Reklama

Vianočné menu: Škorica áno, orechy nie

Niektorí odborníci med striktne odmietajú podávať deťom mladším ako rok, iní ho odporúčajú až po dovŕšení dvoch rokov, ale sú aj takí, čo by ho najradšej podávali najskôr trojročným.

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Dieťa staršie ako jeden rok opúšťa jedlo bábätiek. Vo všeobecnosti môže jesť akúkoľvek zdravú stravu. A práve v tom je háčik. Vianočné menu nemá so zdravou stravou nič spoločné! Je ťažké, mastné, prehnane aromatické, v niektorých rodinách aj pikantné.

Trváte na kapustnici pre všetkých? Vynechajte cibuľu, cesnak, čierne korenie, mletú papriku, klobásu, údené aj bravčové mäso a nahraďte ich kuracím alebo morčacím. Zabudnite aj na šľahačkovú smotanu. Čo tak nahradiť kapustnicu šošovicovou polievkou?

Šošovica na vianočnom stole symbolizuje hojnosť, navyše obsahuje zinok aj železo, ktoré v zimnom období chýbajú väčšine z nás. Je vhodná pre deti už od jedného roka. Ak v nej bude okrem šošovice koreňová zelenina, zemiaky, sušené slivky, zdravé mäso a mlieko namiesto smotany, ulahodíte všetkým.

ČO ÁNO A ČO NIE

Hoci hovoríme o tradičných a typických slovenských Vianociach, vône domovov sú koncom decembra vždy trochu exotické. Čo z nich je vhodné pod prvé detské zúbky?

Áno:

ŠKORICA: – Veľmi jemné a príjemne voňavé korenie zo sušenej kôry škoricového stromu. V malom množstve ju možno dať do jedál a nápojov už aj desaťmesačným bábätkám. Pridajte ju pätnásť minút pred koncom varu.

VIANOČNÉ OBLÁTKY: – Trochu na ochutnanie, ale až po prvých narodeninách! Pre obsah kypriacich látok, cukru a lepku nie sú vhodné pre menšie deti. Zostaňte však v strehu. Aj väčšie dieťa môže mať problém s ich prehĺtaním. Lepia sa na podnebie.

SUŠENÉ OVOCIE: – Ovocie konzervované sírou je nevhodné. Sušené jabĺčka, slivky či hrozno zo spoľahlivého zdroja sú vynikajúca pochúťka. Posekané nadrobno a namočené vo vode alebo v ovocnej šťave sa môžu pridať do ryžovej kaše ochutenej škoricou aj bábätkám mladším ako rok. Vynechajte sušené exotické ovocie a z našich druhov jahody, ktoré sú silným alergénom.

Zvážte:

MAK: – Je významná zásobáreň vápnika a železa. Obsahuje až šesťdesiat percent esenciálnych kyselín, ktoré vytláčajú cholesterol z cievnych stien. Dojčatám sa však neodporúča konzumácia makových opekancov vo väčšom množstve pre obsah opiátov. Posýpka na vianočnom pečive je neškodná.

KOKOS: – Možno pridávať k ryžovo-ovocným kašiam či nákypom už ročným deťom. Ak sa tak rozhodnete, nechajte ho v kaši zmäknúť. Rozumné je však s kokosom počkať práve pre jeho tvrdú štruktúru. Ročné dieťa nemá stoličky a kúsočky kokosu často nedokáže prehltnúť ani pohrýzť dvomi, tromi prednými rezákmi. Znie to banálne, ale aj strúhaný kokos môže dieťa vdýchnuť a začať sa dusiť!

KYSLÁ KAPUSTA: – Obsahuje soľ, ktorú nie je možné odstrániť ani dôkladným premytím. Preto nie je vhodná pre najmenšie deti. Pre väčšie je, naopak, veľmi cenná. Zvlášť v zimnom období. Obsahuje veľa vitamínu C. Aj pri staršom dieťati si overte, či už vie úzke dlhé pásiky kyslej kapusty pohrýzť! Nakrájajte mu ich na menšie kúsky.

RYBA: – Ryby sa odporúčajú jesť až v druhom roku života. U detí, ktoré majú rodičov alebo blízkych príbuzných alergikov, je dobré počkať ešte o rok dlhšie. Samozrejme, pripravené s bylinkami a na diétny spôsob.

CESNAK: – Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav. Majú s ním problém mnohí dospelí, bábätku môže výrazne podráždiť žalúdok. Jednoznačne ho nepodávajte skôr, ako dieťa dovŕši prvý rok.

MED: – Obsahuje peľové látky, preto sa považuje za alergén. Niektorí odborníci ho striktne odmietajú podávať deťom mladším ako rok, iní ho odporúčajú až po dovŕšení dvoch rokov, ale sú aj takí, čo by ho najradšej podávali najskôr trojročným. A ďalší, čo považujú med za liek, ktorý nie je správne skrývať pred deťmi, ktoré netrpia alergiami.

VIANOČNÉ KOLÁČIKY: – Všetko závisí od múky, z ktorej sú pečené, od džemov, tukov a krémov, ktorými sú plnené a či sú mastné a krémové, alebo suché. Vo všeobecnosti však nie sú práve najvhodnejším pokrmom pre najmenších. Tuky, cukry a bielkoviny trávia detské žalúdky v porovnaní s dospelými oveľa pomalšie.

Nie:

ORECHY: – Vlašské orechy, jeden zo symbolov slovenských Vianoc, sú silný alergén. Nezaraďujte ich do jedálnička detí mladších ako dva roky. Výnimkou nesmú byť ani sviatočné chvíle. K žiare stromčeka predsa nepotrebujete maják sanitky a anafylaktický šok! Importovaný symbol Vianoc – solené arašidy sú v posledných desaťročiach postrachom amerických tínedžerov. Od útleho detstva ich jedli vo všetkých podobách a na prahu dospelosti ich mnohí neznesú už v nijakej. Takže nepreháňajte. Orechy sú nebezpečné aj pre deti bez alergií. Hrozí nebezpečenstvo vdýchnutia zle pohryzeného kúska!

HUBY: – Patria do vianočnej kapustnice vo väčšine regiónov. Robíte správne, keď ich dieťaťu do troch rokov nedávate. Niektorí lekári neodporúčajú huby ani päťročným deťom. Sú príliš ťažko stráviteľné.

EXOTICKÉ OVOCIE: – Mandarínky, kivi, pomaranče, v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie pomelo. Aj keď sa pred Vianocami pulty v obchodoch prehýbajú pod ich ťarchou, počkajte s nimi do troch rokov. Mnohí odborníci dokonca tvrdia, že malé deti nemusia jesť ani donedávna toľko preferované banány. Vystačia si s ovocím, ktoré je prirodzené pre tunajšie zemepisné pásmo. Všetko vzdialenejšie je pre ich organizmus neprirodzené a môže byť zdrojom budúcej alergie.