Paleo diéta – návrat do jaskýň
3. 4. 2013, 19:46 (aktualizované: 15. 7. 2024, 15:22)

Zdroj: Ilustračná Stockfreeimages.com
Existuje množstvo diét, ktoré človeka obmedzujú v tom, čo má jesť. Niektoré vylučujú mäso, iné mliečne výrobky a podobne. Paleo diéta je však jedinečná. Znamená návrat k stravovaniu na spôsob jaskynných ľudí.
Podstatou paleo diéty je snaha jesť tak, ako bolo ľuďom prirodzené pred tisícmi rokov. Ideálom je stravný režim jaskynného človeka. Čiže, ak on nejedol niektorú potravinu, nemali by ste po nej siahnuť ani vy.
Jaskynný človek ako ideál
Pred tisícmi rokov bol priemerný homo sapiens vysoký, svalnatý, atleticky stavaný, svižný a veľmi prispôsobivý. Jeho obživu zabezpečoval lov zvierat a zber plodín. Po nástupe poľnohospodárstva prešiel na chov a pestovanie.
Teória paleo diéty tvrdí, že ľudia sa nikdy neprispôsobili konzumácii obilnín, ktoré boli hlavnou pestovanou plodinou, a aj v súčasnosti sú významnou zložkou ľudskej stravy. Súčasný homo sapiens trpí nadváhou, je mimo formy, vystresovaný, nešťastný a často zomiera na civilizačné choroby.
Konvenčná múdrosť hovorí, že by človek schudol, musí spáliť viac kalórií, než príjme. K tomu odporúča nízkotučné potraviny s vysokým obsahom sacharidov. Takéto stravovanie je však pre mnoho ľudí nepríjemné. Sú často hladní a pre drvivú väčšinu po strate hmotnosti dôjde k jojo-efektu už po niekoľkých mesiacoch.
Lovec-zberač
Ako alternatíva pôsobí stravný režim starý niekoľko tisíc rokov. Proteíny podporujú spaľovanie tukov a sacharidov, podporujú teda metabolizmus a rýchlejšie chudnutie. Navyše proteíny majú oveľa väčšiu výživovú hodnotu než tuky alebo sacharidy, čo brzdí chuť k jedlu. Nedávne klinické štúdie preukázali pri chudnutí takéto stravovanie ako účinnejšie než nízkotučné potraviny.
Paleo diéta dovoľuje neobmedzené množstvo ovocia a zeleniny.
Foto: Ilustračná Stockfreeimages.com
Potraviny, ktoré sú nutnou súčasťou paleo diéty (čerstvé ovocie, zelenina, mäso a morské plody), obsahujú vysoké hodnoty prospešných živín, napríklad vlákniny, antioxidantov, vitamínov, nenasýtených tukov, omega-3 kyselín a sacharidov s nízkym glykemickým obsahom.
Je v nich zastúpených len veľmi málo rafinovaných cukrov a obilnín, zložených mastných kyselín, soli, sacharidov s vysokým obsahom cukru a spracovaných potravín. Spôsobujú zvýšenie telesnej hmotnosti, kardiovaskulárne ochorenia, cukrovku a mnoho ďalších zdravotných problémov.
Paleo živiny
Sacharidy v neobmedzenom množstve v podobe ovocia a zeleniny spôsobujú pomalé utlmenie cukru v krvi a hladiny inzulínu. Ich nadmerné množstvo v krvi podporuje metabolický syndróm, čiže obezitu, hypertenziu, nežiaducu hladinu cholesterolu v krvi a podobne. Takáto strava zároveň zmierni stav osteoporózy, obličkových kameňov, cievnej mozgovej príhody, astmu, nespavosť, nevoľnosť a mnohé iné zdravotné problémy.
Táto diéta odporúča vhodnú rovnováhu kyslých a základných (alkalických) potravín, čiže chudé mäso, ryby a plody mora, ovocie a zelenina. Tvrdé syry, obilniny, mäso, strukoviny a soľ zaťažujú obličky, ak telo nedostáva zásadité potraviny, ako je ovocie a zelenina. Telo reaguje čerpaním rezervy vápenatých solí v kostiach.
Mäso z voľne chovaných zvierat obsahuje oveľa viac kvalitných živín.
Foto: Ilustračná Stockfreeimages.com
Kvalita a množstvo tuku v divokých zvieratách, ktoré lovili naši predkovia, sú diametrálne odlišné od živín z mäsa pochádzajúceho z chovu. Zdravšou alternatívou sú v súčasnosti voľne chované a vonku pasené zvieratá, naproti tým, ktoré sú umelo prikrmované, aby narástli a dospeli čo najrýchlejšie.
Nie sú kalórie ako kalórie. Napríklad 1000 kalórií v čerstvom ovocí a zelenine má dva až sedemkrát toľko vlákniny, ako porovnateľná porcia celozrnných potravín. V ovocí a zelenine je zdravá, rozpustná vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi. Navyše obilniny obsahujú látku, ktorá zabraňuje vstrebávaniu vápnika, železa, zinku.
Proti vegetariánstvu
Väčšina vegánov a vegetariánov sa spolieha na strukoviny a celozrnné potraviny, že doplnia väčšinu denného kalorického príjmu. Podľa paleo diéty strukoviny a celozrnné obilniny obsahujú pomerne veľa antiživín, ktoré zvyšujú črevnú priepustnosť, ktorá je častá pri mnohých autoimunitných ochoreniach.
Paleo diéta vylučuje cukry, obilniny a spracované potraviny. Tieto skupiny potravín totiž majú na svedomí prílišné zásobovanie tela karbohydrátmi, čo zvyšuje krvný tlak. Dôsledkom je tiež priveľa cukru v krvi, čo je pre telo toxické. Telo dokáže spáliť len niečo z toho, zvyšok cukrov a karbohydrátov sa ukladá v podobe tuku.
Základné suroviny na paleo diétu
Pochutiny a korenia: kokosová a mandľová múka, balzamikový ocot, agáve sladidlo, jablčný ocot, med, vanilka, celé čierne korenie, morská soľ, oregano, bazalka tymián, rasca, škorica, cesnak, kajenské korenie, čili korenie, paradajkový pretlak, kokosový a mandľový olej extra panenský olivový olej, dižonská horčica, sezamový olej.
Ovocie a zelenina: tmavozelená listová zelenina, špenát, kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol, mrkva, huby, čučoriedky, maliny, jahody, banány, pomaranče, grepfruit, jablká, špargľa, avokádo, cibuľa, sladké zemiaky.
Mäso: kuracie, bravčové, hovädzie, ryby, byvolie.
Iné potraviny: kokosový olej, kokosové mlieko, mandľové mlieko, vajcia, orechy, sušené mäso.
Paleo diéta je špeciálne nastavená tak, aby človek dodržiaval biologické nastavenie svojho tela. Tak je možné naplniť genetický potenciál a začať žiť omnoho zdravšie.