Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Toto sa stane s vaším telom, keď si pravidelne dáte hlávkový šalát

Hlávkový šalát poteší srdce a je výborným pomocníkom pri redukčných diétach.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Spoznajte výhody hlávkového šalátu, ktorý je nielen chutným doplnkom jedál, ale aj skrytým bojovníkom proti chorobám.

Hlávkový šalát patrí medzi najobľúbenejšie listové zeleniny. Jeho jemná chuť a chrumkavá konzistencia ho robia ideálnou voľbou do čerstvých šalátov, sendvičov alebo ako prílohu k rôznym jedlám. Okrem skvelej chuti však ponúka aj množstvo zdravotných benefitov, vďaka čomu by nemal chýbať v zdravom jedálničku. Ktoré účinky vás potešia najviac?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lahodný hrnčekový jablkovo-tvarohový koláč vám zachutí

    Poteší srdce, vylepší cholesterol

    Výhodou je veľké množstvo sekundárnych rastlinných látok, ktoré majú antioxidačný účinok. Pomáhajú teda organizmus chrániť pred vznikom arterosklerózy či vysokého krvného tlaku. Následne pomôže vylepšiť aj hodnoty cholesterolu v krvi. Chráni bunkové steny a zlepšuje lepší prietok krvi. Preto šalát poteší každé srdca.

    Ideálny zdroj

    Plusom určite je, ak je šalát pestovaný voľne a nie v skleníku. Hlávkový šalát sa môže podieľať aj na optimálnom príjme vlákniny. Ak chcete splniť odporúčanú dávku, mali by ste denne zjesť 30 gramov šalátu. Stále je však lepšie kombinovať ho s inou čerstvou zeleninou. Pestrosť jedálneho lístku je stále dôležitá, platí to aj pre tie najzdravšie potraviny.

    Výživové hodnoty hlávkového šalátu

    Hlávkový šalát je mimoriadne nízkokalorický, čo ho robí ideálnym pre ľudí sledujúcich svoju hmotnosť. Obsahuje približne:

    • 15 kcal na 100 g
    • 1,4 g sacharidov
    • 1,2 g bielkovín
    • 0,2 g tukov
    • 2 g vlákniny

    Znižuje riziko cukrovky

    Britská štúdia ukázala, že pravidelná konzumácia hlávkového šalátu znižuje riziko cukrovky približne o 14 percent. Obsahuje dôležité vitamíny ako áčko, béčko, céčko alebo vitamín K, ktoré sa podieľajú na posilňovaní imunity. V hlávkovom šaláte nájdete aj draslík, horčík, vápnik a železo. Vitamín A podporí zdravie očí a pokožky, vitamín K je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi. Céčko a éčko posilnia imunitu a pomôžu organizmu bojovať proti voľným radikálom. Draslík, horčík, vápnik a železo sa podieľajú sa na správnej funkcii svalov, nervového systému a krvného obehu. Určite poteší aj kyselina listová, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy a správny vývoj plodu.

    Spomalí starnutie

    Ak si hlávkový šalát navyše pokvapkáte kvalitných rastlinným olejom, budete aj stravou bojovať proti predčasnému starnutiu pleti. Táto zelenina je bohatá na vitamín Esekundárne rastlinné látky, ako napríklad flavonoidy, ktoré pomáhajú v boji proti voľným radikálom. Práve tie sa vo veľkej miere podieľajú na predčasnom starnutí pleti. Hlávkový šalát obsahuje aj relatívne veľké množstvo provitamín A.

    Zdroj: Shutterstock

    Pre svoju neutrálnu chuť je hlávkový šalát ideálnou prílohou, napríklad aj k mäsu.

    Hlávkový šalát je univerzálnou zeleninou, ktorú možno použiť ako:

    • klasický čerstvý šalát – stačí pridať zeleninu, olivový olej, citrónovú šťavu a korenie, kvalitný rastlinný olej pomáha telu lepšie vstrebať vitamíny rozpustné v tukoch, napríklad vitamín A, D, E a K
    • polievku či omáčku zo šalátu – prekvapivá, no chutná možnosť na využitie aj zvädnutých listov.
    • zelené smoothie – v kombinácii s ovocím poskytuje skvelý nutričný doplnok.
    • ako prílohu– vhodný k mäsu, rybám či grilovanej zelenine
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Karfiol - prečo ho jesť pravidelne a kedy si naň dať pozor
      Zdroj: Canva

      Ako ho uskladniť?

      Aj zdravý šalát však môže spôsobiť problémy. Platí to v prípade, ak máte citlivejší žalúdok alebo črevá. Pripravte si ho skôr na obed alebo večer, vtedy vám ho organizmus ľahšie strávi. Výhodou je neutrálna chuť hlávkového šalátu, preto je ideálnou základnou zložkou pre množstvo miešaných šalátov. V chladničke by ste ho mali mať uskladnený najdlhšie dva dni. Čerstvosť si udrží, ak ho zabalíte do vlhkej utierky. Nikdy ho neskladujte v blízkosti ovocia.

      Počuli ste už náš podcast?

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      V časopise Zdravie pracuje od roku 2001, prevažne sa venuje témam zameraným na prvú pomoc, dermatológiu, fyzioterapiu a zdravú výživu. Pravidelne pripravuje tipy na cvičenie.