Upravili ste stravu, no máte problémy? Plynatosť, migréna i akné majú vinníka na tanieri
9. 6. 2017, 13:50 (aktualizované: 15. 7. 2024, 14:08)

Zdroj: Shutterstock
Zdá sa vám, že už snáď nemôžete zjesť nič bez toho, aby ste sa necítili nepríjemne nafúknutí alebo sa vám nezhoršil stav pokožky? Možno sa ukracujete o živiny, ktoré za to nemôžu a v strave máte naďalej nepriateľa, na ktorého by ste to netipovali.
Namiesto toho, aby ste schudli a cítili sa dobre, trápi vás trávenie, kožné problémy či bolesť hlavy. Možno aj vy patríte do početnej 45 % skupiny populácie, ktorá trpí intoleranciou na určitú potravinu.
Nie je to alergia!
Potraviny, ktoré si dnes dávame na tanier, majú horšiu kvalitu ako v minulosti a či si to už uvedomujeme alebo nie, výrazne to ovplyvňuje naše zdravie. V priebehu posledných rokov sa zistilo, že na niektoré konzumované potraviny náš imunitný systém veľmi citlivo reaguje. Príznaky intolerancie bývajú často nejasné a príčina problémov, teda potravina, nie je vždy správne určená. Navyše, mnohí si ju zamieňajú s alergiou, čo je veľký rozdiel.
Ak je vašou každodennou realitou:
- bolesť brucha,
- nadúvanie,
- zápcha,
- hnačka,
- bolesti hlavy,
- akné,
- svrbenie,
potom zbystrite pozornosť!
- Alergia alebo intolerancia? Čo ich naozaj spúšťa a čo pomáha
- Príznaky potravinovej intolerancie: Na čo si dať pozor?
Miernejšia, no problematickejšia
„Kým alergia sa prejaví hneď, opuchom niektorej časti tela alebo hnačkou, pri intolerancii ide o dlhodobý telesný stres a postupné oslabovanie imunity. Alergia sa vyskytuje približne len u 2,5 % ľudí a lieči sa tabletkami. Potravinová intolerancia sa líši od alergie najmä oneskorenými symptómami, ktoré sa môžu objaviť až o niekoľko dní,“ vysvetľuje Miroslava Jurčáková, špecialistka programov zdravia v zdravotnej poisťovni Union. Dodáva, že prejavy nie sú až také silné a závažné ako pri alergii, je však vhodné problematické potraviny vypustiť z jedálnička.
Netriafajte naslepo
Ak ste na sebe spozorovali niektoré z uvedených ťažkostí, dajte sa vyšetriť. Testuje sa intolerancia na ovocie, zeleninu, vajcia, mlieko, obilniny, strukoviny, orechy, rôzne druhy mäsa a iné potraviny formou kvantitatívneho enzymatického stanovenia špecifických IgG protilátok.
Na testy vás pošle všeobecný lekár. Ak vám intoleranciu test potvrdí, odborník vám odporučí špeciálnu diétu.
Ako sa v potravinách vyznať?
Pri väčšom počte intolerantných potravín je veľmi ťažké prestať úplne jesť všetky tieto potraviny. Najskôr je vhodné vylúčiť potraviny, na ktoré reagujeme najintenzívnejšie a striedať konzumovanie potravín, ktoré vyvolávajú miernejšiu reakciu.
Vydržte!
Prvé dni po vylúčení konkrétnych potravín zo stravy sú najťažšie. Človek má často pocit, že sa cíti zdravotne horšie a v tomto stave je veľmi ťažké zotrvať, no po vylúčení problematických zložiek potravy dochádza vo väčšine prípadov k zlepšeniu zdravotného stavu.