Tmavá farba čokolády nevyjadruje percento kakaových bôbov, ktoré obsahuje, ale predovšetkým to, že prešla chemickým spracovaním, ktoré zničilo podstatnú časť látok pozitívne pôsobiacich na zdravie. Ide o chemický proces nazývaný alkalizácia, pomocou ktorej sa kakaové bôby odkysľujú a potláča sa ich horkosť. Zároveň sa ňou ničí 60 až 90% flavonoidov, antioxidantov pre ktoré sa tmavá čokoláda označuje za zdravú! Na tento proces sú odkázané len kakaové bôby vyšľachtené na čo najväčšie výnosy, čiže na masovú produkciu nezávislú na kvalite.

Len percento ako info nestačí

Podstata je v tom, že kvalitné kakaové bôby alkalizovať netreba. Čokolády vyrobené z nealkalizovaných kakaových bôbov sú vyrazne svetlejšie ako tie, čo prešli chemickým procesom. Výrazná tmavosť čokolády znamená skôr to, že ide o čokoládu dôkladne chemicky zbavenú antioxidantov... 

7 signálov prezradí, čo práve chýba vášmu telu. Doplňte to!

Ak si kúpite pekne balenú prémiovú čokoládu s vyznačeným vysokým percentom „niečoho“ na obale, radšej si jej zloženie detailnejšie prečítajte. Napríklad 80-percentná čokoláda by mala byť vyrobená z 80% kakaovej sušiny a 20% cukru. Je však celkom bežné, že veľkovýrobci uberajú zo sušiny podiel drahšieho kakaového masla a nahrádzajú ho lacnejším kakaovým práškom. Ak teda máte v zložení čokolády okrem kakaovej sušiny napísaný aj kakaový prášok so zníženým obsahom tuku, je to znak, že nejde o extra kvalitný produkt. 

Každodenná kávička pomáha pri chudnutí! Viete, koľko šálok urýchli spaľovanie kalórií?

Svetlejšia, no s antioxidantami aj s percentami

Kvalitná a zdravá čokoláda nemusí byť super tmavá, musí byť ale vyrobená z kakaových bôbov v ich prirodzenej podobe, teda nealkalizovaných. Mala by byť tmavohnedá s mierne červenými odtieňmi, asi ako gaštan čerstvo vylúpnutý zo šupky. V jej zložení by sa mala vyskytovať len neupravovaná kakaová hmota či kakaové bôby a cukor, teda napríklad 80-percentná čokoláda obsahuje: kakaovú hmotu, trstinový cukor, obsah kakaovej sušiny najmenej 80%.

A je pravdepodobné, že bude aj o niečo drahšia od čokolád, ktoré sa ako vysokokvalitné síce tvária, ale zloženie ich prezrádza... 

TOP 15 dôvodov, prečo zaradiť cesnak do svojho jedálnička