Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Upravili ste stravu, no máte problémy? Plynatosť, migréna i akné majú vinníka na tanieri

Potravinová intolerancia trápi každého druhého Slováka!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zdá sa vám, že už snáď nemôžete zjesť nič bez toho, aby ste sa necítili nepríjemne nafúknutí alebo sa vám nezhoršil stav pokožky? Možno sa ukracujete o živiny, ktoré za to nemôžu a v strave máte naďalej nepriateľa, na ktorého by ste to netipovali.

Namiesto toho, aby ste schudli a cítili sa dobre, trápi vás trávenie, kožné problémy či bolesť hlavy. Možno aj vy patríte do početnej 45 % skupiny populácie, ktorá trpí intoleranciou na určitú potravinu.

Nie je to alergia!

Potraviny, ktoré si dnes dávame na tanier, majú horšiu kvalitu ako v minulosti a či si to už uvedomujeme alebo nie, výrazne to ovplyvňuje naše zdravie. V priebehu posledných rokov sa zistilo, že na niektoré konzumované potraviny náš imunitný systém veľmi citlivo reaguje. Príznaky intolerancie bývajú často nejasné a príčina problémov, teda potravina, nie je vždy správne určená. Navyše, mnohí si ju zamieňajú s alergiou, čo je veľký rozdiel.

Ak je vašou každodennou realitou:

  • bolesť brucha,
  • nadúvanie,
  • zápcha,
  • hnačka,
  • bolesti hlavy,
  • akné,
  • svrbenie,

potom zbystrite pozornosť!

Miernejšia, no problematickejšia

„Kým alergia sa prejaví hneď, opuchom niektorej časti tela alebo hnačkou, pri intolerancii ide o dlhodobý telesný stres a postupné oslabovanie imunity. Alergia sa vyskytuje približne len u 2,5 % ľudí a lieči sa tabletkami. Potravinová intolerancia sa líši od alergie najmä oneskorenými symptómami, ktoré sa môžu objaviť až o niekoľko dní,“ vysvetľuje Miroslava Jurčáková, špecialistka programov zdravia v zdravotnej poisťovni Union. Dodáva, že prejavy nie sú až také silné a závažné ako pri alergii, je však vhodné problematické potraviny vypustiť z jedálnička.

Netriafajte naslepo

Ak ste na sebe spozorovali niektoré z uvedených ťažkostí, dajte sa vyšetriť. Testuje sa intolerancia na ovocie, zeleninu, vajcia, mlieko, obilniny, strukoviny, orechy, rôzne druhy mäsa a iné potraviny formou kvantitatívneho enzymatického stanovenia špecifických IgG protilátok.

Na testy vás pošle všeobecný lekár. Ak vám intoleranciu test potvrdí, odborník vám odporučí špeciálnu diétu.

Ako sa v potravinách vyznať?

Pri väčšom počte intolerantných potravín je veľmi ťažké prestať úplne jesť všetky tieto potraviny. Najskôr je vhodné vylúčiť potraviny, na ktoré reagujeme najintenzívnejšie a striedať konzumovanie potravín, ktoré vyvolávajú miernejšiu reakciu.

Vydržte!

Prvé dni po vylúčení konkrétnych potravín zo stravy sú najťažšie. Človek má často pocit, že sa cíti zdravotne horšie a v tomto stave je veľmi ťažké zotrvať, no po vylúčení problematických zložiek potravy dochádza vo väčšine prípadov k zlepšeniu zdravotného stavu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS