RECEPT: Na oslavu aj do školy na desiatu. Po syrových slimáčikoch sa len tak zapráši
3. 2. 2023, 14:02 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:37)

Zdroj: Karolína Trnovcová
Reklama
Pripravujete oslavu, alebo neviete, čo deťom nachystať na desiatu? Vyskúšajte lahodné slané dobroty, ktoré po upečení doslova miznú zo stola.
Zdroj: Karolína Trnovcová
Zdroj: Karolína Trnovcová
Zdroj: Karolína Trnovcová
Galéria k článku
9 fotografiíPrejsť do galérie
Ingrediencie:
Kysnuté cesto:
- 42g droždia
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 2 lyžičky soli
- ½ lyžičky cukru
Plnka:
- cca 100g balenie syra s modrou plesňou
- 100g masla
- 100g roztierateľného syra
- 4 až 5 strúčikov cesnaku
- soľ podľa potreby
- mleté čierne korenie
- sušená petržlenová vňať
- sušená pažítka
Doplnok:
- Múka na posypanie dosky
- 1 vajíčko na potretie
Postup nájdete na ďalšej strane ►►►
Zdroj: Karolína Trnovcová
Syrové slimáky prevoňajú celý byt.
POSTUP:
- Z polovice vlažného mlieka, droždia, cukru a štipky soli pripravíme kvások. Lepšie vykysne na teplom mieste. Treba mu dať čas zhruba 20 minút až pol hodinu.
- Z múky, kvásku, oleja, zvyšného vlažného mlieka a soli vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste dôkladne vykysnúť. Trvať to bude približne 45 minút.
- Plnku spravíme zo zmäknutého masla, roztierateľného syra a nakrájaného syra s modrou plesňou, pretlačeného cesnaku. Pridáme trochu čierneho korenia, petržlenovej vňate a pažítky. So soľou opatrne, pridajte podľa chuti, syry sú slané.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti a každú vyvaľkáme do tvaru oválu na hrúbku 2-3 milimetre. Natrieme plnkou a zavinieme do rolády. Každú roládu nakrájame na kolieska, vyjde cca 15 kúskov, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatista pri 180 ⁰C približne 25 minút. Ešte teplé prenesieme do keramickej misy a aby nestvrdli, zakryjeme čistou utierkou.