Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Štúdie potvrdili: Na bolesť kĺbov je vhodné užívať kolagén typu 2 a omega-3 mastné kyseliny

Ilustračné foto

Zdroj: freepik.com

Reklama
Logo ZdravieLogo Zdravie

PR článok

Zvýšenie pohyblivosti, zníženie bolesti, stuhnutosti a zápalu kĺbov potvrdili klinické štúdie pri užívaní omega-3 mastných kyselín ako doplnok k terapii s kolagénom typu 2 alebo kolagénovým hydrolyzátom.

Čo je kolagén typu 2?

Chrupavka je jedným z hlavných spojivových tkanív tela, ktorá zabezpečuje pružnosť a podporu kĺbov. Kolagén typu 2 je základným štruktúrnym proteínom chrupaviek, ktorý je zodpovedný za pevnú štruktúru chrupavky. Podporuje pružnosť a pohyblivosť chrupavky. V kombinácii s kyselinou hyalurónovou, glukozamín a chondroitín sulfátom zvyšuje priaznivý účinok na kĺby.

Aké má kolagén typu 2 účinky?

Užívanie kolagénu typu 2 podporuje regeneráciu chrupavkového tkaniva, znižuje bolesť kĺbov, zlepšuje pohyblivosť kĺbov, pomáha rýchlejšie sa zotaviť po poraneniach kĺbov a spomaliť opotrebovanie spojivových tkanív.

Čo vieme o omega-3 mastných kyselinách?

Najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú morské živočíchy (napríklad kôrovce) a morské ryby (tuniak, losos, makrela, sleď, sardinky a ančovičky). Nájdeme ich aj v rastlinných olejoch sú tiež (repkový olej, sójový olej, ľanový olej), orechoch, chia semienkach a sójových bôboch a listovej zelenine. Podľa odporúčaní by sa malo denne skonzumovať aspoň 250-500 mg omega-3 mastných kyselín. Ideálnou formou pre ich doplnenie sú výživové doplnky.

Omega-3 mastné kyseliny pôsobia protizápalovo, podieľajú sa na stavbe nervového systému, znižujú vysoký krvný tlak, aj hladinu cholesterolu. Najnovšie výskumy preukázali, že spoločné užívanie omega 3 mastných kyselín s kolagénom typu 2 dokáže zlepšiť liečbu kĺbových ťažkostí.

Čo hovoria štúdie?

Prvou štúdiou, ktorú by sme radi spomenuli bola observačná štúdia na vyhodnotenie účinku kombinácie natívneho kolagénu typu 2 a omega-3 mastných kyselín v populácii 182 pacientov s osteoartrózou kolena 1. a 2. stupňa. Merali sa obvody stehna, oblúkov pohybu a bolesti kĺbov pomocou medzinárodných škál a indexov (VAS, Lequesnov index a WOMAC). Lekárske prehliadky sa robili každých 30 dní počas troch mesiacov.

Výsledky: ukázalo sa, že denná konzumácia kolagénu typu 2 a Omega-3 mastných kyselín zvyšuje pohyblivosť, znižuje bolesť a stuhnutosť a zápal kolien u pacientov do troch mesiacov. Okrem toho došlo u subjektov štúdie k zníženiu spotreby nesteroidných protizápalových liekov (NSAID)1.

Druhá veľká štúdia, tzv. metaanalýza sa zamerala na prieskum rôznych iných štúdii, celkovo 135, ktoré skúmali účinnosť rôznych nutraceutík a účinných látok na osteoartrózu. Medzi inými aj kolagén a omega-3 mastné kyseliny. Podľa zistení má kolagén typu 2, najmä vo forme hydrolyzátu, schopnosť zabrániť deštrukcii chrupavky prostredníctvom produkcie makromolekúl a potlačením katabolických enzýmov. Mnohé in vitro a predklinické štúdie poukázali na protizápalové účinky kolagénu a vytvorenia prostredia podporujúceho opravu chrupavky. Omega-3 mastné kyseliny majú tiež preukázateľné protizápalové vlastnosti a dokážu zmierniť zápalovú reakciu čiastočne zodpovednú za osteoartritickú bolesť s dokonca preukázaným dlhodobým účinkom2.

V súlade s vedeckou literatúrou je najvhodnejšie zvoliť kombináciu výživy na kĺby Versan, ktorá má najvyšší obsah hydrolyzovaného kolagénu typu 2 a produktu Fjord Strong Omega-3 s vysokým obsahom Omega-3 mastných kyselín. Náš tip je Kĺbový balíček Versan + Fjord Strong Omega-3 Rybí olej vo výhodnej cene od spoločnosti Valentis.

Literatúra: 

1, Effectiveness of the fixed combination of type II native collagen and omega-3 in patients with knee osteoarthritis. January 2023 Acta Ortopédica Mexicana 37 (1):30-35 https://www.researchgate.net/publication/375335045_Effectiveness_of_the_fixed_combination_of_type_II_native_collagen_omega-3_and_astaxanthin_in_patients_with_knee_osteoarthritis 

2, A 2022 Systematic Review and Meta-Analysis of Enriched Therapeutic Diets and Nutraceuticals in Osteoarthritis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9499673/ 

PharmDR. Radovan Pétervári, MBA

PR článok

Vyberáme pre vás niečo PLUS