Reklama

Skvelý recept na vysoký tlak: Tekvicové rizoto s luxusnou prísadou

Tekvicové rizoto s bylinkami môžete dochutiť aj sezamovými semiačkami.

Zdroj: Nataliia Gr

Reklama

Tekvica pomôže proti cukrovke i vysokému tlaku. Krémové rizoto môžete doladiť úplne netradične.

Prečo jesť tekvicu na jeseň? Hlavný dôvod je samozrejme ten, že má sezónu. A čo je sezónne, to zvyčajne naše telo práve potrebuje.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Takto ste tekvicovú ešte nejedli. Skúste nápad s tajnou prísadou

    Tekvica je bohatá na vitamíny A a C, antioxidanty, ktoré prispievajú k zdravej imunite a pokožke. Vláknina sa zas stará o zdravé trávenie, reguláciu hladiny cukru v krvi a zdravú črevnú flóru. Možno neviete, že je aj plná draslíka, minerálu, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a prispieva k zdravému srdcu. Výdatná farba svedčí o jej výživnosti, hoci je nízkokalorická. Na jeseň si ju preto v rôznej podobe môžete dopriať viackrát do týždňa. Máme pre vás tip na recept, s akým začať!

    Tekvicové rizoto s bylinkami a parmezánom

    Ingrediencie:

    • 300 g arborio ryže
    • 400 g čerstvej tekvice (napr. hokkaido), nakrájanej na malé kocky
    • 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
    • 2 nasekané strúčiky cesnaku
    • 750 ml zeleninového vývaru
    • 100 ml bieleho vína (voliteľné)
    • 100 g strúhaného parmezánu
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 2 lyžice masla
    • čerstvé bylinky (napr. šalvia, tymián, petržlenová vňať) podľa chuti
    • soľ a čierne korenie na dochutenie
    • štipku muškátového orieška alebo chili

    Počuli ste už náš podcast?

    Postup:

    1. Príprava vývaru: V hrnci zohrejte zeleninový vývar a nechajte ho na miernom ohni, aby bol teplý počas celej doby varenia rizota.
    2. Sauté z cibule a cesnaku: Na veľkej panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Smažte, kým bude priesvitná. Následne pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu.
    3. Pridajte tekvicu: Na panvicu pridajte nakrájanú tekvicu a restujte ju asi 5-7 minút, kým nezačne zmäknúť.
    4. Pridajte ryžu: Potom pridajte arborio ryžu a miešajte, kým sa každé zrnko ryže nezakryje olejom a nezíska jemne priehľadnú farbu.
    5. Zalievajte vínom: Ak používate víno, pridajte ho teraz a nechajte variť, kým sa úplne neodparí.
    6. Zalievajte vývarom: Začnite do ryže postupne pridávať teplý vývar. Miešajte a nechajte ryžu absorbovať tekutinu pred pridaním ďalšej dávky. Tento proces bude trvať približne 15-20 minút, pokiaľ ryža nie je krémová a al dente.
    7. Dokončenie: Keď je rizoto hotové, odstavte ho z plameňa a vmiešajte maslo a nastrúhaný parmezán. Dochutíte soľou a korením a pridajte čerstvé bylinky na vrch.

    Rizoto podávajte teplé, posypané extra parmezánom a čerstvými bylinkami. A na záver to najlepšie. Aby malo jedlo exkluzívny vzhľad, textúru a chuť, na záver ho posypte jemne opraženými sezamovými semiačkami alebo makom.

    Autor článku

    Starostlivosťou o zdravie sa v textoch zaoberám od roku 2015. Najradšej píšem o novinkách zo sveta vedy a medicíny a o duševnom zdraví. Ako na psychiku a vývin človeka vplýva rodičovská výchova, som skúmala v rámci svojej dizertačnej práce na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.