Reklama

RECEPT: Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov

Recept na pizzu v lete ako stvorený. Aj keď držíte líniu.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Zaručene si ju zamilujete, aj keď vám lepok nerobí problémy. Len tak, pre zmenu. Je veľmi chutná a vďaka kvásku ľahko stráviteľná.

Natália Žúreková-Štefková je majsterka v kváskovaní. Na konte má už dve knihy aj umiestnenie v TOP 10 blogerov roka 2017. Neznáša diéty a štúdium nutričného poradenstva ju len utvrdilo v tom, že čo je zdravé, môže byť aj chutné. Opäť sme ju oslovili a pripravila si pre vás niekoľko úžasných receptov z kvásku. Tu je prvý!

Na cesto:

  • 100 g ryžovej múky,
  • 80 g pšenovej múky,
  • 20 g amarantovej múky,
  • 10 g tapiokovej múky,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 1 lyžička ryžového sladu,
  • 1 lyžička soli,
  • 1 lyžica bezlepkového materského kvásku,
  • 130 – 180 g vody.

Ako na kvások? Čítajte ►TU!

Paradajkový základ

  • mozzarella,
  • paradajky,
  • čerstvá bazalka,
  • ďalšie suroviny podľa chuti.

Postup

  1. Odvážime 130 g vody. Rozmiešame v nej kvások a pridáme k ostatným surovinám.
  2. Podľa nasiakavosti múk pridáme vodu tak, aby vzniklo stredne husté cesto. Nemiesime ho!
  3. Misu s cestom prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote kvasiť 12 hodín.
  4. Vykvasené cesto dáme na dosku pomúčenú ryžovou múkou, mierne ho postláčame, aby sme vypudili bublinky.
  5. Mokrými rukami cesto roztlačíme do malého kruhu. Následne prenesieme kruh na papier na pečenie. Finálne dotvarujeme mokrým valčekom alebo rukami do priemeru asi 20 cm a hrúbky 1 cm. Okraje necháme hrubšie.
  6. Cesto jemne pofŕkame vodou a pol hodiny až hodinu necháme oddychovať prikryté fóliou.
  7. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 250 °C s tým, že od začiatku rozohrievania rúry dáme dnu aj plech, na ktorom budeme pizzu piecť.
  8. Snímeme fóliu z cesta, nanesieme paradajkový základ. Na cesto pokladieme paradajky, bazalku a syr. Kraje potrieme olejom.
  9. Pizzu prenesieme pomocou sádzacej lopaty na vyhriaty plech a pečieme v hornej tretine rúry 5-7 minút. Keď sú okraje zlatisté, pizza je hotová.

Kváskové dobroty, aj s FOTOpostupom:

Ďalšie zdravé RECEPTY:

Výber pre vás