Máte radi zeleninku? Pozor na dusičnany, TENTO trik ich pomôže zničiť
31. 3. 2022, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:35)

Zdroj: Shutterstock
Na jar sa nám konečne vracajú chute na zdravú zelenú, no treba si správne vybrať. Inak nám aj zo zdravej zeleniny môžu hroziť zdravotné ťažkosti.
Dusičnany sa hromadia vo vyšších koncentráciách, keď rastliny nemôžu využiť dusík. Skleníkové a rýchlené jarné šaláty obsahujú až niekoľkonásobne vyššie množstvo dusičnanov. Počas slnečného dňa pracuje v zelenine zvláštny enzým, ktorý obsah dusičnanov znižuje. To znamená, že najviac dusičnanov sa nachádza v zelenine pestovanej v zimných a skorých jarných mesiacoch, v takzvanej rýchlenej zelenine. V obsahu dusičnanov vedie šalát, špenát, ďalej cvikla, reďkovka či kaleráb. Majú viac dusičnanov ako tie isté druhy zeleniny pestované v neskoršom letnom období.

Spôsobia zdravotné problémy
Čo to znamená vzhľadom na ich konzumáciu? V nízkych koncentráciách nie sú pre dospelého a zdravého človeka nebezpečné. No u detí, či imunitne oslabených ľudí si treba dať pozor. Môžu totiž vyvolať rôzne zdravotné ťažkosti od pocitu na vracanie, cez modranie až dusenie, či zrýchlenie činnosti srdca. U dospelých dlhodobá konzumácia zas môže viesť k vyššiemu riziku rakoviny tráviaceho a močového ústrojenstva.
Ako zabrániť tomu, aby ste ich v zdravej zelenine zjedli čo najmenej? V časopise Záhradkár sa podelili o zopár tipov, ktoré sa oplatí dodržať. Ktoré to sú? Čítajte na ďalšej strane....
Zelenina bez dusičnanov
Niektoré pravidá sa týkajú pestovania, zvyšok samotnej konzumácie. Riziko nadmerného výskytu dusičnanov odstránite, ak pestujete zeleninu vonku na hriadkach. Nadmernému množstvu dusičnanov sa možno vyhnúť neprehnojovaním plodiny. Za chladného a vlhkého počasia je vhodné zberať zeleninu poobede a večer. Najvyššia koncentrácia dusičnanov je v rastlinách v ranných hodinách.
A čo s kupovanou zeleninou? Najvyššia koncentrácia dusičnanov sa nachádza v žilách listov, stopkách, stonkách a hlúboch. Ak pripravujete šalát, tieto časti teda odstráňte. Vyhýbajte sa na jar príliš malým, ale aj príliš veľkým plodom, nachádza sa v nich najviac dusičnanov. Ideálne však je, ak aspoň počas skorej jari využívate biozeleninu z vlastnej či babičkinej záhradky.