Čo dnes variť? Zeleninové rizoto s quinoou
25. 8. 2013, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 14:46)

Zdroj: Profimedia.sk
Diabetikom postráži hladinu cukru v krvi, vystresovaným dodá horčík a uberie cholesterol. Vegetariáni ocenia veľa bielkovín a celiatici to, že neobsahuje lepok.
Ak hľadáte alternatívu ryže, kuskusu či pšena, vyskúšajte quinou. Často ju nazývajú pseudoobilím, pretože sa varí a konzumuje ako obilné zrno, v skutočnosti však ide o semená rastliny z čeľade mrlíkovitých, kam patrí aj repa alebo špenát.
Keby ste ochutnali listy quinoy, pokojne si ich zmýlite práve so špenátom alebo s mangoldom. Semená sú však nezameniteľné. Majú veľa farieb, najrozšírenejšie sú biele. V našich bioobchodoch však už nájdete aj červené a čierne. Pre rastúci záujem sa môžu objaviť aj tie sfarbené do oranžova, ružova, fialova alebo do hneda. Varené chutia jemne orieškovo a nájdete ich aj pod menej jedlým názvom mrlík čílsky.
OCHRANKYŇA ZDRAVIA
Drobné zrnká sú zdrojom esenciálnych aminokyselín, vlákniny, bielkovín, vitamínov E a C, betakaroténu, kyseliny listovej, horčíka, železa, draslíka, zinku a vápnika. Ľahko ju strávia aj malé deti a celiatici.
Denná konzumácia zrniečok utlmí zápalové procesy v organizme, chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva, srdcovocievnymi ochoreniami vrátane aterosklerózy, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Odborníci na chudnutie ju odporúčajú zaradiť na jedálny lístok, pretože pocit sýtosti vám po nej vydrží veľmi dlho.
Vedeli ste, že…
… quinoa je potravina roka? Organizácia spojených národov vyhlásila rok 2013 za Medzinárodný rok quinoy. Výbor OSN pre výživu a poľnohospodárstvo ju zložením prirovnáva k sušenému plnotučnému mlieku a NASA skúma jej využitie pri dlhých letoch do vesmíru.
Najmä preto, že v jednom zrne sa skrýva všetko, čo potrebuje telo na zdravé fungovanie, a jedna porcia dokáže zasýtiť na dlhý čas.
Vždy preplachujte
Najviac výživných látok zachováte, keď quinou uvaríte alebo udusíte. Predtým však zrná vždy prepláchnite pod tečúcou vodou, inak by mohli byť horké. Varia sa približne pätnásť minút, počas ktorých zväčšia svoj objem asi štvornásobne. Quinou nemusíte použiť len ako prílohu k hlavnému jedlu, môžete z nej pripraviť vegetariánske fašírky alebo rezne. Jedzte ju nasladko aj naslano, použite ju všade tam, kde patrí ryža, ale aj inde!
Zeleninové rizoto s quinoou
Potrebujeme: 150 g quinoy, 300-350 ml zeleninového vývaru, 1 cuketu, 1-2 mrkvy, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 60 g sterilizovanej kukurice, 100 g vareného hrášku, olivový olej, soľ, mleté biele korenie, hrsť sójových orieškov, bazalku
Postup: Teplou vodou premytú quinou opražíme v hrnci na olivovom oleji. Posolíme, zalejeme teplým zeleninovým vývarom a pod pokrievkou uvaríme domäkka. Odstavíme a necháme asi 10 minút odstáť. Cuketu aj so šupkou umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky, ošúpanú mrkvu na kolieska. Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a orestujeme na olivovom oleji.
Pridáme kolieska mrkvy, posolíme a spolu pár minút opečieme. Vložíme pokrájanú cuketu, prelisované strúčiky cesnaku, dosolíme a ochutíme mletým korením. Spolu podusíme domäkka. Vmiešame uvarený hrášok s kukuricou a spolu premiešame. Do vyššej okrúhlej formy dávame postupne uvarenú quinou a zeleninu. Formu odstránime, povrch posypeme sójovými orieškami a ozdobíme bazalkou.