MENU
novinky-a-odbornici

Máte vysoký cholesterol? Vedci objavili skrytú príčinu v čreve, toto ho zníži

Máte vysoký cholesterol? Príčinou môže byť zmutovaná baktéria v čreve.
Zdroj: Shutterstock
Novinky a odborníci

Máte vysoký cholesterol? Vedci objavili skrytú príčinu v čreve, toto ho zníži

Okrem nezdravej životosprávy by za vysoký cholesterol mohla drobná zmena v čreve. Objav môže viesť k novému lieku.

Štúdia vykonaná na laboratórnych miskách a myšiach ukázala, že pre kontrolu cholesterolu by mohli byť kľúčové špecifické baktérie. Kde sa nachádzajú a ako konkrétne môžu pomôcť?

Práca publikovaná v časopise Nature Microbiology nadväzovala na skoršiu štúdiu, v ktorej vedci podávali baktériu ako doplnok stravy ľudským dobrovoľníkom s inzulínovou rezistenciou. Zistilo sa, že citlivosť účastníkov na inzulín sa zlepšila a ich hladina cholesterolu časom klesla. Táto štúdia však bola veľmi malá a na jej podávanie ako lieku pre pacientov tieto výsledky nestačili, píše LiveScience.

O akú konkrétnu baktériu ide a ako pomôže skrotiť cholesterol? Pokračovanie na ďalšej strane...

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor