Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nadúva vás zo strukovín? Už nemusí!

Strukoviny namáčajte dvanásť hodín.

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Strukoviny patria medzi to najlepšie, čo nám môže kuchyňa ponúknuť, no napriek tomu ich väčšina z nás ignoruje. Sú významným zdrojom živín pre celiatikov, ale reumatici by to s ich konzumáciou preháňať nemali!

Strukoviny sú hotový zázrak, najbohatší rastlinný zdroj bielkovín bohatý na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty.

Výborne zasýtia, podporia správnu činnosť čriev a navyše sú aj veľmi chutné! Trochu právom ich však máme zaškatuľkované ako „nepríjemné“ potraviny.

Príšerne dlho sa varia a navyše z nich aj poriadne nadúva. Spôsobuje to vysoký obsah oligosacharidov, s ktorými si náš tráviaci trakt nevie rady.

Môžeme mu pomôcť, ak strukoviny pred varením namočíme do vody. Najlepšie na dvanásť hodín, počas ktorých sa oligosacharidy rozštiepia na jednoduchšie cukry.

Vodu pred varením vždy zlejte a napustite novú! A dbajte aj o to, aby čas namáčania nebol príliš dlhý. Vtedy by ste mohli prísť o cenné vitamíny a minerály. Nadúvanie tiež zmiernime, ak do hrnca pridáme trochu feniklu, rasce, tymianu či saturejky.

Takto pripravené strukoviny potrebujú kratší čas na uvarenie a sú výborným základom nielen prívarkov či polievok, ale aj nátierok, samostatných hlavných jedál, či dokonca dezertov.

Vo svete si vo svojich mnohých podobách získali veľkú obľubu a dostali sa až na národné jedálne lístky. Na tých našich by mali figurovať aspoň dvakrát do týždňa.

BUĎTE OPATRNÍ

  • Hrach, fazuľa a šošovica obsahujú purín, ktorý podporuje produkciu kyseliny močovej. Na tanier reumatikov tak patria len v obmedzenom množstve.
  • Bielkoviny obsiahnuté v strukovinách nie sú plnohodnotné, okrem sóje. Vegetariáni si môžu ľahko doplniť chýbajúce aminokyseliny z celozrnných obilnín.
  • Naopak, významným zdrojom živín sú strukoviny pre celiatikov, ak netrpia aj ďalšími potravinovými alergiami, napríklad na sóju.
  • Pre malé deti je vhodná nielen červená šošovica, ale aj zelené fazuľové struky. Ako zdroj bielkovín im ich môžete zaviesť do prvých príkrmov ešte pred prvými narodeninami.
  • Ak pred zdĺhavým varením uprednostňujete strukoviny z konzervy, buďte opatrní. Takto upravené môžu mať vysoký obsah soli.
  • Hoci majú strukoviny vysoký podiel vlákniny a nízky glykemický index, sú vysoko energeticky výdatné. Pri redukčnej diéte si preto radšej prísne strážte veľkosť ich porcie.

Vyberáme pre vás niečo PLUS