RECEPT: Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov
9. 6. 2018, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 14:05)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Zaručene si ju zamilujete, aj keď vám lepok nerobí problémy. Len tak, pre zmenu. Je veľmi chutná a vďaka kvásku ľahko stráviteľná.
Natália Žúreková-Štefková je majsterka v kváskovaní. Na konte má už dve knihy aj umiestnenie v TOP 10 blogerov roka 2017. Neznáša diéty a štúdium nutričného poradenstva ju len utvrdilo v tom, že čo je zdravé, môže byť aj chutné. Opäť sme ju oslovili a pripravila si pre vás niekoľko úžasných receptov z kvásku. Tu je prvý!
Na cesto:
- 100 g ryžovej múky,
- 80 g pšenovej múky,
- 20 g amarantovej múky,
- 10 g tapiokovej múky,
- 2 polievkové lyžice olivového oleja,
- 1 lyžička ryžového sladu,
- 1 lyžička soli,
- 1 lyžica bezlepkového materského kvásku,
- 130 – 180 g vody.
Ako na kvások? Čítajte ►TU!
Paradajkový základ
- mozzarella,
- paradajky,
- čerstvá bazalka,
- ďalšie suroviny podľa chuti.
Postup
- Odvážime 130 g vody. Rozmiešame v nej kvások a pridáme k ostatným surovinám.
- Podľa nasiakavosti múk pridáme vodu tak, aby vzniklo stredne husté cesto. Nemiesime ho!
- Misu s cestom prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.
- Vykvasené cesto dáme na dosku pomúčenú ryžovou múkou, mierne ho postláčame, aby sme vypudili bublinky.
- Mokrými rukami cesto roztlačíme do malého kruhu. Následne prenesieme kruh na papier na pečenie. Finálne dotvarujeme mokrým valčekom alebo rukami do priemeru asi 20 cm a hrúbky 1 cm. Okraje necháme hrubšie.
- Cesto jemne pofŕkame vodou a pol hodiny až hodinu necháme oddychovať prikryté fóliou.
- Zatiaľ rozohrejeme rúru na 250 °C s tým, že od začiatku rozohrievania rúry dáme dnu aj plech, na ktorom budeme pizzu piecť.
- Snímeme fóliu z cesta, nanesieme paradajkový základ. Na cesto pokladieme paradajky, bazalku a syr. Kraje potrieme olejom.
- Pizzu prenesieme pomocou sádzacej lopaty na vyhriaty plech a pečieme v hornej tretine rúry 5-7 minút. Keď sú okraje zlatisté, pizza je hotová.
Kváskové dobroty, aj s FOTOpostupom:
- Nebíčko v papuľke. Poctivé domáce kváskové rožteky
- Kváskové buchtičky s domácim vanilkovým pudingom
- Z kvásku vás nenafúkne. Upečte si mrkvovo-orechový priateľský chlebík
Ďalšie zdravé RECEPTY:
- Mangová pena. Božský dezert len z 5 ingrediencií
- Batatové hrianky s nátierkami a dávkou fantázie
- Sladká bomba antioxidantov. Čokopena z čiernych fazúľ
- Maškrtíme zdravo: Puding ako ho nepoznáte. Rána budete milovať
- Štíhla sladkosť do zásoby: Jahodovo-čučoriedkové želé je jedna báseň
- Bábovka proti rakovine? Jasné! So sladkou prísadou plnou betakaroténu
- Pre krajšie víkendové ráno: Bezlepkový orechový koláč s granátovým jablkom