Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Otravy z potravy: 8 najväčších mýtov o jedoch na tanieri

Nesprávne pripravené potraviny vám môžu narobiť zdravotné problémy, smrteľné otravy sú však veľkou výnimkou.

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Otráviť sa môžete zo zelených zemiakov, z mladej fazuľky, mandlí alebo plesnivého chleba. Skutočne?

Dvom deťom z Trnavy sa stali osudnými zelené zemiaky. Aj keď podľa odborníkov išlo o extrémne vzácny prípad, pravdou zostáva, že niektoré potraviny sú nebezpečné, hoci nie tak, ako sa hovorí.

Zelenými zemiakmi sa otrávite

Koncom zimy a na jar sa v dlhodobo skladovaných zemiakoch zvyšuje koncentrácia jedovatého solanínu. Koncentruje sa v klíčkoch a zelených častiach hľuzy. „Nebezpečný je predovšetkým pre malé deti, tehotné ženy, starších ľudí a tých so slabou imunitou. Hrozia im bolesti hlavy, kŕče, vracanie a hnačky, ktoré môžu pretrvávať tri až šesť dní,“ upozorňuje PharmDr. Blažena Cagáňová, PhD, z Národného toxikologického centra. Riziko otravy klesá, keď klíčky a očká poriadne do hĺbky vyrežete a zelené časti odrežete. Pri bielení nešetrite, odstráňte šupu hrubú aspoň tri milimetre. Počas varenia sa časť toxických látok rozloží a uvoľní. Solanín zjete aj v surovom baklažáne a nedozretých paradajkách, ktoré sa zavárajú ako uhorky. Pri jednorazovej konzumácii sa ich nemusíte obávať, neodporúča sa však jesť ich často.

Surové mandle sú plné kyanidu

Nie je náhoda, že smrteľný kyanid vonia ako mandle. Z tých, ktoré sú v našich obchodoch, vám však voňavý koniec nehrozí. Sladké mandle v primeranom množstve môžete jesť bez obáv. No ak na posedenie schrúmete 200 - 300 gramov, môže vám malé percento amygdalínu v nich pripraviť bolesti hlavy či problémy s dýchaním. Horšie je to s horkými, plnými látok, ktoré uvoľňujú kyanovodík. Z náhodného požitia jednej-dvoch sa ešte neotrávite, jesť by ste ich však v žiadnom prípade nemali.

Vedeli ste, že…
… kyanidové zlúčeniny nájdete aj v jablkách? Presnejšie v jadierkach. Museli by ste ich však nepriateľovi naservírovať veľmi, veľmi veľa, aby ste mu privodili aspoň nevoľnosť.

Z fazule nielen nadúva

Nepríjemné sprievodné javy po zjedení fazule sú slabý odvar následkov konzumácie za surova. Obsahuje totiž fazín, ktorý spôsobuje nevoľnosť, hnačky a bolestivé koliky. Fazuli sa však nevyhýbajte. Znižuje hladinu cukru v krvi aj krvný tlak. Jedzte ju varenú, mladé zelené struky stačí oblanšírovať.

Surové šampiňóny sú otrava

Huby obsahujú ťažké kovy a nečistoty z ovzdušia. Z pár surových šampiňónov v šaláte sa neotrávite, ak ich nebudete jedávať pravidelne. Žalúdok ich však môže ťažko tráviť.

Z plesnivého chleba dostanete rakovinu

Ak chlieb skladujete v igelitovom vrecúšku pri izbovej teplote, plesne v ňom začínajú rásť už po dvoch dňoch. Spočiatku pripomínajú pomúčenie a vám ani nenapadne, že by ste chlieb mali vyhodiť. Plesne totiž nestačí odrezať alebo vybrať lyžicou z marmelády. Vylučujú aflatoxíny, ktorými zamoria celú potravinu a nezničíte ich varom ani mrazením. Ukladajú sa v tele, poškodzujú pečeň a zvyšujú riziko vzniku zhubných nádorov. Museli by ste ich však jesť pravidelne a niekoľko mesiacov, aby sa s nimi váš organizmus už nedokázal vyrovnať. Navyše, nie všetky plesne vylučujú aflatoxíny.

Varená ryža je bezpečná

Po otrave jedlom odborníci odporúčajú „dojčenskú diétu“: banány, jablká a varenú ryžu. A práve ryža môže byť zdrojom ďalšej otravy v prípade, že bola kontaminovaná baktériou Bacillus cereus. Je to gurmánka, miluje všetko varené, vlhké a málo kyslé. Neznáša teploty od 4 do 60 stupňov, preto ju zničíte ochladením alebo opätovným zohriatím ryže, ktorú ste nedojedli.

Uvarené jedlo vydrží dlho

Ak jedlo po uvarení nezjete, nenechávajte ho stáť na sporáku dlhšie ako dve hodiny. Inak sa v ňom začínajú rýchlo množiť baktérie. Vychladnuté jedlo preložte do dózy alebo do alobalu, dajte do chladničky a zjedzte do troch dní. Pri ďalšom podávaní ho nechajte prejsť varom. Ak ohrievate jedlo v mikrovlnke, pamätajte, že sa tu nezohrieva rovnomerne, a preto ho v polovici ohrievania premiešajte!

Polovičku cibule už nepoužívajte

Keď ste pri varení nepoužili celú cibuľu, zvyšnú časť nemusíte vyhadzovať. Aj tá je plná vitamínov a hoci nie je vcelku, žalúdočné problémy vám nespôsobí. Podobne ako inú nespotrebovanú zeleninu ju zabaľte do potravinovej fólie, odložte do chladničky a spotrebujte ideálne do troch dní. Obávať sa nemusíte ani šalotky. Tvrdenie, že prenáša hepatitídu, nie je pravdivé. Po ošúpaní ju stačí umyť.

Otrávili ste sa?

Príznaky otravy potravinami sa zvyčajne ohlásia už po pár hodinách. Hnačku a vracanie nezastavujte, telo sa takto zbavuje jedov. Stratené tekutiny a minerály dopĺňajte rehydratačným roztokom. V litri vody rozmiešajte polievkovú lyžicu cukru a malú lyžičku soli, môžete pridať šťavu z dvoch pomarančov. Žalúdok utíši aj harmančekový čaj. Pomôcť môžu črevné adsorbenciá, napríklad aktívne uhlie. Na druhý deň jedzte iba ryžu, banány, jablká, staršie pečivo, suché varené zemiaky a sucháre.

Lekára vyhľadajte, ak:
* príznaky trvajú viac než 48 hodín
* v hnačke nájdete krv
* nemôžete sa vymočiť
* zhoršilo sa vám videnie, vidíte rozmazane
* tŕpnu vám končatiny
* máte ťažkosti s dýchaním
* máte horúčku
! Zvlášť ohrozené sú dojčatá a deti do 5 rokov, ako aj seniori. Pri príznakoch otravy s návštevou lekára nečakajte!

Mäso iba čerstvé

Z mäsa sa môžete nakaziť salmonelou alebo baktériou E. coli. Stačí, ak je dve hodiny v teplote vyššej ako päť stupňov Celzia a nebezpečné baktérie sa začnú rozmnožovať. Preto:
* mrazené mäso rozmrazujte v chladničke. Trvá to síce dlhšie, ale výrazne znížite riziko hnačky či vracania.
* čerstvé mäso kupujte iba tam, kde máte istotu, že je čerstvé. Pozorne si prehliadnite, či nie je oschnuté alebo zoxidované a nezačína meniť farbu.
* vyhýbajte sa mletému mäsu, lebo kúpený celý kus vám pred očami už všade nepomelú.
* skladujte ho v chladničke a spotrebujte do troch dní.
* baktérie sa držia aj na doske, na ktorej ste mäso krájali, na noži a tiež na vašich rukách. Všetko dôkladne poumývajte.
* ak sa chcete presvedčiť, či je mäso dostatočne prepečené, pichnite doň vidličkou. Číra šťava je zárukou kvalitnej prípravy.

Pozor, botulotoxín!
V žiadnom prípade nejedzte jedlo z nafúknutej konzervy či pohára s nafúknutým viečkom alebo ak počujete unikať plyn pri jej otváraní. Odradiť by vás mal aj nepríjemný zápach. Príznaky otravy botulotoxínom, klobásovým jedom, sa môžu ozvať za dvanásť hodín, ale aj o tri dni. Dvojité videnie, ťažkosti pri prehĺtaní, chrapľavý hlas, poruchy dýchania až ochrnutie si vyžadujú hospitalizáciu, podanie protijedu a podporu dýchania.

Zdravá rada
Potraviny uchovávajte v chladničke pri teplote do 4,5 stupňa Celzia. Výrazne tým spomalíte rozmnožovanie a rast baktérií.

Vyberáme pre vás niečo PLUS