Zákerné šaláty: Jedlo z čerstvej zeleniny vám môže pekne zaťažiť žalúdok
25. 5. 2015, 2:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 14:37)

Zdroj: profimedia.sk
Existujú jedlá, ktoré zaťažujú váš tráviaci systém. Medzi ne patria aj niektoré šaláty, a to napriek tomu, že často obsahujú zdravé ingrediencie.
Majonézové šaláty
Olej a vajíčka, z ktorých sa majonéza vyrába, pôsobia na naše žalúdky ako tehly. Najmä vtedy, keď sú konzumované vo väčšom množstve. A práve takýmto šalátom pozostávajúcich z majonézy holdujeme počas najväčších sviatkov roka. Okrem nich sa ešte prejeme aj údeninou a koláčmi. Majonéza sa však dá nahradiť smotanou či jogurtom alebo použiť pri príprave týchto šalátov ľahšie druhy majonézy.
Uhorkový šalát
Ďalším takým pokrmom zaťažujúcim žalúdok môže byť šalát pripravený zo šalátovej uhorky. Obsahuje totiž horšie stráviteľné zložky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Ak si ho zhotovíme ešte aj s pridaním cesnaku, je väčšia pravdepodobnosť, že nám bude po ňom zle.
Šaláty s cesnakom a cibuľkou
I keď cesnak a cibuľa sú veľkými prírodnými liečiteľmi, pre náš tráviaci systém bývajú záťažou. Skúsme cibuľu spariť vriacou vodou alebo použiť menej cesnaku pri dochucovaní konkrétneho šalátu, aby sme predišli tráviacim ťažkostiam.
Šaláty z niektorých druhov surovej zeleniny
Jedlo z čerstvej zeleniny nemusí byť vždy ľahkou pochúťkou pre náš žalúdok. Niektoré rastlinné potraviny majú v surovom stave pevné či hrubé bunkové steny a spôsobujú problémy vo forme nafukovania alebo zápchy. Varením môžeme zvýšiť ich stráviteľnosť. Dokonca uvoľniť prospešné látky, ktoré by sme v čerstvej podobe nevedeli prijať. Takto je vhodné upraviť brokolicu, špenát, karfiol či hrach. U niekoho pocit ťažoby žalúdka vyvoláva i šalát z papriky alebo reďkovky.
Ako sa vyhnite problémom
- Nejedzte naraz priveľa rozličných druhov surovej stravy
- Počas jedla a krátko po ňom nepite veľa tekutín
- Malé deti a starší ľudia majú zažívací trakt citlivejší, stačí im menej
- Šťavy z ovocia a zeleniny obsahujú tiež veľa vitamínov a iných dôležitých látok, ale neškodná vláknina v nich nie je.
Viete že...
Ovocie i zelenina majú v surovom stave najviac vitamínov aj minerálov, ale kyslík vo vzduchu spôsobuje rýchlu deštrukciu vitamínu C. Minerálne látky sa zasa môžu roztratiť vo vode, v ktorej ste plody máčali. Ak chcete uchovať čo najviac živín pre svoj žalúdok, vyberajte si a nakupujte čo najčerstvejšie kúsky a skladujte ich v chladničke, ale nie dlho. Namiesto namáčania ich rýchlo opláchnite pod tečúcou vodou a zjedzte ich hneď, ako ich ošúpete, pokrájate alebo postrúhate. Najľahšie strávite surovú zeleninu, ak ju najemno postrúhate; tráviace šťavy môžu efektívnejšie spracovať všetky jej zložky. Dôležité je aj to, čím ju ochutíte. V zálievke by mal byť určite olej, ktorý umožňuje telu využiť výživné látky rozpustné v tukoch. Je to najmä provitamín A a iné karotenoidy, nachádzajúce sa v mrkve, paradajkách, červenej a žltej paprike, ale aj vitamín E, prítomný vo viacerých druhoch plodov.