Samotné zemiaky nemusia byť pri zhadzovaní kíl problémom. Stačí ich správne upraviť. Určite však nepočítajte s tým, že si hmotnosť upravíte pravidelnou konzumáciou hranoliek. Zemiaky si pripravte v najjednoduchšej forme, uvarte ich vo vode. Ideálne so šupkou. Pod ňou sa totiž nachádza najviac vitamínov.
Hlad nehrozí
Prekážkou v chudnutí môžu byť aj hutnejšie omáčky, ktoré sa často so zemiakmi servírujú. Opäť vsaďte na jednoduchosť. Jedným z najlepších receptov je varený zemiak v šupke s bylinkovým nízkotučným tvarohom. Bylinky si namiešajte podľa vlastnej chuti. Ideálny je rozmarín, tymián. Konzumácia zemiakov má jednu veľkú výhodu, dlho po ich zjedení nebudete rozmýšľať, čo by ste si ešte mohli dať pod zub. Obsahujú ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré spolu so sacharidmi udržia pocit sýtosti. Ideálne je, ak si ich naservírujete okolo obeda.
Super minerál
Zemiaky neobsahujú takmer žiadne tuky, sú všek bohaté na minerály. Obsahujú množstvo draslíka, ktorý má odvodňujúci účinok. Pri chudnutí je to výhoda. Z tela sa tak ľahšie vyplavujú aj „odpadové“ látky. Okrem draslíka vás v zemiakoch poteší i vápnik, fosfor a horčík. Sto gramov varených zemiakov osbsahuje v priemere len okolo 300 kJ. Zaujímavosťou je, že studené zemiaky majú ešte menej kalórií.
Ideálne je, ak ich necháte postáť asi deň. Za trikom sa skrýva takzvaný rezistetný škrob, ktorý sa prirodzene vyskystuje v mnohý potravinách bohatých na sacharidy. Vďaka tomu, že necháte zemiaky postáť, začnú sa sacharidy správať skôr ako vláknina.
Céčko poteší
V zemiakoch sa nachádza vitamín C. Tento populárny vitamín výborne stimuluje metabolizmus tukov. Pomôže vám spevniť aj spojivové tkanivo, čo je pri chudnutí ďalšou výhodou. Obsahujú i vitamíny B1, B2, B5 a B6 Milovníci zemiakov sa tak ani pri chudnutí nemusia klasických zemiakov vzdávať.