Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Solnička s dierkami je pre štítnu žľazu to najhoršie

Používajte radšej klasickú kuchynskú soľ ako morskú.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Klasická kuchynská soľ je jodizovaná a práve ona zabezpečuje, že Slováci už netrpia tak často nedostatkom jódu ako tomu bolo kedysi. Solnička s dierkami postavená na stole je pre štítnu žľazu to najhoršie.

Máte v strave dostatok jódu? Ak nie, možno práve to je dôvod vašej únavy, nervozity alebo búšenia srdca. V minulosti nedostatok jódu mohol za takzvanú endemickú strumu, ochorenie štítnej žľazy, ktoré sa objavovalo v určitých oblastiach Slovenska a prejavovalo sa aj obrovskou hrčou vpredu na hrdle. Odkedy sa však u nás soľ jodizuje, tento problém ustúpil. Päť až desať gramov upravenej kuchynskej soli by malo pokryť dennú spotrebu stopového prvku. Ak sa normálne stravujete, nedostatkom jódu by ste nemali trpieť. Soľ vo vašej domácnosti by však mala byť v uzavretých nádobách, aby sa jód neodparoval.

Bezpečné a dostatočné množstvo jódu pre dospelých je 1 až 2 mikrogramy na kilogram hmotnosti. Jód prechádza do materského mlieka, dojčené deti jeho nedostatkom zvyčajne netrpia. Zvýšený príjem jódu sa týka tehotných žien. Ak sa domnievate, že by vám prospelo prijímať tento stopový prvok vo forme potravinových doplnkov, ich užívanie konzultujte s lekárom.

Málo či veľa jódu?

Nedostatok jódu spôsobuje:

  • obezitu
  • zrýchlený pulz
  • búšenie srdca
  • studené telo, zimomravosť
  • zápchu
  • únavu
  • silnú menštruáciu
  •  malú odolnosť voči infekciám
  •  nervozitu a podráždenosť
  • zväčšenú štítnu žľazu

Zdroj: Shutterstock

Zo soľničky uniká dierkami jód.

Nadbytok jódu spôsobuje:

  •  akné
  •  žihľavku
  • vyrážky
  • poruchy žalúdka a čriev
  • hnačku a zvracanie
  • afty
  • kovovú chuť v ústach
  • dýchacie ťažkosti
  • bolesti hlavy
  • vriedky v ústach
  • zdurenie slinných žliaz

Kde ho hľadať?

Okrem morských rýb sa jód v menšom množstve do organizmu dostane pri konzumácii ovocia aj zeleniny. Nachádza sa vo višniach, v čerešniach, broskyniach, černiciach, čučoriedkach, malinách, čiernych a červených ríbezliach, kivi aj banánoch. Nájdete ho tiež v kalerábe, brokolici, zelenej paprike, v cibuli a v mlieku.

Čomu sa vyhýbať?

Ovplyvňuje strava činnosť štítnej žľazy? Nadmernú tvorbu tyroidných hormónov nemôžete jedlom ani vyvolať, ani potlačiť. Zníženú produkciu však strava ovplyvňuje. Medzi strumigény, potraviny znižujúce využitie jódu štítnou žľazou, patrí ružičkový kel, kapusta, karfiol, špenát, kaleráb alebo redkvička. Bežná strava s podielom týchto potravín vás nijako neohrozí. Pri jednostrannej diéte s prevahou strumigénov sa však môže hypotyreóza zhoršiť.

Prísun jódu by ste mali obmedziť, ak vás čaká liečba rádiojódom. Štítna žľaza bohatá na jód z potravín totiž menej vychytáva rádioaktívny jód.

Koľko jódu potrebujete?

  • deti do 10 rokov 50 až 120 mikrogramov
  • deti nad 10 rokov a dospelý 150 mikrogramov
  • tehotné a dojčiace ženy 200 až 250 mikrogramov

Ako dostať jód do stravy chutne? 

FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT,  PEČENIE 20-30 MINÚT

SUROVINY

Na základné cesto:

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• 220 g masla

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 2 lyžice slnečnicového oleja

• 1 kg cibule

• 4 vetvičky tymianu + na ozdobu

• 1 lyžička soli

• 1 lyžica jablčného octu

• mleté čierne korenie

• 200 g syra gruyère

• 1 vajce na potretie

• hrubá soľ

POSTUP

1. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Do hlbokej zohriatej panvice vlejte olej. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky, vetvičky tymianu, osoľte a opekajte, kým nebude mať cibuľa krásnu zlatú farbu a karamelovo voňať a chutiť. Trvá to približne 30-40 minút. K cibuli prilejte ocot, okoreňte podľa chuti a odstavte.

3. Cesto rozvaľkajte do tvaru kruhu. Môžete to urobiť priamo na papieri na pečenie, cesto sa tak bude lepšie prenášať na plech. Skaramelizovanú cibuľu rozložte na cesto, posypte syrom a okraje cesta zahnite smerom nahor. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubou soľou.

4. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20-30 minút, aby cesto na okrajoch získalo peknú zlatú farbu. Nechajte 5 minút vychladnúť, ozdobte čerstvým tymianom a môžete sa do toho pustiť.

Pokračujte v čítaní na ďalšej strane

PÓRIKOVO-ZEMIAKOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

PÓRIKOVO-ZEMIAKOVÝ KOLÁČ

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT,  PEČENIE 30-40 MINÚT

SUROVINY

Na cesto:

• 50 g vlašských orechov

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• 220 g masla

• 1 lyžica nasekaného kôpru + na ozdobenie

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 1-2 lyžice olivového oleja

• 1 veľký pór

• 150 g bryndze

• 5 lyžíc šľahačkovej smotany

• 2 strúčiky cesnaku

• 2 veľké zemiaky

• 5 plátkov prerastenej slaniny

• soľ, mleté čierne korenie

• 1 vajce na potretie

POSTUP

1. Orechy rozmixujte alebo pomeľte. Vsypte do misy, pridajte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky, kôpor a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Cesto vytvarujte do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Pripravte náplň: pór nakrájajte na tenké plátky a orestujte na oleji, osoľte a okoreňte. V miske zmiešajte bryndzu, smotanu, nadrobno nasekaný cesnak, soľ a korenie podľa chuti.

3. Cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch cesta potrite bryndzovou zmesou, nechajte voľný 5 cm okraj. Posypte časťou orestovaného póru. Poukladajte tenkú vrstvu zemiakov nastrúhaných na tenké plátky. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, opäť posypte pórom a zemiakmi. Nakoniec dajte navrch zvyšok póru a slaninu nakrájanú na tenké prúžky. Okraje cesta preložte cez náplň a potrite ich vajíčkom.

4. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 30-40 minút. Po upečení vyberte, posypte čerstvým kôprom a môžete podávať.

PARADAJKOVÝ KOLÁČ

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT,  PEČENIE 20-30 MINÚT

SUROVINY

Na cesto:

• 400 g hladkej múky

• 1 lyžička soli

• 50 g zelených olív

• 220 g masla

• 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

• 200 g syra feta

• 2 lyžice majonézy

• 1 strúčik cesnaku

• 5 lístkov šalvie + na ozdobu

• soľ, korenie podľa chuti

• 500 g cherry paradajok

• 1 vajce na potretie

• olivový olej na poliatie

POSTUP

1. Do do misy, vsypte múku, soľ, nadrobno nasekané olivy a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Cesto vytvarujte do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

2. Syr feta zmiešajte v miske s majonézou, pretlačeným cesnakom a nadrobno nasekanou šalviou. Ochutnajte a dosoľte i okoreňte podľa chuti.

3. Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte do tvaru štvorca alebo obdĺžnika a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch natrite syrovú zmes. Poukladajte celé alebo prekrojené paradajky, zahnite okraje cesta nahor a potrite ich vajíčkom. Paradajky pokvapkajte olivovým olejom, jemne osoľte, okoreňte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 minút do zlatista. Vyberte z rúry a rovno podávajte.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutná a plná vitamínov. Pripravte si pečenú cviklu

    Vyberáme pre vás niečo PLUS