Reklama

Herpes sa pokúste uspať mäsom a cesnakom

Herpes si na vás zgustne, keď udrú ťažké časy a budete mať oslabený imunitný systém chorobou či stresom.

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Stretlo sa s ním 98 percent populácie, no len asi pätina si rande vychutnala aj s následkami – bolestivým pľuzgierikom na perách. Nakazíte sa ním len raz a už sa ho nikdy nezbavíte. Môžete ho akurát na veľmi dlho uspať.

V ľudskom tele najradšej prežíva vírus herpes simplex typu 1. Zodpovedá za opary v okolí úst, líc, očí a nosa vrátane slizníc. Ak ste nič podobné nemali, ste zrejme len prenášači vírusu. Zgustne si na vás, keď udrú ťažké časy a budete mať oslabený imunitný systém chorobou či stresom. Alebo blížiacou sa jarou.

VŠEMOCNÝ CESNAK

Keď pocítite na pere podozrivé svrbenie, nečakajte na zázrak. Rozkrojte strúčik cesnaku a miesto ním potrite. Ak herpes neustúpi nadobro, zopakujte to ešte niekoľko ráz. Rýchlejšie sa zahojí. Aby ste zvýšili účinok, cesnakom sa dopujte aj zvnútra.
Okrem protirakovinových a antibiotických vlastností sa pýši obsahom látok s antivírusovými účinkami, preto patrí do čela protiherpesových aktivistov. Obsahuje mnoho vitamínov skupiny B, predovšetkým B1 a B2, vitamín C, jód, draslík, ale aj vápnik či selén, ktorý dbá o dokonalé fungovanie obranyschopnosti.
V cesnaku sa nachádza aj vzácny alicín. Táto vysoko prospešná látka sa z cesnaku uvoľní, keď strúčik pokrájate alebo prelisujete. Spoznáte to tak, že cesnak páli a šíri typickú arómu so závanom síry. Alicín znižuje krvný tlak. Redukuje koncentráciu zlého cholesterolu v krvi, čím bojuje proti ateroskleróze. Badateľne lepšie výsledky sa dostavia, keď denne skonzumujte pol strúčika.
Cesnak však dokáže oveľa viac. Čistí krv, rozpúšťa zrazeniny a znižuje zrážanlivosť krvi, ktorá vám ohrozuje život najmä pri dlhých cestách. Znižuje aj hladinu cukru v krvi, priaznivo vplýva na vylučovanie žlče, podporuje uvoľňovanie nahromadených plynov z tela. Vďaka cesnaku vám to bude lepšie myslieť, pretože sa postará o správne prekrvenie mozgu. Je preslávený čistič pleti. Potrite ním zapálené miesto či vyrážku. Antibiotiká v ňom vykonajú skvelú prácu. V čase chrípok a sezóny ochorení dýchacích ciest si cesnak doprajte denne, aspoň dva strúčiky.

SMRDÍŠ!

Najviac dobrých účinkov je v surovom cesnaku, varením silu stráca. Do jedla ho pridávajte krátko pred dokončením, nakrájaný na drobné kúsky alebo pretlačený. Len tak je účinnejší ako varený vcelku alebo nahrubo nasekaný.
Ako však potlačiť nepríjemný cesnakový dych? Niektorí nedajú dopustiť na kúsok rozžutej petržlenovej vňate či zrnka kávy, iní za istotu považujú vypitý pohár teplého mlieka. Vyskúšajte, uvidíte. V období, keď si častejšie doprajete hrianky potrené cesnakom, dbajte ešte viac ako inokedy na hygienu. Cesnaková silica prejde črevnými stenami do krvného obehu a vylučuje sa nielen tráviacou sústavou, ale aj pľúcami, pokožkou a vlastne všetkými telesnými tekutinami.
Pozor!
Cesnak nie je pre každého. Aj naň môžete byť alergickí. Vyhnite sa mu, ak vás trápia migrény, ničí žalúdkový alebo dvanástnikový vred či problémy so žlčníkom. Hoci všeobecne cesnak blahodarne vplýva na trávenie, vo vašom prípade môže byť štartérom krutých bolestí žalúdka či žlčníka.

DAJTE SI LYZÍN

Okrem jedál bohatých na obsah vitamínu C, skupiny B a zinku dbajte aj na správny pomer aminokyselín arginínu a lyzínu v potravinách. Toho druhého by malo byť vo vašom prípade viac. Lyzín bojuje proti vzniku oparov a bráni vstrebávaniu arginínu, ktorého nadbytok na tanieri zvyšuje pravdepodobnosť častejšieho výskytu herpesových pľuzgierikov. Podporuje šírenie vírusu herpes simplex. Preto sa vyhnite konzumácii čokolády, orieškov, predovšetkým arašidov a kešu, zeleného hrášku, výrobkov s obsahom koly, želatíny a piva. Nevhodné je aj celozrnné pečivo, ovos, biela múka, sója či kokosový orech. Ktoré potraviny prekypujú prospešným lyzínom? Ryby, kuracie, teľacie a jahňacie mäso, mlieko a mliečne výrobky, fazuľa, kvasnice, väčšina zeleniny a ovocia. Pochutnávajte si na nich čo najčastejšie, sú skvelou prevenciou nielen nepríjemných oparov, ale aj bakteriálnych infekcií. Lyzín si telo nevie vyrobiť a je odkázané na jeho príjem zo stravy alebo vo forme tabliet. O ich užívaní sa však najprv poraďte s lekárom.

MÄSOVÉ BOMBY

Raz za mesiac zabudnite na všetko zlé, čo ste počuli o pečeni a uvarte si hydinovú. Zásobí vás vitamínom A, bez ktorého niet zdravej pokožky ani dobre fungujúcej imunity. V pečeni sa vyskytuje aj vitamín B12, potrebný na tvorbu červených krviniek a správne fungovanie centrálneho nervového systému.

Kuracieho sa nezriekajte. Naopak! Z času na čas ho vystriedajte s morčacím, kačacím alebo husacím. Ak si strážite líniu a obávate sa tukov, väčšina sa „tlačí“ v koži. Tú stačí pred pečením alebo dusením odstrániť. Hydina vás nabije vitamínmi skupiny B, predovšetkým trojkou, niacínom, ktorý je považovaný za vitamín zdravia a krásy. Podporuje správne fungovanie trávenia, kože a nervov. Súčasťou hydiny je aj vitamín B6, pyridoxín, dôležitý v metabolizme červených krviniek a nervového systému. Pomáha premieňať telesný tuk na energiu a ak mu dáte dostatok kyseliny listovej a vitamínu B12, odmení sa vám znížením hladiny homocysteínu, aminokyseliny rizikovej pre rozvoj srdcovo-cievnych ochorení.
Hydinové prsia majú nezanedbateľné množstvo selénu, ktorý je jeden z najdôležitejších prvkov zabezpečujúcich stopercentné fungovanie ľudského organizmu vrátane obranyschopnosti. Tmavšie stehná vám dajú aj železo potrebné na krvotvorbu a proti únave. Obsahujú aj zaujímavé množstvo zinku, ktorý prospieva fungovaniu pohlavného systému, rastu a tráveniu. Povzbudzuje aj imunitný systém, bojuje proti infekciám a pričiňuje sa o lepšie hojenie rán.

Podporuje správnu funkciu inzulínu a rast vlasov, zlepšuje ich kvalitu. Je zastúpený aj v mliečnych produktoch, vo vajíčkach, v strukovinách, sardinkách, morských plodoch a ustriciach. Až o tretinu vyšším podielom zinku sa však chváli tmavšie morčacie mäso. Kačacie a husacie robí cenným aj významný podiel železa a vitamínu B2, riboflavínu, ktorého nedostatok sa prejavuje zápalmi ústnej sliznice a ústnych kútikov. Riboflavín je dôležitý pre dobrý stav kože, očí a srdca. Nemálo ho nájdete aj v bravčovej či hovädzej pečeni, tvrdých syroch, tvarohu a kvasniciach. Na dostatočný prísun dbajte pri cukrovke, niektorých ochoreniach žlčníka a tenkého čreva, pri užívaní antikoncepcie a vtedy, ak si sem-tam doprajete pohárik a cigaretu.