Neviete, čo navariť? Vyskúšajte chutné cestoviny s karfiolom
16. 11. 2023, 9:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:39)

Zdroj: Laura Witteková
Karfiol je vďaka svojej neutrálnej chuti ideálnou prísadou do jedál. Poteší aj obsahom živín, nevarte ho však príliš dlho.
Máte radi karfiol? Zbytočne ho nevyprážajte, radšej si ho pripravte s chutnými cestovinami. Táto chutná zelenina pozostáva z 90 percent vody, neobsahuje tuk. Poteší najmä obsahom vitamínov C a K či minerálmi ako vápnik, horčík, draslík. Karfiol má navyše nízky obsah sacharidov, avšak je bohatý na vlákninu. Je ideálnou potravinou, ak potrebujete zhodiť pár kilogramov. Príliš dlho ho však nevarte, po desiatich minútach varenia, stratí približne 40 až 50 percent bioaktívnych látok.

Chuťové poháriky určite potešia krémové cestoviny Alfredo s karfiolom, ktoré pripravila redakcia Dobré jedlo. Varenie aj s prípravou vám zaberie len 40 minút.
Potrebujete:
- pol stredne veľkého karfiolu
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 až150 ml zeleninového vývaru
- 450 g dlhých širokých cestovín (fettuccine alebo papardelle)
- čerstvá bazalka
- syr pecorino
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Do hrnca dajte zovrieť vodu. Do vriacej osolenej vody vložte karfiol rozobratý na ružičky a varte do zmäknutia, približne 5-8 minút.
- Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte cesnak a jemne opečte, ale nie tak, aby zhnedol.
- Uvarený karfiol zlejte a preložte ho do mixéra. Pridajte orestovaný cesnak aj s olejom, teplý zeleninový vývar, osoľte a okoreňte podľa chuti. Rozmixujte na hladkú omáčku.
- Cestoviny uvarte v osolenej vode podľa návodu a hneď scedené ich zmiešajte s karfiolovou omáčkou. Nakoniec pridajte nastrúhaný syr pecorino, nasekanú bazalku a všetko dobre premiešajte. Podávajte s čerstvou bazalkou a posypte ešte pecorinom.
Počuli ste už náš podcast?