Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo na obed bez mäsa? Špenátový RECEPT pre zdravší tlak i cholesterol

Špenátové rizoto je ideálne na marcový víkend.

Zdroj: New Africa

Reklama

Slniečko za oknom a jar vo vzduchu sú ideálne pre chuťové potešenie v podobe špenátového rizota s hráškom, ktoré si podmaní vašu kuchyňu svojou krémovou chuťou a vôňou.

S vykúkajúcim slniečkom sa nám začína žiadať šťavnatejších ingrediencií. Hoci špenát vďaka obchodom je dostupný celoročne, začiatkom jari má pre naše zdravie osobitný význam. Skúste blízkych tento víkend potešiť špenátovým rizotom s hráškom. Je to výborná alternatíva bez mäsa, navyše s využitím sezónnej zeleniny. Je krémové, chutné a plné výživných ingrediencií.

Krémové špenátové rizoto s hráškom

Potrebujete:

  • 1 šálka arborio ryže
  • 1 menšia cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 4 šálky zeleninového vývaru (môžete použiť aj vodu)
  • 2 šálky čerstvého špenátu, umytého a nasekaného
  • 1 šálka mrazeného alebo čerstvého hrášku
  • 1/2 šálky bieleho vína (voliteľné)
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu (alebo tofu)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvý citrón na dochutenie
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. bazalka alebo petržlen)

Zdroj: Shutterstock

Špenát si zaraďte do stravy aspoň raz do týždňa.

Postup:

1. Pripravte vývar: V hrnci priveďte zeleninový vývar do varu a potom ho udržujte teplý na nízkej teplote.

2. Osmažte cibuľu a cesnak: Na veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte asi 3-4 minúty, kým nezačne zmäknúť. Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, kým necítiť vôňu.

3. Pridajte ryžu: Do panvice pridajte arborio ryžu a miešajte, aby sa ryža obalila olejom a cibuľou. Smažte 2-3 minúty, kým ryža nebude lesklá.

4. Zalejte vínom: Ak používate víno, pridajte ho do panvice a miešajte, kým sa ľahko neodparí (asi 1-2 minúty).

5. Varte ryžu: Postupne po jednej šálke do ryže pridávajte teplý zeleninový vývar. Miešajte a čakajte, kým sa tekutina vstrebe, než pridáte ďalší šálku. Tento proces by mal trvať približne 18-20 minút, kým ryža nie je al dente a rizoto krémové.

6. Pridajte zeleninu: Keď je ryža takmer uvarená, pridajte nasekaný špenát a hrášok. Pokračujte vo varení a miešaní ešte niekoľko minút, kým sa zelenina nezohreje a špenát nezvädne.

7. Dochutenie: Po uvarení nastrúhajte do rizota strúhaný parmezán (alebo rastlinný syr) a dôkladne premiešajte. Dochuťte soľou, čiernym korením a šťavou z čerstvého citróna podľa chuti.

8. Servírovanie: Rizotto podávajte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami.

Anketa

Máte radi špenát?

Výhody špenátu pre vysoký tlak a cholesterol

Špenát je výnimočná zelenina, ktorá ponúka množstvo zdravotných výhod, najmä pre osoby trpiace vysokým krvným tlakom a cholesterolom. Má prirodzene nízky obsah sodíka, zároveň vysoký obsah draslíka, ktorý ho pomáha regulovať. Špenát je zároveň bohatý na antioxidanty, ako sú vitamín C, vitamín E a beta-karotén. Tieto látky chránia cievy pred poškodením a podporujú celkové kardiovaskulárne zdravie.

Ako každá zelenina, aj špenát je plný vlákniny dôležitej pre zdravé trávenie i úpravu hladiny cholesterolu, ktorý v tráviacom trakte pomáha viazať. Súčasne obsahuje prírodné nitrátové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť rozširovať cievy a zlepšiť prietok krvi.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Starostlivosťou o zdravie sa v textoch zaoberám od roku 2015. Najradšej píšem o novinkách zo sveta vedy a medicíny a o duševnom zdraví. Ako na psychiku a vývin človeka vplýva rodičovská výchova, som skúmala v rámci svojej dizertačnej práce na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.