Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Stane sa popcorn novou superpotravinou? Netušili ste, koľko zdravia skrýva

Nepresolené a pripravené bez mikrovlnky sú pukance zdravotnou bombou.

Zdroj: Shutterstock.com

Reklama

Tejto dobroty si môžete dopriať do sýtosti a výčitiek. Reč je o obyčajných pukancoch! Podľa najnovšieho výskumu totiž vôbec nie sú nezdravé, práve naopak.

Obvykle si s nimi zasadneme k dobrému filmu, alebo len tak zobkáme medzi hlavnými jedlami. A možno i trochu s obavami o zdravie, či kilá navyše. Nie sú však na mieste. Pukance sú totiž v skutočnosti veľmi zdravé a nielen to...

Antirakovinová nádielka?

Na analýzu obľúbeného popcornu sa podujal americký výskumník Joe Vinson z University of Scranton v Pensylvánii. Zistil, že 100 gramov pukancov obsahuje asi 400 kcal. Rozhodne teda nejde o nízkokalorickú bombu, tuku však obsahuje skutočne minimálne a rovnako tak nemajú žiadny lepok. Navyše obsahujú veľké množstvo vlákniny. Táto nestráviteľná zložka nadlho zasýti a prečistí črevá. „Pôvodne sa predpokladalo, že vláknina telu dodáva zdravú zložku z celozrnných výrobkov a znižuje riziko ochorenia srdca a rakoviny,“ hovorí výskumník. Z posledných výskumov však vyplýva, že popcorn je mimoriadne bohatý aj na antioxidanty. Tie, ako je známe, zachytávajú voľné radikály a chránia tak telo pred znečistením, stresom a karcinogénmi. Jedna porcia – približne stredne veľký popcorn, ktorý si vypýtate v kine – obsahuje až neskutočných 300 miligramov antioxidantov, tvrdí vedec.

Zdravé nie sú každé

A nemusíte sa ani báť, že z nich priberiete. Podľa Vinstona sú dokonca výborné na chudnutie. Tu však treba dávať veľký pozor, ako si popcorn pripravíte. Ten priemyselne spracovaný určený do mikrovlnky obsahuje obvykle príliš cukru a tuku a otázny môže byť tiež pôvod a postrekovanie kukurice. Doktor však radí, ako z popcornu vyťažiť to najzdravšie. Pripravte si ho jednoducho doma. Postačia vám na to tri polievkové lyžice suchých kukuričných zŕn a tri polievkové lyžice oleja. Prikryté pokrievkou nechaje zrná vypukať. Ak používate nepriľnavú panvicu, vystačíte si aj bez oleja. Na záver môžete dosoliť. Tu sa však oplatí so soľou šetriť. Pukance chutia výborne samy o sebe. Dobrú chuť!

Vyberáme pre vás niečo PLUS