Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jablko každý deň. Viete, aký zázrak skrýva pod povrchom?

Jablká sa oplatí jesť denne.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Jablká patria medzi jedny z najpopulárnejších ovocí na Slovensku. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Keďže sa dobre skladujú, ich nutričné hodnoty môžeme využívať po celý rok. Okrem svojej chuti majú aj množstvo telu prospešných vlastností. Viete ktoré?

Na svete existuje viac ako 7500 druhov odrôd jabloní. A vďaka desiatkam výskumných jablkových sadov po celom svete, kde vyvíjajú stále nové odrody, je ich pestrá budúcnosť  zaručená.

Na Slovensku je registrovaných okolo 150 odrôd, aj keď na pultoch obchodov ich žalostne málo a nájdeme ich len niekoľko. Netreba však zúfať, zdravie sa ukrýva pod šupkou každého z nich.

Jablká  sa líšia tvarom, veľkosťou a farbou. Na pultoch obchodov nájdeme zelené odrody ako napríklad Golden Delicious či Granny Smith, alebo červené ako Red delicious, Evelina, Gala, Ida red či Jonagold. Existujú aj odrody bordové až fialové ako napríklad Red chief či Vista Bella. Tie však treba hľadať v jablkových sadoch, či v súkromných záhradách.

V minulosti sa na Slovensku pestovalo okolo 300 odrôd jabloní, dnes ich počet klesol na polovicu a staré odrody, niektoré typické len pre Slovensko, nahrádzajú modernejšie.

Prečo nešúpať jablká sa dozviete na ďalšej strane.

Jablká so šupkou alebo bez?

Surové jablká sú zdrojom vitamínu C, ktorý zlepšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a bráni škodlivým účinkom voľných radikálov na bunky celého tela. Podieľa sa na tvorbe kolagénu, ktorý posilňuje cievy a napína pokožku, čím spomaľuje proces starnutia.

Je treba podotknúť, že viac ako polovica vitamínu C sa v jablkách nachádza tesne pod šupkou. Je preto viac ako vhodné jesť ich umyté a neolúpané.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOTO sa stane s vaším telom, ak začnete jesť 1 jablko denne

    Čo sa skrýva pod povrchom

    Farebný pigment jabĺk poskytuje množstvo zlúčenín s antioxidačnou aktivitou. V prípade červených jabĺk ide o červené farbivo lykopén, ktorý prispieva k udržaniu zdravia srdca, ciev, zraku, nervov a poskytuje významnú ochranu kože pred poškodením UV žiarením.

    Rovnako sa v jablkách nachádza aj antioxidant kvercetín. Ten má silné protizápalové a protivírusové vlastnosti. Znižuje riziko infekcií a pôsobí preventívne voči civilizačným chorobám. Posilňuje imunitu a je to prírodné antihistaminikum.

    Ako jablká posilnia vaše zdravie sa dočítate na ďalšej strane.

    Pomôžu s krvným tlakom aj trávením

    V jablkách sa nachádzajú aj vitamíny zo skupiny B, vitamín E, K a provitamín A, známy ako beta-karotén. Sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Jablká poskytujú aj minerály ako horčík, fosfor, vápnik či železo. Obsah všetkých látok v jablku sa mení v závislosti od odrody, stupňa zrelosti, čerstvosti pri konzumácii a farby.

    Zdieľať

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Neobsahuje kofeín, ale dodá energiu a zníži krvný tlak. Pijete ho?

      Jablká sú tiež zdrojom balastných látok - vlákniny, ktorá dokáže pomôcť so správnym fungovaním tráviaceho systému. Jedno jablko obsahuje až 5 gramov vlákniny. Jedným z jej druhov je pektín. Ten je v najväčšom množstve obsiahnutý v zrelých, nie však prezretých jablkách.

      Pektín pomáha znižovať tzv. zlý LDL cholesterol a triglyceridy v krvi a to spolu s antiaterosklerotickým účinkom. Pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi, znižuje pocit plnosti, upravuje tráviaci trakt a pôsobí proti zápche.

      Ako pôsobí jablko na črevá nájdete na ďalšej strane.

      Jablko denne robí zázraky s metabolizmom

      Pektíny podporujú detoxikáciu organizmu a to tým, že sa zúčastňujú na procese vylučovania ťažkých kovov z tela ako je olovo a ortuť. Pridaním jabĺk do každodennej stravy zlepšíte tráviace procesy a urýchlite svoj metabolizmus.

      Zdroj: Shutterstock

      Jabĺčko je ideálna súčasť desiatej do školy. Jeho veľkým plusom je totiž aj to, že pobyt v aktovke prežije bez väčšej ujmy (teda pokiaľ tam nestrávi týždeň).

      Pektín vo vašej strave môže dokonca znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane hrubého čreva a to stimuláciou pohybu čriev. Jablko denne môže zlepšiť črevnú mikroflóru, pomôže zmierniť choroby ako hnačka, plynatosť a zápcha.

      Jablká môžu spôsobiť aj alergiu, dočítate sa na nasledujúcej strane.

      Jablko na jednotku

      Stredne veľké surové jablko obsahuje 95 kcal, 19 g sacharidov, 4 g vlákniny a 195 mg draslíka a nemá takmer žiadny tuk. Vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu môžu jablká konzumovať aj pacienti s cukrovkou 2. typu , či ľudia s nadváhou.

      Zdieľať

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ako spolu súvisia alergia a strava? Premôžu príznaky vhodné potraviny?

        Kedy jablká škodia

        Napriek tomu, že jablká vyzerajú ako top potravina, ktorú môžeme bez výčitiek konzumovať, nemôžeme tak robiť všetci. Existuje alergia na jablká a je pomerne častá. Odborníci sa domnievajú, že je spojená so skríženou alergiou na peľ brezy.

        Zdroj: Shutterstock

        V súčasnosti nejakou formou alergie trpí aj tretina slovenskej populácie, podľa odborníkov smerujeme k tomu, že to čoskoro bude až polovica Slovákov. Zaujímavé

        Najčastejšie príznaky alergie na jablká je žihľavka v okolí úst a v nich, pálenie a svrbenie jazyka a je častokrát spojená s hnačkou. Predpokladá sa, že medzi najčastejšie spúšťače alergie patria odrody Golden Delicious, Jonagold či Granny Smith.

        Ako vyberať v obchode jablká, dozviete sa na ďalšej strane.

        Na čo si dávať pozor

        Pri kúpe jabĺk dbajte na to, aby neboli obité a nemali natrhnutú šupku. V tomto prípade ich treba čo najskôr skonzumovať. Poškodené ovocie rýchlejšie hnije. Červivé jablká môžu dokonca infikovať aj iné ovocie, najlepšie je ich nejesť a vyhodiť.

        Sme to čo jeme!

        Existujú tri hlavné skupiny odrôd jabloní: letné, jesenné a zimné. Za svoju špecifickú chuť vďačia jablká prítomnosti cukrov, ale aj organickým kyselinám. Farbu plodov zase určujú flavonoidy. Jablká je vhodné jesť počas celého dňa v menších porciách. Je možné ich kombinovať so zdrojom vápnika či tukmi ako sú prírodné biele jogurty a oriešky, čím môžete znížiť ich glykemickú záťaž.

        Zdieľať

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Super rýchly jesenný koláč: Stačia vám naň dve jablká

          Je však nevyhnutné nekonzumovať jablká 3 až 4 hodiny pred spánkom. Večer sa naša fyzická a psychická aktivita znižuje a množstvo jednoduchých cukrov obsiahnutých vo väčšej porcii ovocia organizmus trávi pomalšie. Môže sa to prejaviť v zhoršenej nálade, pretože môže dôjsť ku kvaseniu cukrov čo spôsobuje plynatosť.

          Vyberáme pre vás niečo PLUS

          Autor článku

          Po manažérskej pozícii v divadle pôsobí od roku 2007 ako novinárka. Venovala sa spravodajským témam, zákulisiu televíznej tvorby a od roku 2022 problematike zdravia. Okrem písaného textu pripravuje aj obrazové a video materiály, zabezpečuje obsah na sociálnych sieťach. Má za sebou vysokoškolské štúdium teatrológie na VŠMU a poľštiny na FF UK.