Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

RECEPT: Na oslavu aj do školy na desiatu. Po syrových slimáčikoch sa len tak zapráši

Syrové slimáčiky chutia božsky a z taniera doslova miznú.

Zdroj: Karolína Trnovcová

Reklama

Pripravujete oslavu, alebo neviete, čo deťom nachystať na desiatu? Vyskúšajte lahodné slané dobroty, ktoré po upečení doslova miznú zo stola.

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

  • 42g droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 2 lyžičky soli
  • ½ lyžičky cukru

Plnka:

  • cca 100g balenie syra s modrou plesňou
  • 100g masla
  • 100g roztierateľného syra
  • 4 až 5 strúčikov cesnaku
  • soľ podľa potreby
  • mleté čierne korenie
  • sušená petržlenová vňať
  • sušená pažítka

Doplnok:

  • Múka na posypanie dosky
  • 1 vajíčko na potretie

Postup nájdete na ďalšej strane ►►►

Zdroj: Karolína Trnovcová

Syrové slimáky prevoňajú celý byt.

POSTUP:

  1. Z polovice vlažného mlieka, droždia, cukru a štipky soli pripravíme kvások. Lepšie vykysne na teplom mieste. Treba mu dať čas zhruba 20 minút až pol hodinu.
  2. Z múky, kvásku, oleja, zvyšného vlažného mlieka a soli vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste dôkladne vykysnúť. Trvať to bude približne 45 minút.
  3. Plnku spravíme zo zmäknutého masla, roztierateľného syra a nakrájaného syra s modrou plesňou, pretlačeného cesnaku. Pridáme trochu čierneho korenia, petržlenovej vňate a pažítky. So soľou opatrne, pridajte podľa chuti, syry sú slané.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti a každú vyvaľkáme do tvaru oválu na hrúbku 2-3 milimetre. Natrieme plnkou a zavinieme do rolády. Každú roládu nakrájame na kolieska, vyjde cca 15 kúskov, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatista pri 180 ⁰C približne 25 minút. Ešte teplé prenesieme do keramickej misy a aby nestvrdli, zakryjeme čistou utierkou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Po manažérskej pozícii v divadle pôsobí od roku 2007 ako novinárka. Venovala sa spravodajským témam, zákulisiu televíznej tvorby a od roku 2022 problematike zdravia. Okrem písaného textu pripravuje aj obrazové a video materiály, zabezpečuje obsah na sociálnych sieťach. Má za sebou vysokoškolské štúdium teatrológie na VŠMU a poľštiny na FF UK.