Odteraz budete jesť zemiaky iba takto: Finta, s ktorou rýchlejšie schudnete
26. 2. 2023, 6:02 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:38)

Zdroj: Shutterstock
Zástancovia proteínových diét zapísali zemiak na čiernu listinu, lebo vám z neho kysnú boky. Nič nie je vzdialenejšie pravde. Ak samozrejme viete zemiaky správne pripraviť.
Škrob, hlavná zložka zemiakov, má pre zdravie čriev i chudnutie neuveriteľnú moc. Jeden stredne veľký zemiak má len 150 kalórií a je plný živín - železa, vápnika, horčíka, zinku. Tie pomáhajú vylepšovať hladinu cukru v krvi, pozitívne pôsobia na náladu i na spánok. Prospievajú aj kostiam a tvorbe kolagénu. Sú bohaté i na vlákninu a čo je najlepšie, neobsahujú žiadny tuk.

Vďačné zemiaky
Navyše zemiak obsahuje zložené sacharidy, majú teda nízky glykemický index, čo znamená, že cukry do tela uvoľňuje pomaly. Na dlhšie zasýtia, dodajú energiu a potláčajú chuť do jedla.
Prečo si ich teda mnohí z nás pri snahe schudnúť toľko odopierame? Je to mýtus vyplývajúci zo zaužívaného zvyku pripravovať zemiaky, tak že sa vám v bruchu zmenia na guču. Obľúbené sú samozrejme hranolčeky, vyprážané a samozrejme riadne presolené. Možno si ani neviete zemiaky inak predstaviť. Existuje však oveľa zdravší spôsob konzumácie. A nemyslíme tým len obyčajné varené zemiaky bez chuti, nad ktorými sme ohŕňali nosom v školskej jedálni. Ako si ich teda pripraviť?
Zemiaky jedzte....
...studené! Všetky uvedené výhody zemiakov fungujú oveľa lepšie, ak ich po uvarení necháte vychladnúť. Dáte tak možnosť škrobu lepšie sa vstrebať, čím vás udrží dlhšie sýtych. Receptov na studený zemiakový šalát je neúrekom. A vôbec sa netreba obmedzovať len na vianočné obdobie.

Náš tip
Ak chcete chudnutie zo zemiakov poistiť, stavte na červené. Tie sú do studených šalátov absolútne skvelé. Žlté či fialové zemiaky sa hodia skôr na varenie v pare. Na obľúbené pečenie obetujte skôr biele zemiaky, ktoré majú prirodzene nižší obsah škrobu.