Jedlom proti zápalom! Z týchto TOP 8 si dajte aspoň jedno denne
1. 1. 2023, 9:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:37)

Zdroj: Shutterstock
Správnou výživou môžete ovplyvniť aj chronické zápaly v tele. Protizápalové potraviny vám pomôžu brániť sa pred nimi, alebo ich aspoň zmierniť.
Čo si predstavujete pod pojmom chronický zápal? Najskôr začervenanú pokožku, akné, možno atopický ekzém. Lenže chronický zápal môže byť oveľa vážnejší. Býva príčinou mnohých,aj vážnych chorôb. Spúšťačov zápalových procesov je veľa, okrem zdravotných faktorov to môže byť aj stres, fajčenie či nesprávne stravovanie.

1. Listová zelenina

Akosi už máme zafixované, že zelené listy sú zdravé. Samozrejme, nie zo stromu, ale z kapusty, kelu, listového či iného šalátu, zo špenátu či z magoldu. Tieto druhy zeleniny sú bohaté na antioxidanty, minerály a vitamíny.
Pozrite sa na ďalšie zdravé dobroty ►►►
2. Tekvica a cuketa
Pri protizápalovom ovocí aj zelenine platí: čím tmavšia alebo sýtejšia farba, tým lepšie. Z tohto pohľadu sú vhodnejšie farebne sýtejšie, skôr zelené ako žlté či oranžové tekvicové sorty ako napríklad japonská kabocha. Obsahuje betakartén, železo, vitamín C, draslík.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
3. Citrusy
Stará známa vec: citróny, pomaranče, mandarinky, grepy či pomelo sú bohaté na vitamín C a pomáhajú nám najmä v čase prechladnutia a viróz.
Tento vitamín je aj účinným bojovníkom proti zápalom. Čo sa týka citróna, ten si na tanier samostatne asi nikto nenaservíruje. Šťaovu z neho si ochuťte čaj, ideálny je jeden pohár citrónovej vody nalačno každý deň. Pozor, pri užívaní istých druhov antibiotík a iných liekov sa citrusové ovocie, najmä grepfruit, nemá konzumovať.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
4. Jogurt, acidofilné mlieko, zákvas

Kvalitné kyslomliečne výrobky obsahujú dobré baktérie, známe ako probiotiká. Prispievajú k rovnováhe črevnej flóry a znižujú riziko zápalových procesov. Nemýľte si ich však s rôznymi výrobkami, ktoré sú umelo dochucované a obsahujú farbivá a iné prídavné látky.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
5. Čučoriedky
Tmavé bobuľky by sa mali nazývať superpotravina. Obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred škodlivými vplyvmi.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
6. Strukoviny

Naši predkovia vedeli, čo robia, keď hlavnou súčasťou ich jedálneho lístku bola fazuľa, šošovica, hrach, bôb či cícer. Vysoký obsah vlákniny dobre pôsobí na trávenie a okrem toho znižuje zápalové hodnoty v krvi. Mimochodom, vedci predpokladajú, že strukoviny budú spolu s morskými riasami a hmyzom základom jedálneho lístka budúcnosti. Máme sa na čo tešiť!
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
7. Losos, pstruh, sardinky

Tučné ryby obsahujú zdravé, ale vzácne omega 3-mastné kyseliny, ktoré sú účinné v boji proti zápalom. Rybu by ste si preto mali dopriať dva až tri razy do týždňa.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
8. Olivový olej
Tento rastlinný olej brzdí enzýmy podporujúce zápalové procesy. Zvlášť cenný je panenský, lisovaný za studena, lebo obsahuje veľa antioxidantov. Využijete ho najmä v šalátoch, ale ak zvládnete, prehltnite každý deň nalačno jednu lyžicu.