Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Recept: CUKETA je diétna TOPKA: Pripravte si ju 9x inak

Stuffed,Zucchini,Boats,With,Vegetables,And,Cheese,,Top,View

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Lacná zelenina, ktorá nie je náročná ani na úpravu. Snažíte sa schudnúť? Vo vašom jedálničku by určite nemala chýbať.

Cuketa je fantastická a na prípravu mimoriadne nenáročná zelenina. Obsahuje približne 90 % vody a žiaden tuk. Ak sa snažíte zhodiť nejaké to kilo, priravte si ju už dnes.

A šupku z nej nevyhadzujte. Práve tá je bohatá na veľa zdraviuprospešných látok -  ako napríklad draslík, vitamín E, vitamíny zo skupiny B a ďalej tiež vápnik, horčík, železo a mnoho ďalších. 

5x pre zdravie

  • Cuketa odvodňuje, odkysľuje, detoxikuje črevá.
  • Pomáhajú udržiavať zdravý krvný obeh. 
  • Má nízky obsah tuku a sodíka, ale vysoký obsaho vlákniny a draslíka.
  • Protizápalové vlastnosti cukety prispievajú k liečbe astmy.
  • Zelená zelenina, ako cuketa, podporujú silnejšie kosti a zuby.

Máme pre vás pár tipov, ako si ju chutne pripraviť:

Cuketová frittata

2 porcie

Potrebujete:

  • 1 stredne veľká cuketa
  • 4 vajcia
  • 2 jarné cibuľky
  • 20 g nastrúhaného čedaru
  • malú viazaničku petržlenovej vňate
  • 2 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie, soľ

POSTUP:

  1. Umytú cuketu pokrájajte na tenké kolieska, jarnú cibuľku umyte a pokrájame tiež na kolieska. V menšej panvici vhodnej do rúry rozohrete olej. Pridajte plátky cukety a asi 5 minút opekajte do zlatista.
  2. Vajcia rozbite do misky, zľahka rozšľahajte, pridajte kolieska jarnej cibuľky a nasekanú vňať. Osoľte, okoreňte a vajcovú zmes nalejte do panvice. Rýchlo premiešjte,  stiahite plameň a posypte nastrúhaným syrom.
  3. Vajcia nechajte krátko stuhnúť  a vložte v panvici  do rúry na 5 minút. 

Cuketové recepty pokračujú na ďalšej strane...

Zapekaná cuketa

Na 4 porcie potrebujeme: 

  • 4 cukety
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mozarellu, parmezán, syr na strúhanie
  • bazalku
  • štipku soli a korenia

Postup:

  1. Cukety umyjeme, odkrojíme konce a každú prerežeme na polovicu. Vydlabeme vnútro a odložíme si ho do misky. Vydlabané cukety si dáme na plech.
  2. Prípravíme si plnu: V hrnci si na oleji opražíme cibuľku. Vydlabanú dužinu z cukety, ktorú sme si doložili pokrájame na drobné kúsky a pridáme k cibuli, kde celú zmes podusíme. Keď je cuketa mäkká, pridáme na drobno nakrájané paradajky, bazalku, štipku korenia a soli a podusíme ďalších 10 minút, aby sa nám paradajky nerozvarili.
  3. Hotovou zmesou naplníme cukety. Úplne na koniec posýpeme cukety syrom a pečieme pri teplote 180° asi 15 až 20 minút.

Zemiakovo-cuketové placky

Nenáročné a mimoriadne chutné! Pripravte si ich podľa nášho videoreceptu 

Cuketová polievka s cesnakovým pestom

4 porcie

Potrebujete:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 - 3 veľké zemiaky
  • olivový olej
  • 1 menší pór
  • 2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku
  • 1,2 litra zeleninového vývaru
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 2 lyžice strúhaného syra grana padano
  • 2 lyžice bieleho vína
  • 100 ml smotany";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:20:"petržlenová vňať

POSTUP:

  1. Umytú cuketu a ošúpané zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle. Na oleji opečte pór nakrájaný na kolieska a po 3 minútach pridajte pesto. Po minúte pridajte cuketu a zemiaky.
  2. Po 5 minútach prilejte horúci vývar, ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Varte do mäkka asi 20 minút. Potom rozmicujte na hladký krém. Dochuťte, pridajte syr, víno a po krátkom prevarení aj smotanu. 
  3. Polievku hneď odstavte a posypte nasekanou vňaťou.

Cuketové kolieska

Pripravte si ich podľa nášho videoreceptu. 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cuketové kolieska vás udržia vo forme. Príprava je jednoduchá

    Krehký cuketový koláč

    Na 6 porcií potrebujeme: 

    • 1 lístkové cesto
    • 1 menšiu cuketu
    • 1 jarnú cibuľku
    • 2 strúčiky cesnaku
    • horčicový alebo olivový olej
    • za lyžicu nasekaných byliniek (zmes)
    • 400 g kyslej smotany
    • 2 vajcia
    • soľ, mleté farebné korenie

    POSTUP:

    1. Cesto husto popichajte vidličkou. Cuketu a cibuľku nakrájajte na tenké kolieska a nechajte 10 - 15 minút marinovať v zmesi oleja, byliniek a pretlačeného cesnaku.
    2. Cesto potrite smotanou vyšľahanou s vajíčkami, soľou a korením. Rozložte marinované kolieska cukety a cibuľky. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 180 °C a dopečte do zlatista. 

    FIT cuketové cestoviny

    Pripravte si ich podľa nášho videoreceptu. 

    Ovčí syr s cuketou

    Zdroj: Pinterest

    Grilovať môžete aj mozzarellu obalenú v plátkoch cukety.

    Milovníci grilovania si tento recept zamilujú!

    Potrebujeme:

    • 300 g ovčieho syra,
    • 1-2 cukety,
    • mleté farebné korenie,
    • olivový olej,
    • celozrnnú bagetu,
    • bylinky

    Postup:

    1. Cukety aj so šupkou dobre umyjeme a osušíme. Po dĺžke pokrájame na tenšie plátky, ktoré asi dve minúty naparujeme. Po naparení ich rozložíme na pracovnú dosku, osušíme a necháme vychladnúť.
    2. Syr pokrájame na obdĺžniky. Dvoma plátkami cukety obalíme syr a na grilovacej panvici opečieme z oboch strán. Po opečení posypeme mletým korením, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme bylinkami. Podávame s bagetou.

    Cuketové rolky s paradajkami

    Zdroj: Shutterstock

    Cuketové roládky

    Potrebujeme:

    • 1 väčšia cuketa,
    • 2 strúčiky cesnaku,
    • olej,
    • 120 g malých paradajok,
    • lístky čerstvého špenátu,
    • soľ,
    • mleté čierne korenie,
    • 60-80 g mozzarelly,
    • 1 cibuľku.

    Postup: 

    1. Cuketu aj so šupkou umyjeme, osušíme a pozdĺžne nakrájame na tenké plátky. Olúpaný cesnak prelisujeme a v panvici na oleji krátko opečieme. Pridáme na menšie kúsky nakrájané paradajky, asi 2 minúty spolu opečieme a odstavíme. Podľa chuti posolíme a okoreníme.
    2. Dva plátky cukety uložíme tesne vedľa seba. Na ne dáme malé kúsky mozzarelly, lístky špenátu a časť paradajkovej zmes. Opatrne zvinieme a konce spevníme dreveným páradlom. Uložíme do olejom potretej zapekacej misy, na povrchu potrieme olejom a dáme na krátko zapiecť do vyhriatej rúry alebo na gril.
    3. Do zostávajúcich paradajok v panvici pridáme na kolieska nakrájanú cibuľku a spolu 3-4 minúty podusíme. Zapečené rolky podávame s podusenou paradajkovou zmesou.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS