Máte vysoký cholesterol? Vedci objavili skrytú príčinu v čreve, toto ho zníži
4. 8. 2023, 8:05 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:38)

Zdroj: Shutterstock
Okrem nezdravej životosprávy by za vysoký cholesterol mohla drobná zmena v čreve. Objav môže viesť k novému lieku.
Štúdia vykonaná na laboratórnych miskách a myšiach ukázala, že pre kontrolu cholesterolu by mohli byť kľúčové špecifické baktérie. Kde sa nachádzajú a ako konkrétne môžu pomôcť?

Práca publikovaná v časopise Nature Microbiology nadväzovala na skoršiu štúdiu, v ktorej vedci podávali baktériu ako doplnok stravy ľudským dobrovoľníkom s inzulínovou rezistenciou. Zistilo sa, že citlivosť účastníkov na inzulín sa zlepšila a ich hladina cholesterolu časom klesla. Táto štúdia však bola veľmi malá a na jej podávanie ako lieku pre pacientov tieto výsledky nestačili, píše LiveScience.
O akú konkrétnu baktériu ide a ako pomôže skrotiť cholesterol? Pokračovanie na ďalšej strane...
Baktéria živiaca sa hlienom
V novej štúdii tím najprv kultivoval baktériu A. muciniphila na hliene odobratom ošípaným a pozoroval jej rast pod mikroskopom.
Akkermansia muciniphila je baktéria, ktorá žije v ľuďoch, a predovšetkým v štúdiách na myšiach sa tento mikrób spája s ochranou pred metabolickými ochoreniami, neurologickými poruchami a niektorými infekciami. Ako naznačuje jej názov, A. muciniphila, konzumuje najmä mucíny - veľké bielkoviny bohaté na cukor, ktoré tvoria väčšinu hlienu pokrývajúceho sliznicu čriev, pokračuje vedecká stránka.
Keďže hlieny sú pre mikróby zvyčajne ťažko stráviteľné, vedci sa zaujímali o to, čo umožňuje A. muciniphila kolonizovať ľudské črevá a prosperovať na týchto proteínoch.
Niektoré mutantné kmene tejto baktérie, ktoré vedci vytvorili, však neboli schopné produkovať aminokyseliny, stavebné kamene bielkovín, a tieto kmene sa na mucíne nedokázali množiť. To naznačuje, že produkcia aminokyselín je pre schopnosť mikróbov využívať mucín kritická.
Vzorce rastu mutantov v slepom čreve, časti hrubého čreva, odhalili, že baktérie, ktorým chýbali gény na produkciu aminokyselín, sa naozaj ťažko rozmnožovali, najmä v prítomnosti iných bakteriálnych druhov. Gény pre štyri špecifické aminokyseliny - alanín, asparagín, glutamín a arginín - sa zdali byť obzvlášť dôležité pre úspešnú kolonizáciu tráviaceho traktu baktériou A. muciniphila.
Stručne povedané, len konkrétne mutácie baktérie A. muciniphila prinášali črevu prospech.
Budú sa dať baktérie preprogramovať tak, aby pomohli všetkým ľuďom? Pokračovanie na ďalšej strane...
Môžu ovplyvniť cholesterol
Ak sa normálne A. muciniphila pestovali izolovane, potláčali expresiu myších génov podieľajúcich sa na produkcii cholesterolu, zatiaľ čo tie isté gény produkujúce cholesterol boli zvýšené u myší, ktoré niesli mutanty A. muciniphila.
To teda naznačuje, že mucínové baktérie môžu priamo ovplyvňovať produkciu cholesterolu v čreve, a preto by mohli slúžiť ako dôležitý nástroj na obmedzenie vysokej hladiny cholesterolu, parafrázuje stránka autorov.
Konkrétne by mohlo ísť o vyvinutie metódy na genetické vylepšenie A. muciniphila, uzatvára LiveScience. Konkrétna podoba lieku či výživového doplnku je však zatiaľ vo hviezdach. Kým sa k nemu pacienti reálne dostanú, vedcov čaká ešte pokračujúci výskum.
Počuli ste už náš podcast?