Recept: CUKETA je diétna TOPKA: Pripravte si ju 9x inak
29. 7. 2022, 18:02 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:36)

Zdroj: Shutterstock
Lacná zelenina, ktorá nie je náročná ani na úpravu. Snažíte sa schudnúť? Vo vašom jedálničku by určite nemala chýbať.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Cuketa je fantastická a na prípravu mimoriadne nenáročná zelenina. Obsahuje približne 90 % vody a žiaden tuk. Ak sa snažíte zhodiť nejaké to kilo, priravte si ju už dnes.
A šupku z nej nevyhadzujte. Práve tá je bohatá na veľa zdraviuprospešných látok - ako napríklad draslík, vitamín E, vitamíny zo skupiny B a ďalej tiež vápnik, horčík, železo a mnoho ďalších.
5x pre zdravie
- Cuketa odvodňuje, odkysľuje, detoxikuje črevá.
- Pomáhajú udržiavať zdravý krvný obeh.
- Má nízky obsah tuku a sodíka, ale vysoký obsaho vlákniny a draslíka.
- Protizápalové vlastnosti cukety prispievajú k liečbe astmy.
- Zelená zelenina, ako cuketa, podporujú silnejšie kosti a zuby.
Máme pre vás pár tipov, ako si ju chutne pripraviť:
Cuketová frittata
2 porcie
Potrebujete:
- 1 stredne veľká cuketa
- 4 vajcia
- 2 jarné cibuľky
- 20 g nastrúhaného čedaru
- malú viazaničku petržlenovej vňate
- 2 lyžice olivového oleja
- mleté čierne korenie, soľ
POSTUP:
- Umytú cuketu pokrájajte na tenké kolieska, jarnú cibuľku umyte a pokrájame tiež na kolieska. V menšej panvici vhodnej do rúry rozohrete olej. Pridajte plátky cukety a asi 5 minút opekajte do zlatista.
- Vajcia rozbite do misky, zľahka rozšľahajte, pridajte kolieska jarnej cibuľky a nasekanú vňať. Osoľte, okoreňte a vajcovú zmes nalejte do panvice. Rýchlo premiešjte, stiahite plameň a posypte nastrúhaným syrom.
- Vajcia nechajte krátko stuhnúť a vložte v panvici do rúry na 5 minút.
Cuketové recepty pokračujú na ďalšej strane...
Zapekaná cuketa
Na 4 porcie potrebujeme:
- 4 cukety
- 2 paradajky
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- mozarellu, parmezán, syr na strúhanie
- bazalku
- štipku soli a korenia
Postup:
- Cukety umyjeme, odkrojíme konce a každú prerežeme na polovicu. Vydlabeme vnútro a odložíme si ho do misky. Vydlabané cukety si dáme na plech.
- Prípravíme si plnu: V hrnci si na oleji opražíme cibuľku. Vydlabanú dužinu z cukety, ktorú sme si doložili pokrájame na drobné kúsky a pridáme k cibuli, kde celú zmes podusíme. Keď je cuketa mäkká, pridáme na drobno nakrájané paradajky, bazalku, štipku korenia a soli a podusíme ďalších 10 minút, aby sa nám paradajky nerozvarili.
- Hotovou zmesou naplníme cukety. Úplne na koniec posýpeme cukety syrom a pečieme pri teplote 180° asi 15 až 20 minút.
Zemiakovo-cuketové placky
Nenáročné a mimoriadne chutné! Pripravte si ich podľa nášho videoreceptu
Cuketová polievka s cesnakovým pestom
4 porcie
Potrebujete:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 - 3 veľké zemiaky
- olivový olej
- 1 menší pór
- 2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku
- 1,2 litra zeleninového vývaru
- štipka mletého muškátového orieška
- 2 lyžice strúhaného syra grana padano
- 2 lyžice bieleho vína
- 100 ml smotany";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:20:"petržlenová vňať
POSTUP:
- Umytú cuketu a ošúpané zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle. Na oleji opečte pór nakrájaný na kolieska a po 3 minútach pridajte pesto. Po minúte pridajte cuketu a zemiaky.
- Po 5 minútach prilejte horúci vývar, ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Varte do mäkka asi 20 minút. Potom rozmicujte na hladký krém. Dochuťte, pridajte syr, víno a po krátkom prevarení aj smotanu.
- Polievku hneď odstavte a posypte nasekanou vňaťou.
Cuketové kolieska
Pripravte si ich podľa nášho videoreceptu.

Krehký cuketový koláč
Na 6 porcií potrebujeme:
- 1 lístkové cesto
- 1 menšiu cuketu
- 1 jarnú cibuľku
- 2 strúčiky cesnaku
- horčicový alebo olivový olej
- za lyžicu nasekaných byliniek (zmes)
- 400 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- soľ, mleté farebné korenie
POSTUP:
- Cesto husto popichajte vidličkou. Cuketu a cibuľku nakrájajte na tenké kolieska a nechajte 10 - 15 minút marinovať v zmesi oleja, byliniek a pretlačeného cesnaku.
- Cesto potrite smotanou vyšľahanou s vajíčkami, soľou a korením. Rozložte marinované kolieska cukety a cibuľky. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 180 °C a dopečte do zlatista.
FIT cuketové cestoviny
Pripravte si ich podľa nášho videoreceptu.
Ovčí syr s cuketou
Zdroj: Pinterest
Grilovať môžete aj mozzarellu obalenú v plátkoch cukety.
Milovníci grilovania si tento recept zamilujú!
Potrebujeme:
- 300 g ovčieho syra,
- 1-2 cukety,
- mleté farebné korenie,
- olivový olej,
- celozrnnú bagetu,
- bylinky
Postup:
- Cukety aj so šupkou dobre umyjeme a osušíme. Po dĺžke pokrájame na tenšie plátky, ktoré asi dve minúty naparujeme. Po naparení ich rozložíme na pracovnú dosku, osušíme a necháme vychladnúť.
- Syr pokrájame na obdĺžniky. Dvoma plátkami cukety obalíme syr a na grilovacej panvici opečieme z oboch strán. Po opečení posypeme mletým korením, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme bylinkami. Podávame s bagetou.
Cuketové rolky s paradajkami
Zdroj: Shutterstock
Cuketové roládky
Potrebujeme:
- 1 väčšia cuketa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olej,
- 120 g malých paradajok,
- lístky čerstvého špenátu,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- 60-80 g mozzarelly,
- 1 cibuľku.
Postup:
- Cuketu aj so šupkou umyjeme, osušíme a pozdĺžne nakrájame na tenké plátky. Olúpaný cesnak prelisujeme a v panvici na oleji krátko opečieme. Pridáme na menšie kúsky nakrájané paradajky, asi 2 minúty spolu opečieme a odstavíme. Podľa chuti posolíme a okoreníme.
- Dva plátky cukety uložíme tesne vedľa seba. Na ne dáme malé kúsky mozzarelly, lístky špenátu a časť paradajkovej zmes. Opatrne zvinieme a konce spevníme dreveným páradlom. Uložíme do olejom potretej zapekacej misy, na povrchu potrieme olejom a dáme na krátko zapiecť do vyhriatej rúry alebo na gril.
- Do zostávajúcich paradajok v panvici pridáme na kolieska nakrájanú cibuľku a spolu 3-4 minúty podusíme. Zapečené rolky podávame s podusenou paradajkovou zmesou.