Prsty si oblížu aj deti. Obyčajné placky ako ich nepoznáte!
18. 1. 2023, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:37)

Zdroj: Karolína Trnovcová
Keď zrazu neviete, čo vymyslieť na večeru a doma na vás pozerá päť hladných krkov, stavte na placky. A dá sa do nich skryť kus zdravia.
Keď vás je doma päť, vymyslieť raňajky či večeru nie je vždy jednoduché. Niekedy je to len chlebík so šunkou, inokedy krupicová kaša, potom mixovaná polievka a občas človek skutočne nevie, čím zasýtiť hladné brušká svojich detí.
Vtedy treba zistiť, čo doma je a koľko času príprava jedla potrvá. Zemiakovo-zeleninové placky však nikdy nesklamú. Predsa len je to jedlo, po ktorom si deti oblizujú prsty aj keď nevedia, koľko dobrých vecí sa v nich skrýva, a ktoré by inak nezjedli.
Zemiakovo-zeleninové placky
Čo potrebujeme pre 5 osôb:
- 6-7 zemiakov
- 1 cuketa
- 100g ovsených vločiek
- 2 mrkvy
- 3 vajíčka
- 5-8 lyžíc hladkej múky
- 3 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- majoránka
- soľ
Postup na placky nájdete na ďalšej strane ►►►
Zdroj: Karolína Trnovcová
Placky v sebe môžu ukrývať aj deťmi neobľúbenú zeleninu.
Postup:
- Ovsené vločky zalejeme horúcou vodou a necháme napučať.
- Medzitým si na jemno nastrúhame očistené zemiaky, cuketu a mrkvu. Prebytočnú šťavu zlejeme.
- Pridáme napučané vločky, ktoré v prípade potreby vyžmýkame. Pokiaľ dáte vody tak akurát, žmýkať nemusíte.

- Múku pridávame na koniec a tak, aby zmes nebola príliš hustá, ale ani príliš riedka.
- Kvalitnú panvicu, najlepšie s nepriľnavým povrchom, potrieme slabou vrstvou oleja a tvarujeme placky. Opekáme z oboch strán približne 3 minúty.
- Hotové placky vyberáme a položíme na krátko na papierovú servítku, alebo obrúsok, aby popili prebytočný tuk. Pozor, aby sa neprilepili. Servírovať ich môžeme teplé, ale aj vychladnuté. Najlepšie sú s bielym jogurtom, alebo kyslou smotanou.
Dobrú chuť!