Páli vás záha? Na tieto potraviny okamžite zabudnite!
26. 9. 2021, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:34)

Zdroj: Shutterstock
S pálením záhy sa už stretol skoro každý. Na vine je neraz nevhodná strava alebo lieky, no časté je aj v tehotenstve. Ako sa mu vyhnúť?
Pálenie záhy sa niekedy označuje aj ako reflux žalúdočnej šťavy a ide o pocit pálenia v hrudníku, ku ktorému dochádza v dôsledku návrate žalúdočnej šťavy do pažeráka. Ohlásiť sa môže pálením v hrudi či kyslou chuťou vzadu v krku. Najčastejšími spúšťačmi problémov sú potraviny, ktoré bežne konzumujeme. O ktoré konkrétne ide?
Ťažké a mastné
Problémy s pálením záhy vyvolávajú najčastejšie tučné jedlá, vyprážané a fritované jedlá. Maslo, majonéza a tučné mliečne produkty sa ťažšie trávia, čím u niekoho môžu žalúdočnú sliznicu dráždiť k vyššej produkcii kyselín. Spôsobiť môžu aj ochabnutie uzáverového mechanizmu. Vhodnejšie je preto pri príprave jedál siahnuť po rastlinných olejoch, ako je olivový či repkový olej.
Pikantné
Karí, chilli korenie, ale aj muškátový oriešok, škorica, cibuľa i cesnak stimuluje produkciu kyselín, oslabujú uzatvárací mechanizmus, a tým aj spätný tok do pažeráka. Nadmerná konzumácia korenistých jedál môže v kombinácii s kyslým refluxom vyústiť až v chronické problémy. Namiesto korenie používajte bylinky, tymian, oregano, bazalku alebo majorán, ktoré jedlu tiež dodajú chuť, ale šetria tráviaci trakt.
Kávičkári, pozor!
Ak trpíte refluxom a pálením záhy, mali by ste sa vyhnúť pitiu kávy na prázdny žalúsok. Káva vám v tomto prípade neurobí dobre, pretože kofeín bude stimulovať produkciu žalúdočných štiav. Šetrnejší pre tráviaci trak je zelený čaj či bezkofeínový variant kávy.

Sladké pokušenie
Aj keď konzumácia malého množstva horkej čokolády môže byť pre telo porpsešne. Poskytuje mu antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré zlepšujú zdravie, ale aj náladu. Samozrejme, ak vás netrápi opakujúce sa pálenie záhy. Čokoláda je bohatá na kofeín i tuky a oboje môže stimulovať produkciu žalúdočných kyselín.
Citrusy
Konzumácia citrusových plodov a štiav patrí snáď medzi najčastejšiu príčinu pálenie záhy. Citróny a pomaranče sú značne kyselinotvorné. Citrusy znižujú pH žaludka. Lepšie je preto siahnuť po zásaditejších druhoch ovocia ako jablko či hrušky.
Rajčiny
Aj tie môžu narobiť nemalé problémy. Paradajky okrem mnohých prospešných vitamínov a minerálov obsahuje tiež kyselinu citrónovú, jablčnú a askorbovú, ktoré môžu u niekoho pôsobiť dráždivo a zvyšovať produkciu žalúdočných štiav. Ak sa chcete vyhnúť refluxu, z jedálneho lístka by ste ich mali vyškrtnúť kečup i paradajkovú omáčku.

Alkohol
Aj po konzumácii alkoholických nápojov vás môže potrápiť pálenie záhy. Alkohol totiž uvoľňuje horný a dolný zvierač pažeráka, čo umožňuje únik žalúdočných kyselín. Pozor si treba dať najmä na tvrdý alkohol a biele vína - oboje zvyšuje žalúdočnú kyslosť.