Pre krásne opálenie a zdravú kožu jedzte týchto 8 potravín. Ochránia vás pred slnkom
17. 7. 2019, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 14:00)

Zdroj: Shutterstock
Odolnosť pokožky pred slnečným žiarením posilňujete aj prostredníctvom jedla. Viete, na čom by ste si mali pochutnávať počas leta?
S pribúdajúcimi letnými dňami tiež pribúda dní, keď ste vystavení intenzívnemu slnečnému žiareniu. Pred spálením vás jednoznačne ochráni kvalitný opaľovací krém s UV faktorom, ale aj rozumné trávenie času na slnku. Ochranu kože však môžete posilniť tiež potravinami, ktoré ju bránia pred negatívnym vplyvom slnečných lúčov.
Správna skladba jedálnička je tak aj počas leta mimoriadne dôležitá. Doprajte si čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré vďaka bohatému zdroju antioxidantov zabraňujú starnutiu pokožky a majú protizápalové účinky. Pred spálením vás ochránia napríklad karotenoidy, ktoré dodávajú plodom oranžový alebo červený pigment. Spolu s polyfenolmi, vitamínmi C a E, a tiež omega-3 mastnými kyselinami ponúkajú pokožke prirodzenú ochranu pred vonkajšími vplyvmi, vrátane slnečného žiarenia.
Zabraňujú zmenám
„Karotenoidy a polyfenoly sa akumulujú v koži a absorbujú slnečné žiarenie rôznych vlnových dĺžok. Dôležité sú však aj pre svoju antioxidačnú aktivitu. Spolu s antioxidantmi, ako je vitamín C a vitamín E chránia bunky pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú pri UV žiarení a spôsobujú starnutie pokožky,“ vysvetľuje pre americký portál CNN dermatologička Patricia Farrisová.
Voľné radikály totiž poškodzujú proteíny vrátane kolagénu a elastínu, čo môže spôsobovať vznik vrások, ochabnutie pleti, stratu pružnosti a vznik pigmentových škvŕn. Zároveň môžu poškodiť aj lipidy v bunkových membránach, kvôli čomu je pleť hrubá a suchá. Voľné radikály tiež môžu poškodiť DNA, spôsobiť mutácie a zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože. Preto potrebujete pokožku chrániť nielen z vonka, ale aj z vnútra skladbou jedálnička.
Túžite po krásnej opálenej pokožke? Jedzte tieto potraviny ►►►
Paradajky
Zdroj: Shutterstock
Paradajky sú vynikajúcim zdrojom lykopénu. Ide o červené rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom. Táto látka pomáha chrániť pleť pred predčasným starnutím, ktoré je spôsobené pôsobením voľných radikálov a poškodením ultrafialovými lúčmi. Zároveň sú podobne ako mrkva bohatým zdrojom betakaroténu, ktorý chráni pleť a dodáva jej prirodzený zlatohnedý odtieň.
Paradajky sú vynikajúcim zdrojom lykopénu. Ide o červené rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom. Táto látka pomáha chrániť pleť pred predčasným starnutím, ktoré je spôsobené pôsobením voľných radikálov a poškodením ultrafialovými lúčmi. Zároveň sú podobne ako mrkva bohatým zdrojom betakaroténu, ktorý chráni pleť a dodáva jej prirodzený zlatohnedý odtieň. Nebojte sa paradajky tepelne spracovať, pretože práve v tomto stave do seba dostanete najvyššiu dávku lykopénu, najmä ak sú v kombinácii s olivovým olejom.
Mrkva
Zdroj: Shutterstock
Na betakarotén bohatá mrkva by mala byť počas leta pravidelnou súčasťou vášho jedálnička. Ide o provitamín A a pomáha chrániť telo pred slnečným žiarením. Betakarotén sa nachádza v žlto-oranžovom ovocí a tmavo zelenej zelenine. Ideálne by ste mali betakarotén jesť spoločne s tukom. Ide totiž o provitamín rozpustný v tukoch. A kde ešte betakarotén nájdeme? Okrem mrkvy má hojné zastúpenie v marhuliach, broskyniach, nektárinkách, špenáte, brokolici, keli alebo hrášku.
Na betakarotén bohatá mrkva by mala byť počas leta pravidelnou súčasťou vášho jedálnička. Ide o provitamín A a pomáha chrániť telo pred slnečným žiarením. Betakarotén sa nachádza v žlto-oranžovom ovocí a tmavo zelenej zelenine. Ideálne by ste mali betakarotén jesť spoločne s tukom. Ide totiž o provitamín rozpustný v tukoch. A kde ešte betakarotén nájdeme? Okrem mrkvy má hojné zastúpenie v marhuliach, broskyniach, nektárinkách, špenáte, brokolici, keli alebo hrášku.
Bataty
Zdroj: Shutterstock
Hoci bataty nie sú typickou tuzemskou potravinou, tešia sa u nás čoraz väčšej obľube. A oprávnene. Takzvané sladké zemiaky majú málo kalórií, no obsahujú veľa vlákniny a dôležitých živín - napríklad vysoký obsah karotenoidov. Hlavne betakaroténu, ktorý je významným antioxidantom, a teda chráni pokožku pred poškodením slnečným žiarením.
Hoci bataty nie sú typickou tuzemskou potravinou, tešia sa u nás čoraz väčšej obľube. A oprávnene. Takzvané sladké zemiaky majú málo kalórií, no obsahujú veľa vlákniny a dôležitých živín - napríklad vysoký obsah karotenoidov. Hlavne betakaroténu, ktorý je významným antioxidantom, a teda chráni pokožku pred poškodením slnečným žiarením.
Špenát
Zdroj: Shutterstock
Špenát je tiež bohatý na betakarotén, ktorý pomáha znížiť začervenanie kože po tom, čo je vystavená UV žiareniu. Okrem toho obsahuje aj luteín, teda ďalší karotenoid, ktorý pomáha s ochranou kože. Luteín je silný antioxidant, ktorý telo chráni pred chorobami srdca a očí. Vyhýbajte sa však prílišnej tepelnej úprave, ktorá luteín v špenáte ničí!
Špenát je tiež bohatý na betakarotén, ktorý pomáha znížiť začervenanie kože po tom, čo je vystavená UV žiareniu. Okrem toho obsahuje aj luteín, teda ďalší karotenoid, ktorý pomáha s ochranou kože. Luteín je silný antioxidant, ktorý telo chráni pred chorobami srdca a očí. Vyhýbajte sa však prílišnej tepelnej úprave, ktorá luteín v špenáte ničí!
Citrusy
Zdroj: Shutterstock
Pomaranče a grapefruity sú plné vitamínu C, ktorý chráni pred poškodením voľnými radikálmi. Podľa výskumov je vyšší príjem vitamínu C tiež spätý s menším počtom vrások a nižším rizikom dehydratácie pokožky.
Pomaranče a grapefruity sú plné vitamínu C, ktorý chráni pred poškodením voľnými radikálmi. Podľa výskumov je vyšší príjem vitamínu C tiež spätý s menším počtom vrások a nižším rizikom dehydratácie pokožky.
Bobuľové ovocie
Zdroj: Shutterstock
Bobuľové ovocie obsahuje polyfenoly chrániace pred slnkom. Maliny, jahody, ale aj granátové jablko dodávajú kyselinu elagovú, zatiaľ čo červené hrozno je bohaté na resveratrol - prírodný antioxidant polyfenol.
Bobuľové ovocie obsahuje polyfenoly chrániace pred slnkom. Maliny, jahody, ale aj granátové jablko dodávajú kyselinu elagovú, zatiaľ čo červené hrozno je bohaté na resveratrol - prírodný antioxidant polyfenol.
Mastné ryby
Zdroj: Shutterstock
Mastné ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť s regeneráciou pokožky po spálení a zabrániť tak rozvoju rakoviny kože. Tieto kyseliny majú zároveň protizápalové účinky, udržujú pokožku sviežu a hydratovanú a sú tiež zdrojom antioxidačného vitamínu E.
Mastné ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť s regeneráciou pokožky po spálení a zabrániť tak rozvoju rakoviny kože. Tieto kyseliny majú zároveň protizápalové účinky, udržujú pokožku sviežu a hydratovanú a sú tiež zdrojom antioxidačného vitamínu E.
Zelený čaj
Zdroj: Shutterstock
Zelený čaj obsahuje prospešné polyfenoly nazývané katechíny, ktoré môžu podľa viacerých výskumov pomôcť chrániť pokožku pred poškodením slnkom a rakovinou kože. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pravidelné pitie zeleného čaju spomaľuje starnutie kože, brzdí tvorbu vrások a má tiež protizápalové účinky.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Zelený čaj obsahuje prospešné polyfenoly nazývané katechíny, ktoré môžu podľa viacerých výskumov pomôcť chrániť pokožku pred poškodením slnkom a rakovinou kože. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pravidelné pitie zeleného čaju spomaľuje starnutie kože, brzdí tvorbu vrások a má tiež protizápalové účinky.
Môže vás zaujímať:
- Prečo mrazené ovocie a zelenina môžu byť zdravšie než čerstvé?
- Vyberáte z melóna zrniečka? Robíte chybu! Prečo sa ich oplatí pohrýzť?
- Najlepšie koreniny a dochucovadlá, ktoré nezdvihnú hladinu histamínu
- Viete, čo chutí vašim cievam? Ozdravte ich ešte dnes s dobrotami na tanieri
- Pšeno alebo špalda? Odľahčia obed, ale v horúčave môžete len jednu z týchto obilnín