Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čím nahradiť múku? Tipy nielen pre celiatikov

Ani ľudia, ktorí nemôžu jesť lepok, sa nemusia obmedzovať v pečení. Stačia tie správne suroviny.

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Na koláčoch a zákuskoch si môžete pochutnať, aj keď sa musíte vyhýbať pšeničnej múke. Nové suroviny vám prinesú aj nové chuťové zážitky!

V obchodoch síce už nájdete bezlepkové zmesi na pečenie, ale oplatí sa mať doma aj správnu múku či prášok do pečiva. Tak budete môcť upiecť čokoľvek a kedykoľvek. A nikto ani nezistí, že váš koláč je bezlepkový – bude totiž rovnako chutný, ako každý iný. Čo by ste si mali zohnať?

Kokosová múka

Kokosová múka je jednoducho absolútny zázrak bezlepkových receptov. Nie je to v podstate nič iné, než surový pomletý kokos. A tá najúžasnejšia vec je, že vlastne ani nechutí ako kokos. Vôňou a chuťou pripomína vanilku či piškóty, a napriek tomu , že obsahuje takmer žiadne sacharidy, ale veľa vlákniny. Vďaka tomu dokáže nasať aj veľa tekutín.
Kokosová múka obsahuje 6 g vlákniny v dvoch lyžiciach a len 1,5 g tuku na dve polievkové lyžice, v tomto množstve vám dodá aj 3,5 g bielkovín. Takáto výživná hodnota vylepší každý recept. Krása kokosovej múky je v tom, že jej musíte dať menej, ako bežnej múky. Všeobecne platí, že ¼ šálky kokosovej múky zodpovedá jednému hrnčeku hladkej múky. Vďaka tejto múke bude vaše pečenie zdravé, nadýchané a ľahké.

Mandľová múka

Mandľová múka je jednou z najobľúbenejších surovín všetkých bezlepkových pekárov. Vyrába sa z mletých mandlí a obsahuje iné látky než kokosová múka. Mandľová múka je bohatá na tuky, čo prepožičiava koláčom lahodnú orieškovú chuť. To je medzi bezlepkovými múkami jedinečné.
Mandľovú múku môžete použiť vo väčšine bezlepkových receptov a je veľmi cenovo dostupná. Mnoho receptov obsahuje kombináciu mandľovej a kokosovej múky pre čo najlepší výsledok. Mandľová múka vytvorí ťažšie, hutnejšie cesto, kokosová zas ľahšie.

Quinoová múka

Táto múka viac chutí po orechoch, alebo vanilke. Je to skvelá náhrada ovsenej múky pre bezlepkáčov. Používa sa do kukuričného chleba, palaciniek alebo medovníkov. Tekutiny pohltí rovnako ako celozrnná múka, ale neobsahuje lepok. Môžete použiť rovnaký pomer, ako ste zvyknutí. Používať môžete aj quinoové vločky, ktoré vytvoria rovnaký efekt, ako ovsené, alebo ich pomlieť na kuchynskom robote na múku.

Bezlepkové vločky

Bezlepkové vločky by mali byť v každej špajzi. Našťastie sa už dajú nájsť aj u nás. Najlepšie sú tie celozrnné, ktoré sú vhodnou surovinou do palaciniek, šišiek, vaflí, sušienok a ovsenej kaše. Bezlepkové vločky sú jemné, ale na dlhú dobu zasýtia. Použite ich namiesto akejkoľvek múky, a úspechy v pečení máte zaručené.

Bezlepkový prášok do pečiva

Pri pečení bezlepkových dobrôt používajte bezlepkový prášok do pečiva.

Bezlepkové extrakty

Vanilka, káva, mäta pieporná a mandle. Extrakty posúvajú chuť koláčov do vyšších sfér. Dokonale imitujú arómu potrebnej potraviny. Môžu zmeniť nevýrazné recepty na pochúťky. A stačí malá kvapka. úplne novú úroveň a chuť stačí kvapka získať požadované množstvo . Vždy sa ale uistite, že etiketa extraktu má označenie bezlepkových potravín.

Kakaový prášok

Kakaový prášok je prirodzene bezlepkový. Holandské kakaá majú chuť tmavej čokolády, koláče doplnia o bohatú prirodzenú chuť. Mnoho receptov, ktoré nezahŕňajú múku, odporúča použiť kakao, pretože sa správa rovnako ako múka. Rozdiel spoznáte len vďaka lahodnej čokoládovej chuti, ktorá vám pri prvom kúsku koláča exploduje v ústach.

Vyberáme pre vás niečo PLUS