Zelené RECEPTY studňou energie: Čerstvý špenát pomôže žalúdku pred sviatkami
6. 4. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:38)

Zdroj: Shutterstock
Ak aj nie ste práve veriaci a tradície vás obchádzajú, dni pôstu považujte za spôsob odľahčenia organizmu. Sviežu zelenú očistu je vodné si naplánovať aj v prípade, že sa stravujete zdravo.
Naši predkovia vedeli, prečo sa práve dnes zdravo zasýtiť. Zelený štvrtok je jedným z posledných pôstnych dní pred sviatkami Veľkej noci. Podľa tradície sa konzumovali jedlá zo špenátu, mladej žihľavy či štaveľa.
Varievajú sa z nich obľúbené prívarky, polievky, omáčky a strukoviny. Rezance mali byť čo najdlhšie, aby sa urodili dlhé klasy. Okrem toho sa nemali posýpať makom, aby sa na úrode neurobila sneť. Hustá zeleninová polievka na večeru mala zasýtiť na celý nasledovný pôstny deň. Špenát a vajíčka sú na Zelený štvrtok najobľúbenejšími potravinami. Možno uvítate malý odklon od klasických prívarkov. Za nás palec hore, čo poviete vy?
Špenátové suflé
Zdroj: Shutterstock
Pečené špenátové suflé.
Potrebujeme:
- 500 ml mlieka,
- 60 g lístkov čerstvého špenátu,
- 8 vajec,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- bylinky,
- cibuľka.
Postup
- Lístky čerstvého špenátu naparíme a po vychladnutí posekáme.
- Mlieko zohrejeme, pridáme nasekaný špenát, vajcia, posolíme a okoreníme.
- Zapekacie misky potrieme maslom a naplníme masou, dáme ich do väčšej zapekacej misy s vysokým okrajom, okolo misiek nalejeme vodu a vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C pečieme asi 30 minút.
- Po zapečení posypeme kolieskami cibuľky a bylinkami.
Na ďalšej strane nájdete špenátovú polievku so strateným vajíčkom ►►►
Špenátová polievka so strateným vajíčkom
Zdroj: Shutterstock
Špenátová polievka so strateným vajcom.
Potrebujeme:
- 150 g lístkov čerstvého špenátu,
- 1 cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 lyžica olivového oleja,
- 2-3 vajcia,
- 1 biela cibuľa,
- 1 menší pór,
- soľ,
- mleté biele korenie,
- ocot.
Postup
- Očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s kolieskami póru orestujeme v hrnci na olivovom oleji.
- Pridáme lístky špenátu, posolíme, premiešame a opečieme.
- Podlejeme vodou, na miernom plameni uvaríme do mäkka a rozmixujeme.
- Olúpanú bielu cibuľu pokrájame, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zapečieme.
- Vodu v hrnci uvedieme do varu, pridáme lyžicu octu, opatrne vložíme rozklepnuté vajcia a uvaríme. Keď vyplávu na povrch tak ich naberačkou vyberieme.
- Polievku dáme na tanier, pridáme uvarené vajcia a zapečenú cibuľu.