Reklama

Raňajkový recept starých mám: Takto šikovne si šetrili kĺby

Pohánka je zabudnutá potravina, no je výborná na kĺby.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Expresné raňajky sú zdravé nielen pre seniorov. Okrem kĺbov sú skvelé aj pri zaseknutom trávení či vysokom cholesterole.

Dnes našťastie tradičné potravinky znova objavujeme. Dôležité živiny, ktoré organizmus potrebuje, nám rastú v záhradách a na poliach. Ak vás pribúdajúcim vekom začínajú trápiť kĺby a kolená, skúste jednu zo superpotravín, ktorú dobre poznali už na staré mamky.

Je bohatá na rutín, ktorý posilňuje cievy a zlepšuje prietok krvi a zároveň na kvalitné bielkoviny a množstvo minerálov ako horčík a železo pre podporu celkového zdravia kĺbov a kostí - o akej rastlinke je reč?

Je to - samozrejme - pohánka, nenápadná farbou i chuťou, no výrazná svojimi účinkami. Ak k nej navyše pridáte ďalšie mimoriadne zdravé suroviny, synergickým účinkom vitamínov a minerálov môže naozaj významne prispieť k zdraviu chrupiek a kostí. Ideálne je, ak ju týmto orgánom doprajete už ráno. Aký recept si pripraviť?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:17
Remaining Time 1:17
Loaded: 15.55%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    5 dôvodov, prečo piť ocot každý deň. Pomôže aj pri cukrovke

    Recept na pohánkové raňajky:

    Ingrediencie:

    • 100 g pohánky: zásoba rutínu, bielkovín, železa, horčíka
    • 1 jablko: zdroj vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, dôležitého pre kĺby, obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti zápalom.
    • 1 lyžička medu: protizápalové účinky a obsah enzýmov, ktoré môžu zlepšiť trávenie a podporiť vstrebávanie živín potrebných pre kĺby
    • hrsť vlašských orechov: omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zmierňovať zápaly a podporujú zdravie kĺbov, súčasne vitamín E, antioxidant, ktorý chráni kĺbové tkanivo
    • 1 štipka škorice: protizápalové účinky s potenciálom znížiť bolesť a opuchy v kĺboch, súčasne zdroj antioxidantov pre celkové zdravie

    Postup:

    Je naozaj jednoduchý. Pohánku opláchnite a uvarte podľa návodu. Nastrúhajte do nej jabĺčko, pridajte med a zvyšné ingrediencie. Dobre premiešajte a výdatné raňajky sú na svete.

    Počuli ste už náš podcast?

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Starostlivosťou o zdravie sa v textoch zaoberám od roku 2015. Najradšej píšem o novinkách zo sveta vedy a medicíny a o duševnom zdraví. Ako na psychiku a vývin človeka vplýva rodičovská výchova, som skúmala v rámci svojej dizertačnej práce na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.