Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Upečte si vlastné pečivo, domáce chutí aj tak najlepšie

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:27
Remaining Time 0:27
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravá strava tvorí 70-90% úspechu pri chudnutí: Koľko trvá spáliť pizzu?
    Reklama

    Redakcia

    Po pečivo netreba vždy utekať do pekárne či do obchodu. Zvládnete ho upiecť aj sami. A k čerstvým rožkom, bagelom či žemliam urobte výbornú nátierku!

    Všetky recepty pochádzajú z kuchyne magazínu Dobré jedlo.

    CHLEBOVÉ PALIČKY S BAKLAŽÁNOVOU NÁTIERKOU

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Chlebové paličky s baklažánovou nátierkou

    6 až 8 kusov, príprava 40 minút, pečenie 55 minút + kysnutie

    Na chlebové paličky:

    • 21 g čerstvého droždia
    • 1 lyžička kryštálového cukru
    • 250 ml vlažnej vody
    • 350 g hladkej múky
    • 1 lyžička soli
    • 2 lyžice olivového oleja

    Na potretie:

    • 3 strúčiky cesnaku
    • 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
    • 4 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
    • 2-3 lyžice extra panenského olivového oleja
    • soľ podľa chuti

    Na baklažánovú nátierku (baba ganuš):

    • 2 väčšie baklažány
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 4 lyžice tahini pasty
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžička soli
    • petržlenová vňať a zaatar korenie na ozdobenie (zmes korenín zo Stredného východu)

    Postup:

    1. Na baba ganuš: Rozkrojte baklažány pozdĺžne na polovicu. Rezy potrite olivovým olejom a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 210 °C a pečte približne 30 až 45 minút, aby baklažány boli úplne mäkké. Dužinu vydlabte rovno do sitka a nechajte ju 10 minút odkvapkávať. Následne ju preložte a nechajte celkom vychladnúť. Potom ju roztlačte vidličkou alebo rozmixujte. Zmiešajte ju s pretlačeným cesnakom, tahini pastou, citrónovou šťavou a soľou.
    2. Pripravte cesto na chlebové tyčinky: Rozmrvte droždie do veľkej misky a zmiešajte s lyžičkou cukru. Pridajte teplú vodu, dobre premiešajte a nechajte približne 10 minút aktivovať droždie. Pridajte múku, soľ a olej. Vymieste hladké, pružné cesto. Ak bude príliš lepivé, pridajte trochu múky.
    3. Čistú misu potrite olivovým olejom a vložte do nej cesto. Prikryte a nechajte kysnúť približne 45 minút až hodinu. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku vysypanú múkou a rozvaľkajte na obdĺžnik.
    4. V miske zmiešajte pretlačený cesnak, jemne nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, olej a osoľte podľa chuti. Zmes dobre premiešajte a rozotrite ju po celej ploche cesta. Potom ho preložte na polovicu a pomocou radielka alebo noža nakrájajte približne na 2,5 cm široké pásy. Každý pás vezmite do ruky, jemne pokrúťte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
    5. Tyčinky nechajte ešte 15 minút podkysnúť a potom ich vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte približne 9-10 minút, aby bol povrch pekne zlatý. Vyberte a ešte teplé podávajte s výbornou baklažánovou nátierkou baba ganuš, ktorú na tanieri pokvapkajte olivovým olejom, posypte korením zaatar a nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Už ste počuli náš podcast?

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Strava diabetika v lete? 3 top jedlá a 3 zakázané potraviny
      Zdroj: Canva

      RAŇAJKOVÉ BAGELY S LOSOSOVOU NÁTIERKOU

      Zdroj: Laura Witteková

      RAŇAJKOVÉ BAGLE S LOSOSOVOU NÁTIERKOU

      6 kusov, príprava 30 minút, pečenie 12 minút

      Na bagely:

      • 250 g hladkej múky
      • 3 g soli
      • 10 g kypriaceho prášku
      • 250 g hustého bieleho jogurtu
      • 1 vajce na potretie
      • biely a čierny sezam na posypanie

      Na nátierku:

      • 150 g čerstvého lososa
      • 250 g smotanového syra alebo nátierkového masla
      • pár kvapiek citrónovej šťavy
      • olivový olej
      • soľ, korenie
      • pažítka
      • červená paprika
      1. Pripravte nátierku: Lososa pred pečením jemne osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Lososa nechajte vychladnúť. Potom ho rozdeľte na menšie kúsky, pridajte smotanový syr, citrónovú šťavu, soľ, korenie, najemno nasekanú pažítku a červenú papriku. Dobre premiešajte.
      2. V mise zmiešajte múku, soľ a kypriaci prášok. Pridajte jogurt a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Rozdeľte ho na 6 častí, z každej vyvaľkajte dlhší valček a spojte do kruhu. Na spoji cesto ešte jemne povaľkajte.
      3. Bagely uložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte bielym alebo čiernym sezamom.
      4. Plech vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte 15 až 18 minút. Nechajte vychladnúť a podávajte s výbornou nátierkou.

      ROŽKY S RASCOU A S MRKVOVOU NÁTIERKOU

      Zdroj: Laura Witteková

      ROŽKY S RASCOU A S MRKVOVOU NÁTIERKOU

      10 kusov, príprava 30 minút, pečenie 22 minút + kysnutie

      Na rožky:

      • 350 ml vlažnej vody
      • 1 balíček sušeného droždia
      • 1 lyžička kryštálového cukru
      • 350 g hladkej múky
      • 150 g chlebovej múky
      • 30 g hrubej múky
      • 1 lyžička soli
      • 2 lyžičky oleja
      • mlieko na potretie
      • rasca na posypanie

      Na mrkvovú nátierku:

      • 2-3 mrkvy
      • 100 g parmezánu
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 2 hustého jogurtu
      • 100 g čerstvého kozieho syra
      • 100 g smotanovej nátierky
      • soľ, čierne korenie
      • čili
      1. Pripravte cesto na rožky: V miske do vlažnej vody nasypte droždie, cukor a nechajte 10 minút vzísť kvások. Do druhej misy preosejte všetky múky, soľ, pridajte kvások, olej a vymieste hladké cesto. Cesto položte do misy vysypanej múkou, jemne ho poprášte múkou a zakryte. Nechajte kysnúť 45 až 60 minút.
      2. Po vykysnutí cesto premiestnite na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 10 častí. Z každej časti vytvarujte malý bochníček a vyvaľkajte do tvaru trojuholníka. Následne zrolujte a jemne ohnite tak, aby mal tvar rožteka. Rožteky uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Zakryte a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Potom ich potrite mliekom a posypte rascou.
      3. Rožky vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 7 minút. Potom teplotu stiahnite na 180 °C a dopekajte ešte 15 minút. Upečené rožky nechajte vychladnúť na mriežke.
      4. Kým rožteky chladnú, pripravte nátierku: Mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Do misy k mrkve pridajte parmezán nastrúhaný najemno, pretlačený cesnak, jogurt, kozí syr, smotanovú nátierku, soľ, korenie a podľa chuti čili. Všetko dobre premiešajte a môžete natrieť na rožok.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pre oči, kĺby aj srdce: 10 x prečo si dať červený melón?
        Zdroj: Canva

        ŠPALDOVÉ ŽEMLE S CIBUĽKOVOU NÁTIERKOU

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Špaldové žemle s cibuľkovou nátierkou

        10 kusov, príprava 35 minút, pečenie 30 minút + kysnutie

        Na žemle:

        • 320 g hladkej špaldovej múky
        • 6 g sušeného droždia
        • 1 lyžička cukru
        • 2 lyžičky soli
        • 300 ml minerálky

        Na nátierku s jarnou cibuľkou:

        • 250 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
        • 2 lyžice olivového oleja
        • 1 lyžica citrónovej šťavy
        • 1 lyžička worcesterskej omáčky
        • soľ, mleté čierne korenie
        • 2-3 jarné cibuľky
        • 1 lyžička čerstvého oregana
        1. Na žemle zmiešajte v miske múku s droždím, cukrom a so soľou. Vlejte minerálku a vypracujte hladké cesto. Cesto jemne posypte múkou a zakryte. Nechajte ho kysnúť 45 minút až hodinu.
        2. Keď je cesto vykysnuté, preložte ho na dosku a jemne premieste. Potom ho rozdeľte na 10 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte guľôčky, položte ich na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich zakryté ešte 30 minút podkysnúť.
        3. Každú žemličku pred pečením narežte do kríža a plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 30 minút.
        4. Kým sa žemličky pečú, pripravte nátierku. Tvaroh vložte do mixéra, pridajte olej, citrónovú šťavu, 1-2 lyžičky worcesterskej omáčky, soľ, korenie podľa chuti a rozmixujte.
        5. Jarné cibuľky očistite, umyte a nakrájajte nadrobno. Pridajte do tvarohovej zmesi spolu s nasekanými lístkami oregana a dobre premiešajte. Podávajte s výbornými čer­stvými žemličkami. K ná­tierke môžete nakrájať aj reďkovky.

        ROZMARÍNOVÁ chlebová placka S NÁTIERKOU ZO SUŠENÝCH PARADAJOK

        Zdroj: Laura Witteková

        ROZMARÍNOVÝ FLATBREAD S NÁTIERKOU ZO SUŠENÝCH PARADAJOK

        6 kusov, príprava 30 minút, pečenie 12 minút

        Na chlebovú placku:

        • 360 g hladkej múky
        • 1 lyžička soli
        • 240 ml teplej vody
        • 3 lyžice olivového oleja

        Na potrenie:

        • 2 lyžice olivového oleja
        • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
        • hrubá morská soľ

        Na nátierku:

        • 300 g sušených paradajok naložených v oleji
        • 1 strúčik cesnaku
        • 1 lyžička nasekaných kapár
        • 3-4 lyžice oleja z paradajok
        • citrónová šťava podľa chuti
        • soľ, korenie
        • čerstvá bazalka
        1. Rúru zapnite na 220 °C a pripravte plech, ktorý vyložte papie­rom na pečenie. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Pridajte teplú vodu, olej a vypracujte hladké cesto. Premiestnite ho na dosku a rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra do tvaru obdĺžnika. Radielkom alebo nožom rozdeľte na 6 štvorcov a tie poukladajte na plech. Dobre ich potrite olivovým olejom a posypte hrubozrnnou soľou. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 10 až 12 minút, aby okraje chlebíkov získali zlatohnedú farbu.
        2. Chlebíky vyberte, ešte raz potrite olivovým olejom a posypte nasekaným rozmarínom. Nechajte trochu vychladnúť.
        3. Na nátierku vložte do robota sušené paradajky, nasekaný cesnak, kapary, olej z paradajok, citrónovú šťavu a rozmixujte na požadovanú konzistenciu. Nemusí to byť úplne do hladka. Podľa chuti nakladaných paradajok osoľte a okoreňte.
        4. Odlomte si z ešte teplej chlebovej placky, natrite nátierkou, ozdobte bazalkou a poriadne tú dobrotu vychutnajte!

        Chlebovú placku môžete potrieť paradajkovým základom, navrch poukladať šunku, syr, paradajky a rýchla pizza je na svete!

        Vyberáme pre vás niečo PLUS