Reklama

RECEPT: Mriežkový koláč môže byť sladkou bodkou za víkendovým menu

Víkendové pečenie môže byť zábavou.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Víkendové pečenie premeňte na čas strávený s najbližšími. Odmenou vám bude výborný koláč, ponúknuť môžete aj susedov.

Mriežkový koláč ponúka mnoho variácií. Kým niekto cesto navrch vaľká a presne vymeriava, iný ho len voľne povaľká medzi dlaňami a od oko poukladá na plnku. Fantázii sa medze nekladú ani pri plnke. Chuť však bude vždy výborná. Nasledujúce ingrediencie sú na prípravu jalbkového mriežkového koláča na klasický plech.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte chuť na tradičnú bábovku? Vyskúšajte rodinný recept overený desaťročiami

    Potrebujeme:

    • 600 g hladkej múky
    • 400 g masla
    • 200 g práškového cukru
    • 2 vajíčka

    Na plnku:

    • 800 g jabĺk
    • 3 lyžice cukru
    • 2 lyžičky škorice
    • šťava z polovice citrónu

    Postup:

    1. Zmiešajte múku, maslo, cukor a vajíčka. Mieste rukami a spracujte na hladké cesto.
    2. Jablka ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky, prípadne nahrubo nastrúhajte. Pridajte cukor, škoricu a citrónovú šťavu, pár minút poduste.
    3. Na klasický vymastený a pomúčený pleť rozvaľkajte dve tretiny cesta.
    4. Potom naň rozotrite jablkovú plnku.
    5. Zo zvyšku cesta vytvorte navrch mriežku. Potom pečte asi tridsať minút na 180 stupňov Celzia.

    Ak nemáte po ruke jablká, pokojne môžete koláč naplniť len lekvárom alebo ochuteným tvarohom. Prípadne môžete jablkový plnku spestriť hrozienkami alebo posekanými orechami. 

    Autor článku

    V časopise Zdravie pracuje od roku 2001, prevažne sa venuje témam zameraným na prvú pomoc, dermatológiu, fyzioterapiu a zdravú výživu. Pravidelne pripravuje tipy na cvičenie.