Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aspoň 2-krát do týždňa: Probiotiká vylepšia nielen trávenie a imunitu. Čo ešte?

Kyslé uhorky vám môžu vylepšiť črevnú mikroflóru.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Probiotiká si doprajte aspoň dvakrát do týždňa. Okrem čreva a imunity spravíte ešte jednu dobrú službu telu.

Črevné baktérie, „priateľské“ symbiotické mikróby či len jednoducho probiotiká, patria do skupiny mikroorganizmov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Ide o baktérie, ktoré nám pomáhajú udržať zdravú črevnú mikroflóru. Reklamy na jogurty a ďalšie kyslomliečne nápoje v nás zanechávajú dojem, že všetko, čo obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, by malo byť zdravé. Ako to s tými organizmami, ktoré voľným okom neuvidíte, v skutočnosti je?

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    5 potravín, ktoré v tele vyvolávajú nebezpečný zápal

    Imunita inak

    V popredí záujmu vedcov je dokázať súvislosť medzi správnym osídlením čriev priateľskými baktériami a obranyschopnosťou. Mnohé vedecké štúdie potvrdzujú pozitívny vplyv probiotických baktérií na imunitu hostiteľa a veľkým trendom v tejto súvislosti je slovné spojenie „posilnenie imunity“. Probiotiká pôsobia na imunitný systém nielen v zmysle jeho posilnenia, ale zároveň tlmia silné obranné reakcie, ktoré generujú v našich telách zápalové procesy a s tým súvisiace následné problémy. Stabilizácia imunity probiotikami je preto kľúčová a veľmi potrebná.

    Probiotiká osídľujú črevný trakt, preto ich súvislosť so zdravím našich čriev (vo všeobecnejšej rovine s trávením) je úplne jasná. Často sa stáva, že predovšetkým vplyvom stravy a životného štýlu všeobecne, nie je črevná mikroflóra ideálne regenerovaná, a preto je potrebné črevné baktérie systematicky dopĺňať. Aké probiotiká sú najlepšie a v akých potravinách ich nájdete?

    Ak preferujete príjem probiotík zo stravy, konzumujte predovšetkým jogurty obohatené o živé kultúry. Ich pomenovanie Lactobacillus acidophilus alebo Bicfidobacterium bifidus nájdete v zložení výrobku. Vhodný je kefír, kyslá kapusta, acidofilné mlieko, bryndza, cmar alebo napríklad tempeh. Ďalším skvelým spôsobom, ako zaradiť probiotiká do jedálnička je príprava domáceho mliečneho či vodného kefíru, kombuchy alebo kyslej zeleniny.

    Nezabudnite aj na prebiotiká

    Rovnako dôležité ako dopĺňanie probiotík je aj dopĺňanie prebiotík. Ide v podstate o nestráviteľnú zložku stravy, ktorá sa nachádza predovšetkým vo vláknine na báze oligosacharidov. Tieto prebiotiká predstavujú „potravu“ pre probiotické baktérie a vytvárajú vhodné podmienky pre ich správny rast a aktivitu.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS