Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chlieb a mlieko sú nepriatelia: Ako sa zmenila naša strava za 10 rokov?

Slováci majú radi sladké.

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Aký je rozdiel v obsahu našich chladničiek a potravinových skríň? Čo sa za 10 rokov zmenilo?

Pred desiatimi rokmi sme jedli viac zeleniny, ovocia a mliečnych výrobkov vrátane mlieka. Dnes si to vynahrádzame syrmi – topenými, tvrdými, tučnými, zrejúcimi – s energetickou hodnotou aj 1 650 kJ/100 g. Kalorickým rekordmanom je čedar, oproti nemu chudobný príbuzný syr cottage má okolo 400 kJ v 100 gramoch.

  • Takmer o polovicu klesla spotreba zemiakov, pričom o 70 percent stúpla spotreba cestovín. Z energetického hľadiska sme si pohoršili – od varených zemiakov, ktoré majú 330 kJ/100 g, sme prešli na cestoviny, ktoré majú čisté 550 kJ/100 g.
  • Smutný je aj pokles množstva skonzumovaných strukovín o tretinu, hoci sú nášmu telu blízke a plné štíhlych bielkovín. Jeme aj menej mäsa a, naopak, viac rýb, ale ešte stále to nie je dosť ani na to, aby sme potešili svoje srdcia.
  • Chlieb sme zaradili medzi nepriateľov zdravého života, ale nahradili sme ho trvanlivým pečivom. Pritom poctivý chlieb z pekárne nepotrebuje éčka ani glukózový sirup či transmastné tuky, ktoré nikomu neprospievajú.
  • Pijeme viac sladených nápojov, ale aj čaju a kávy, čo by nebolo zle, keby boli kvalitné a nepodporovali prekyslenie organizmu, vedúce k obezite a rakovine.
  • Znížili sme objem vypitého tvrdého alkoholu a piva, mierne stúpla spotreba vína. Žiaľ, bez ohľadu na kvalitu a obsah antioxidantov.
  • Chvályhodná je vyššia spotreba včelieho medu, no netreba zabúdať, že energetická hodnota bieleho cukru a medu je vyrovnaná – 99 kJ/lyžička.
  • Šesťdesiatdva percent z nás zaujíma kvalita potravín, no len 20 percent číta etikety a väčšina aj tak nakupuje podľa ceny.

Konzumujeme viac:
Včelieho medu o 120 %
Zrnkovej praženej kávy o 106 %
Nealkoholických nápojov o 103 %
Čaju o 100 %
Syrov o 90 %
Orechov o 73 %
Cestovín o 70 %
Trvanlivého pečiva o 55 %
Rýb o 32 %
Kakaových výrobkov o 19 %
Vína o 14 %

Konzumujeme menej:
Zeleniny a výrobkov z nej o 2 %
Mlieka a mliečnych výrobkov o 8 %
Tukov o 9 %
Cukru o 10 %
Soli o 11 %
Cukroviniek o 14 %
Mäsa o 17 %
Ovocia a výrobkov z neho o 18 %
Piva o 21 %
Tvrdého alkoholu o 23 %
Chleba o 23 %
Vajec o 29 %
Strukovín o 32 %
Zemiakov o 47 %

Zdroj: Poštová banka, Štatistický úrad SR, Združenie pre zdravie a výživu, Eurobarometer

Vyberáme pre vás niečo PLUS