Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Najlepšie potraviny, ktoré nahradia prílohy a pomôžu schudnúť

Chcete schudnúť? Doprajte si na tanieri viac zeleniny!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Túžite schudnúť pár kíl? Niekedy stačí urobiť len malé zmeny v jedálničku. Skúste napríklad vymeniť prílohy plné sacharidov za nízkokalorické zdravé potraviny.

Na to, aby ste sa cítili a vyzerali lepšie niekedy stačí urbiť len pár jednoduchých zmien na tanieri. Nahraďte klasické sacharidové príloy - biele cestoviny či knedle potravinami s komplexnými sacharidmi a vlákninou. Poradíme vám, ktoré sú najlepšie. 

1. Karfiol

Karfiol je obľúbená hlúbovina, no náročná na vlahu aj živiny.

Zdroj: Shutterstock

Karfiol je obľúbená hlúbovina, no náročná na vlahu aj živiny.

Každý z nás pravdepodobne pozná vyprážaný karfiol. Túto hlúbovú zeleninu toho však ponúka oveľa viac. Karfiol môžeme v kuchyni využiť aj ako chutný variant ryže alebo ako základ na pizzové cesto. Fantastický je zapečený karfiol, ktorý je vďaka nízkemu množstvu sacharidov vhodný najmä pri chudnutí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    RECEPT: Jednoduchá a rýchla krémová karfiolová polievka
    Zdroj: Facebook@Skinnytaste

    2. Cuketa 

    Zdroj: Shutterstock

    Cuketa obsahuje až 91 % vody, vlákninu a ďalšie zložky, z minerálov hlavne draslík.

    Jednou z hlavných výhod je, že cuketa obsahuje viac ako 90% vody, čo ju právom radí medzi nízkokalorické potraviny. Tým, že jej chuť nie je príliš výrazná, môžete ju využiť pri príprave sladkých aj slaných jedál. Nahraďte ňou klasické špagety alebo si z nej upečte fantastický čokoládový koláč. 

    3. Tekvica 

    Zdroj: Shutterstock

    Dužina tekvice je veľmi bohatá na vodu a vlákninu, preto podporuje trávenie.

    Ďalšou skvelou potravinou je tekvica, ktorá sa najčastejšie používa na prípravu polievok, pyré alebo ako súčasť pečenej zeleniny, no pridať ju môžete aj do koláčov. Tekvica má vysoký obsah karotenoidov, čím pôsobí blahodárne na pleť a skvele sa hodí k príprave slaných i sladkých jedál. 

    4. Uhorka 

    Zdroj: Shutterstock

    Uhorka je vynikajúci protiliek na dehydratáciu.

    Šalátová uhorka nemá takmer žiadne kalórie, obsahuje veľa vody, vody a vie veľmi rýchlo uspokojiť hladný žalúdok. Nehodí sa len do letných šalátov, v kuchyni ju môžete využiť počas celého roka. A ak chcete schudnúť, určite by ste po nej mali siahnuť. 

    Uhorku tepelne neupravujte, statili by ste tak dôležité živiny. Využiť ju môžete v podobe raw uhorkových špagiet či ako súčasť super zdravého morského uhorkového-wakame šalátu.

    5. Baklažán 

    Zdroj: Shutterstock

    Pri výbere baklažánu siahnite po takom, ktorý je na stisk pevný a len trochu pružný.

    Baklažán obsahuje podobné živiny ako cuketa. Nájdete ho v rôznych farebných prevedeniach a ak si ho doprajete namiesto prílohy, výrazne znížite obsah kalórií na tanieri.

    Pripravte si zapekaný baklažán, naplniť ho môžete podľa vašej chuti napríklad kuracími rezancami, syrom alebo grilovanou zeleninou. Dá sa z neho upiecť taktiež pizza alebo pripraviť baklažánová lasagne. 

    6. Šampiňóny

    Huby majú všeobecne vysoký podiel vody a vďaka tomu veľmi málo kalórií. Klobúčiky šampiňónov si môžete naplniť plneným syrom, mletým mäsom alebo zeleninou. Väčšie šampiňóny - portobello dokážu nahradiť dokonca aj hamburgerovú žemľu, na rozdiel od pečiva z bielej múky sú však plné výživných látok a naviac diétne. 

    Vyberáme pre vás niečo PLUS