Denne ste vystavení negatívnym faktorom vonkajšieho prostredia a oxidačnému stresu. Zvyšujete si riziko vzniku chronických ochorení a rakoviny. Predchádzať im môžete vhodnou stravou s vysokým obsahom antioxidantov. Kde ich nájdete?
Oxidačný stres
Za vznik oxidačného stresu sú zodpovedné reaktívne kyslíkové častice, nazývané voľné radikály. Ide o malé molekuly, najčastejšie superoxid, peroxid vodíka a hydroxylové radikály, ktoré sa hromadia vo vašich bunkách a môžu vážne poškodiť orgány.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Cukrovka sa hlási aj v ústach. Poznáte tieto príznaky?
Oxidačný stres je pôvodcom kardiovaskulárnych a neurodegeneratívnych ochorení, cukrovky a rakoviny. Potvrdila to aj štúdia z roku 2020, ktorá sa venovala výskumu vzťahu životného štýlu, oxidačného stresu a antioxidantov na vznik týchto chronických ochorení. Záverom štúdie bolo zistenie, že oxidačný stres je jedným zo spúšťačov spomínaných ochorení a rastlinné antioxidanty môžu byť účinnou prevenciou pred ich vznikom .
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
5 nevinných návykov, ktoré dláždia cestu rakovine. Robíme ich denne
Je celosvetovo druhou najčastejšou príčinou smrti. Za vznik rakoviny môžu rôzne environmentálne faktory a životný štýl. Rakovinové bunky vykazujú vysoké hladiny voľných radikálov, ktoré sa v tele vytvorili vplyvom rôznych faktorov ako hormonálna nerovnováha, fajčenie, pitie alkoholu, žiarenie alebo infekcie.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Videorecept na domáce pesto plné antioxidantov s tekvicovými semienkami
Zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane buniek pred oxidačným stresom, poškodením voľnými radikálmi a následnými ochoreniami. Prirodzene sa nachádzajú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Tri hlavné antioxidačné vitamíny, ktoré by nemali chýbať vo vašej strave sú vitamín C, vitamín E a betakarotén. Navyše konzumácia ovocia a zeleniny vám prináša aj iné benefity, pretože obsahujú veľa vlákniny, málo nasýtených „nezdravých“ tukov a cholesterolu.
Kyselina askorbová – vitamín C je silným antioxidantom, ktorý vychytáva voľné radikály, a tak chráni bunky pred oxidačným poškodením a následným prepuknutím ochorenia.
Je provitamínom vitamínu A a slúži na jeho syntézu. Ide žltočervené farbivo, ktoré útočí na voľné radikály a zlepšuje funkciu bielych krviniek. Tým prispieva k obranyschopnosti organizmu a znižuje riziko rakoviny.
Je zodpovedný za tvorbu červených krviniek. Ukázalo sa, že antioxidačné vlastnosti vitamínu E zabraňujú tvorbe voľných radikálov v lipidoch, ktoré prechádzajú oxidáciou. Tieto účinky v konečnom dôsledku pomáhajú udržiavať bioaktivitu a chrániť bunky pred oxidačným stresom.