Skvelý recept na vysoký tlak: Tekvicové rizoto s luxusnou prísadou
15. 10. 2024, 15:04

Zdroj: Nataliia Gr
Tekvica pomôže proti cukrovke i vysokému tlaku. Krémové rizoto môžete doladiť úplne netradične.
Prečo jesť tekvicu na jeseň? Hlavný dôvod je samozrejme ten, že má sezónu. A čo je sezónne, to zvyčajne naše telo práve potrebuje.
Tekvica je bohatá na vitamíny A a C, antioxidanty, ktoré prispievajú k zdravej imunite a pokožke. Vláknina sa zas stará o zdravé trávenie, reguláciu hladiny cukru v krvi a zdravú črevnú flóru. Možno neviete, že je aj plná draslíka, minerálu, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a prispieva k zdravému srdcu. Výdatná farba svedčí o jej výživnosti, hoci je nízkokalorická. Na jeseň si ju preto v rôznej podobe môžete dopriať viackrát do týždňa. Máme pre vás tip na recept, s akým začať!
Tekvicové rizoto s bylinkami a parmezánom
Ingrediencie:
- 300 g arborio ryže
- 400 g čerstvej tekvice (napr. hokkaido), nakrájanej na malé kocky
- 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 100 g strúhaného parmezánu
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- čerstvé bylinky (napr. šalvia, tymián, petržlenová vňať) podľa chuti
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- štipku muškátového orieška alebo chili
Počuli ste už náš podcast?
Postup:
- Príprava vývaru: V hrnci zohrejte zeleninový vývar a nechajte ho na miernom ohni, aby bol teplý počas celej doby varenia rizota.
- Sauté z cibule a cesnaku: Na veľkej panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Smažte, kým bude priesvitná. Následne pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu.
- Pridajte tekvicu: Na panvicu pridajte nakrájanú tekvicu a restujte ju asi 5-7 minút, kým nezačne zmäknúť.
- Pridajte ryžu: Potom pridajte arborio ryžu a miešajte, kým sa každé zrnko ryže nezakryje olejom a nezíska jemne priehľadnú farbu.
- Zalievajte vínom: Ak používate víno, pridajte ho teraz a nechajte variť, kým sa úplne neodparí.
- Zalievajte vývarom: Začnite do ryže postupne pridávať teplý vývar. Miešajte a nechajte ryžu absorbovať tekutinu pred pridaním ďalšej dávky. Tento proces bude trvať približne 15-20 minút, pokiaľ ryža nie je krémová a al dente.
- Dokončenie: Keď je rizoto hotové, odstavte ho z plameňa a vmiešajte maslo a nastrúhaný parmezán. Dochutíte soľou a korením a pridajte čerstvé bylinky na vrch.
Rizoto podávajte teplé, posypané extra parmezánom a čerstvými bylinkami. A na záver to najlepšie. Aby malo jedlo exkluzívny vzhľad, textúru a chuť, na záver ho posypte jemne opraženými sezamovými semiačkami alebo makom.