Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

3 SUPER vitamíny proti cukrovke aj rakovine. Hľadajte ich v TOMTO jedle

Close,Up,Portrait,Of,Beautiful,Young,Woman,Holding,Fresh,Juicy

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Denne ste vystavení negatívnym faktorom vonkajšieho prostredia a oxidačnému stresu. Zvyšujete si riziko vzniku chronických ochorení a rakoviny. Predchádzať im môžete vhodnou stravou s vysokým obsahom antioxidantov. Kde ich nájdete?

Oxidačný stres

Za vznik oxidačného stresu sú zodpovedné reaktívne kyslíkové častice, nazývané voľné radikály. Ide o malé molekuly, najčastejšie superoxid, peroxid vodíka a hydroxylové radikály, ktoré sa hromadia vo vašich bunkách a môžu vážne poškodiť orgány.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:38
Remaining Time 0:38
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cukrovka sa hlási aj v ústach. Poznáte tieto príznaky?

    Oxidačný stres je pôvodcom kardiovaskulárnych a neurodegeneratívnych ochorení, cukrovky a rakoviny. Potvrdila to aj štúdia z roku 2020, ktorá sa venovala výskumu vzťahu životného štýlu, oxidačného stresu a antioxidantov na vznik týchto chronických ochorení. Záverom štúdie bolo zistenie, že oxidačný stres je jedným zo spúšťačov spomínaných ochorení a rastlinné antioxidanty môžu byť účinnou prevenciou pred ich vznikom .

    Rakovina

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      5 nevinných návykov, ktoré dláždia cestu rakovine. Robíme ich denne

      Je celosvetovo druhou najčastejšou príčinou smrti. Za vznik rakoviny môžu rôzne environmentálne faktory a životný štýl. Rakovinové bunky vykazujú vysoké hladiny voľných radikálov, ktoré sa v tele vytvorili vplyvom rôznych faktorov ako hormonálna nerovnováha, fajčenie, pitie alkoholu, žiarenie alebo infekcie.

      Antioxidanty

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Videorecept na domáce pesto plné antioxidantov s tekvicovými semienkami

        Zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane buniek pred oxidačným stresom, poškodením voľnými radikálmi a následnými ochoreniami. Prirodzene sa nachádzajú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Tri hlavné antioxidačné vitamíny, ktoré by nemali chýbať vo vašej strave sú vitamín C, vitamín E a betakarotén. Navyše konzumácia ovocia a zeleniny vám prináša aj iné benefity, pretože obsahujú veľa vlákniny, málo nasýtených „nezdravých“ tukov a cholesterolu.

        Vitamín C 

        Zdroj: Shutterstock

        Šípky sú bohatým zdrojom vitamínu C.

        Kyselina askorbová – vitamín C je silným antioxidantom, ktorý vychytáva voľné radikály, a tak chráni bunky pred oxidačným poškodením a následným prepuknutím ochorenia.

        Odporúčaná denná dávka vitamínu C pre ženy je 75 miligramov a pre mužov 90 miligramov denne.

        Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C:

        Ovocie

        • Šípky
        • Rakytník
        • Pomaranč
        • Papája
        • Jahody
        • Ananás
        • Kiwi
        • Mango
        • Ríbezle

        Zelenina

        • Paprika
        • Brokolica
        • Karfiol
        • Kapusta
        • Ružičkový kel
        • Kel
        • Zeler
        • Kaleráb
        • Hrášok

        Bylinky

        • Petržlen
        • Chren
        • Kôpor
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 1:00
        Remaining Time 1:00
        Loaded: 9.99%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Vitamín C získate z pestrej stravy. Aké sú jeho TOP zdroje

          Betakarotén

          Zdroj: Shutterstock

          Mrkva je bohatým zdrojom betakaroténu.

          Je provitamínom vitamínu A a slúži na jeho syntézu. Ide žltočervené farbivo, ktoré útočí na voľné radikály a zlepšuje funkciu bielych krviniek. Tým prispieva k obranyschopnosti organizmu a znižuje riziko rakoviny.

          Odporúčaná denná dávka betakaroténu v medzinárodných jednotkách IU je pre ženy 2310 IU a pre mužov 3000 IU denne.

          Potraviny s vysokým obsahom beta-karoténu:

          Ovocie

          • Jahody
          • Žltý melón
          • Slivky
          • Grapefruit
          • Marhule
          • Acai

          Zelenina

          • Mrkva
          • Špenát
          • Špargľa
          • Brokolica
          • Čínska kapusta
          • Kel
          • Tekvica
          • Cibuľa
          • Hrach
          • Sladké zemiaky

          Bylinky

          • Pažítka
          • Chilli
          • Oregano
          • Paprika
          • Petržlen
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:57
          Remaining Time 0:57
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Spomaľuje starnutie pleti a vylepší jej odtieň. Poznáte TOP zdroje betakaroténu?

            Vitamín E

            Zdroj: Shutterstock

            Orechy sú bohatým zdrojom vitamínu E.

            Je zodpovedný za tvorbu červených krviniek. Ukázalo sa, že antioxidačné vlastnosti vitamínu E zabraňujú tvorbe voľných radikálov v lipidoch, ktoré prechádzajú oxidáciou. Tieto účinky v konečnom dôsledku pomáhajú udržiavať bioaktivitu a chrániť bunky pred oxidačným stresom.

            Odporúčaná denná dávka vitamínu E pre obe pohlavia je 15 miligramov denne.

            Potraviny s vysokým obsahom vitamínu E:

            Ovocie

            • Avokádo
            • Kiwi
            • Mango

            Zelenina

            • Špenát
            • Paradajková omáčka
            • Mangold
            • Kvaka
            • Červené papričky

            Iné

            • Pšeničné klíčky
            • Sója
            • Vajcia
            • Sardinky
            • Tuniak
            • Slnečnicové semienka
            • Mandle
            • Lieskové oriešky
            • Arašidy
            • Pistácie";i:10;s:18:"Píniové oriešky";i:11;s:17:"Brazílske orechy";i:12;s:24:"Všetky rastlinné oleje

            Zdroje: Web MD

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 2:22
            Remaining Time 2:22
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              13 potravín, ktoré pomôžu ochrániť pred rakovinou. Potvrdené štúdiami

              Vyberáme pre vás niečo PLUS