Reklama

Vražedná kombinácia doplnkov výživy: Takto ich neužívajte, zlyhá vám srdce!

Vitamín K by ste mali užívať aj pri dvojkombinácii pre zdravé srdce a kosti! Viete prečo?

Zdroj: Shutterstock.com

Reklama

Počuli ste o vitamíne K2? Vedci zistili, že pre zdravé kosti a srdcovo-cievny aparát je nevyhnutný.

Vitamín K2 nám všetkým chýba. Len nedávno začali vedci sledovať pôsobenie vitamínu K, špeciálne vitamínu K2, ktorý má v súčinnosti s vitamínom D3 veľký vplyv ako na pevnosť kostí, tak pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

Vitamín K2 kosti milujú

Vitamín K1, fyllochinón, sa vyskytuje v potravinách rastlinného pôvodu a vitamín K2, menachinón, produkujú črevné baktérie. „Forma vitamínu K2, ktorý má najväčší význam pre zdravie, je MK7. Ten sa získava z japonských fermentovaných sójových výrobkov natto,“ vraví biochemik, docent Ing. Pavel Blažíček. Dôležitý je podľa neho synergický efekt medzi vitamínom D3 a vitamínom K2. Vďaka ich spolupráci sa vápnik neukladá v artériach, čím sú chránené pred kalcifikáciou, ale naopak, smeruje do kostry.

„Jednoducho, vitamín K2 udržuje vápnik tam, kde je potrebný a bráni jeho ukladaniu tam, kde to nie je treba. Švédska štúdia z roku 2008 zistila, že pacientky napriek tomu, že mali dostatok vápnika aj vitamínu D a mali tiež dobrú hustotu kostí, mali pomerne veľa zlomenín. Chýbal im práve vitamín K2, ktorý spôsobuje mimo iného aj pružnosť kostí,“ vysvetľuje biochemik dôležitosť vitamínu K2.

Ako si K2 doplníte?

„Okrem toho sa zistilo, že vitamín K2 spomalil rozvoj inzulínovej rezistencie u starších mužov a je stále viac dôkazov, že má potenciálne prospešnú úlohu v metabolizme inzulínu. Inzulínová rezistencia je predzvesťou cukrovky 2. typu a rizikový faktor mnohých ďalších chronických ochorení, vrátane vysokého krvného tlaku, ochorení srdca a rakoviny,“ upozorňuje docent Blažíček. Problém je, že skoro každý z nás má nedostatok vitamínu K2 a väčšina ľudí trpí aj nedostatkom vitamínu D. Z prirodzených zdrojov sú na K2 najbohatšie spomínané fermentované výrobky natto, tiež kyslá kapusta, maslo a vajcia z domáceho chovu, nie z veľkovýroby, niektoré typy syrov ako gouda či brie.

Zvážiť môžete aj potravinový doplnok obsahujúci trojkombináciu D3, K2 a vápnik. Pred dvojkombináciou kalcium a D vitamín odborníci varujú. Bez pomoci K2 si môžete vápnikom zbytočne zaniesť cievy a navodiť si riziko srdečného infarktu či mozgovej mŕtvice.