Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kuracia polievka s ryžou! RECEPT, ktorý zahreje aj zasýti

Kuracia polievka s guľatozrnnou ryžou

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Poznáte ju iba ako prílohu? Ryža má pritom veľký potenciál, možnosti jej využitia nie sú obmedzené. Napríklad v kuracej polievke si ju zamiluje celá rodina.

Recept na netradičnú kuraciu polievku s guľatozrnnou ryžou pochádza z redakcie Dobré Jedlo.

4-6 porcií, príprava 20 minút, varenie 60 minút

Potrebujeme:

  • 2-3 kuracie stehná s kožou
  • 1 červená cibuľa
  • 120 g húb šimej (šampiňóny, hliva)
  • 2 stonky zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 šálok vody
  • 2 bobkové listy
  • 1 šálka guľatozrnnej ryže
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 veľký zemiak ";i:10;s:13:"štvrť kelu ";i:11;s:17:"čerstvý kôpor ";i:12;s:25:"citrón na servírovanie ";i:13;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:14;s:29:"extra panenský olivový olej

Zdroj: Shutterstock

Zeleninová polievka s ryžou

Postup:

  1. Z kuracích stehien odstráňte kožu a odložte si ju. Stehná osoľte, okoreňte. Do veľkého hrnca nalejte malé množstvo oleja a kože zo stehien opečte na strednom ohni z každej strany do zlatista a chrumkava. Vyberte a dajte na papierovú utierku. Osoľte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kúsky.
  2. Do hrnca pridajte nadrobno nakrájanú červenú cibuľu. Osoľte ju a opekajte asi 8 minút.
  3. Pridajte huby, nakrájaný stonkový zeler a prelisované cesnaky. Opekajte za častého miešania, kým huby a zeler mierne nezmäknú, asi 5 minút.
  4. Prilejte šesť šálok vody, pridajte stehná, bobkové listy a soľ. Na miernom ohni varte pod pokrievkou asi 20 minút.
  5. Do polievky nasypte prepláchnutú ryžu, pridajte mrkvu nakrájanú na kolieska a zemiak na kocky. Prikryte a varte, kým mäso nie je uvarené a ryža mäkká. Bude to trvať 15 až 20 minút.
  6. Stehná vyberte, pomocou dvoch vidličiek natrhajte mäso na menšie kúsky vo veľkosti hltu a vráťte ho do polievky. Pridajte ešte na prúžky nakrájaný kel a krátko ho povarte.
  7. Polievku ochutnajte a dochuťte soľou a korením. Nalejte do misiek a navrch dajte chrumkavú kuraciu kožu, nasekaný kôpor a plátok citróna.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Po manažérskej pozícii v divadle pôsobí od roku 2007 ako novinárka. Venovala sa spravodajským témam, zákulisiu televíznej tvorby a od roku 2022 problematike zdravia. Okrem písaného textu pripravuje aj obrazové a video materiály, zabezpečuje obsah na sociálnych sieťach. Má za sebou vysokoškolské štúdium teatrológie na VŠMU a poľštiny na FF UK.