Ako bolí slezina, pankreas alebo vred v čreve? Pýtali sme sa lekára
22. 4. 2022, 8:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:35)

Zdroj: Shutterstock
Pobolieva vás brucho? Kedy? Keď ste hladný alebo najedený? Máte pravidelnú stolicu? Ordinujete si sami lieky na zníženie kyseliny? V brušnej dutine sa ukrýva toľko orgánov, že problém si nesprávnou liečbou môžete ešte zhoršiť.
Áno, aj črevá môžu bolieť. Tenké viac v strede brucha, hrubé najmä v spodnej tretine. Najčastejšie dôvody sú dva. Zápal sliznice a porucha cievneho zásobenia živinami, ktorú zapríčiňuje napríklad ateroskleróza, alebo aj nádory. „Ak zápal prestúpi hlbšie, prejaví sa ako gastroenteritída. Máte hnačky, vetry, kŕče. Vredy čreva bolia až vtedy, keď nahlodajú hlbšiu vrstvu steny, pričom môžu spôsobiť aj krvácanie. V tenkom čreve sa spoznávajú ťažšie, lebo kým krv zbehne do nižších partií, nespôsobí zmenu farby stolice,“ rozpráva gastroenterológ MUDr. Ladislav Kužela, PhD. „Ale keď pacientov vyšetríme, vidíme, že im stále klesá krvné farbivo a vtedy pátrame po dôvodoch.“ Hrubé črevo reaguje rýchlejšie. Chorý má do čierna zafarbenú stolicu alebo aj prímes čerstvej krvi.

Hovorí sa, že ak sa pacient sťažuje na problémy so žalúdkom a je sivastý v tvári, určite má vred. Je to len povera alebo má v sebe kus pravdy? „Platilo to v ére, keď sa nedali voľne kúpiť lieky na stlmenie tvorby žalúdočnej kyseliny, ktorá nahlodávaním sliznice podporuje vznik vredov,“ vraví gastroenterológ. „Ľudia si nemohli sami sliznicu liečiť, a tak pomaličky strácali krv i farbu v tvári. Dnes, keď niekoho v žalúdku páli, ide rýchlo do lekárne a zaobstará si prípravok, ktorý tvorbu kyseliny potlačí. Vred teda nemá šancu dospieť do štádia, keď výrazne poškodí sliznicu a odkryje cievy prebiehajúce pod ňou. Pacient preto nie je veľmi bledý ani sivý.“
Čo je horšie, svoju diagnózu nevytušíte ani podľa miesta, kde vás bolí. Bolesť sa môže prenášať a na prvý pohľad jasné príznaky vás ľahko oklamú. Rovnaké nepríjemnosti ako žlčník môže spôsobiť zápal žalúdočnej sliznice vyvolaný Helicobacterom pylori alebo zápal na dvanástniku. Dokonca aj chronický zápal pankreasu sa správa podobne. Rozhodujúce slovo smie povedať iba odborník, no keďže brucho je vaše, s pomocou doktora Kuželu sme sa pokúsili prekuknúť jeho volania o pomoc.
ŽALÚDOK NIČÍ KYSELINA
Dutý orgán, žalúdok, bolieva v mieste, kde sa rozchádzajú rebrá, ale v zálohe má rôzne prekvapenia. Ak je posunutý, napríklad chudší ľudia ho majú často padnutý, bolieva až pod ľavým rebrom. Bolesť sa lokalizuje aj podľa príčiny. Podráždenie či zápal sliznice signalizujú nepríjemné pocity, prípadne aj nafúknutie v hornej časti brucha. Vred cítite najčastejšie tam, kde je umiestnený, čo môže byť po celom žalúdku od pažeráka až po vstup do dvanástnika. Ak nalieha na oblasť pankreasu, bolesť môže vyžarovať až do chrbta. Stáva sa však, že pacient má skôr kŕče či pocit tlaku. Vredy žalúdka spoznáte najmä podľa toho, že bolievajú po jedle. Ozvú sa do desať-pätnásť minút, lebo každé sústo vyvolá tvorbu tráviacej kyseliny, ktorá ich dráždi.
Zdroj: Shutterstock
Áno, aj črevá môžu bolieť. Tenké viac v strede brucha, hrubé najmä v spodnej tretine.
Aby kyselina neničila sliznicu, zdravý žalúdok si vlastnými bunkami vytvára vrstvu hlienu. Ľudia si ju však usilovne likvidujú častým hltaním liekov proti bolesti. „Štatistiky uvádzajú, že najviac užívané sú práve voľne dostupné preparáty, a tak nečudo, že toľko ľudí má problémy so žalúdkom. Najhoršie je, ak medikamenty prehĺtate nalačno alebo ich zapijete nedostatočným množstvom tekutiny. Veľmi zle robia aj tí, čo si sami ordinujú lieky napriek tomu, že už mali vred. Pravdepodobnosť vzniku nového vredu je vtedy veľmi vysoká a navyše druhý býva často komplikovaný. Ak nahlodá stenu žalúdka hlbšie a dostane sa až k cievam, je to, akoby ste sa porezali. Otvorí sa rana a pacient môže doslova až vykrvácať,“ varuje odborník.
Ako zistíte, že vás bolí dvanástnik alebo poankreas? Pokračovanie na ďalšej strane
DVANÁSTNIK KLAME HLADOM
„Problémy spôsobuje predovšetkým podráždenie dvanástnika a vredy, ktoré sú oveľa častejšie ako žalúdkové. Ozývajú sa jednu až štyri hodiny po jedle, keď je žalúdok prázdny a do dvanástnika sa dostáva viac kyseliny,“ hovorí lekár. Preto sa dlho tradovalo, že dvanástnikové vredy budia v noci. Bolesti sú väčšinou v hornej strednej oblasti brucha, no pacienti neraz opisujú skôr zvláštne pocity hladu. Organizmus pýta stravu, lebo ňou tlmí ťažkosti.
Zdroj: Shutterstock
Vracanie krvi, krvácanie z konečníka a čierna dechtovitá stolica je dôvod okamžite vyhľadať lekára!
PANKREAS ZLOSTÍ PO JEDLE
Bolieva pri akútnom aj chronickom zápale. Doktor Kužela vysvetľuje: „Akútna pankreatitída je dramatická, ostré bolesti človeka rýchlo doženú k lekárovi. Chronický zápal je proces, pri ktorom celý orgán väzivovatie a vyvoláva bolesti, ktoré pociťujete dennodenne. Na rozdiel od vredov prichádzajú tesne po najedení, lebo vtedy pankreas vytvára tráviace šťavy. Poškodený zápalom to však poriadne nedokáže a v jeho vývode sa vytvára pretlak. Bolesti sa lokalizujú okolo pupka, ale môžu vyžarovať aj dohora. Chronický zápal, najčastejšie vyvolaný alkoholom, sa dá liečiť, ale celkom vyliečiť nie, lebo už došlo k nezvratnej zmene.“ Ak bolesť pankreasu spôsobuje nádor, väčšinou je už veľký, lebo tento typ tumoru sa ozve až v pokročilom štádiu.

ŽLČNÍK PICHÁ POD REBROM
Pichá vás pod pravým rebrom? Pravdepodobne to bude žlčník. „Ak sú v ňom alebo v žlčových cestách kamienky, bránia odtoku žlče, a tým stúpa tlak,“ vraví gastroenterológ. „Najčastejšie sa ohlásia klasickou kolikou, bolesťami, ktoré prídu a odídu, no môžete cítiť aj trvalú tlakovú bolesť. Žlčník zaprotestuje aj po ťažkom, mastnom či dráždivom jedle. Prestanú sa tvoriť žlčové kyseliny, človeka nafúkne, začne ho bolieť pod pravým rebrom a občas to vyžaruje až pod lopatku.“ Ďalšou príčinou bolestí býva zápal žlčníka. Sprevádzajú ho teploty a väčšinou aj opuch. Žlč vtedy nedostatočne odteká, hromadí sa a chorý ožltne.
PEČEŇ A SLEZINU NECÍTITE
Pacienti doktora Kuželu neraz nariekajú, že ich „bolí pečienka“. Lekár je však stručný: „Pečeň aj slezina môžu bolieť iba v jedinom prípade. Pri náhlom niekoľkonásobnom zväčšení. Obe sú uložené v puzdre, ktoré sa dokáže prispôsobiť pomalému zväčšovaniu, ale pri akútnom zápale to nestihne a vtedy cítite bolesť.“ Poškodenie pečene sa prejaví stratou funkcie. Chorý orgán nevytvára dostatok bielkovín, neodvádza z tela jedy, vyvoláva opúchanie. Začnú sa tvoriť modriny a pacient ožltne. Napríklad cirhóza sa prejaví až vtedy, keď sa zničí priveľké množstvo pečeňových buniek a tie, čo zostanú, už nestačia prevziať funkciu. Slezina sa náhle veľmi zväčší pri infekčných zápalových ochoreniach a rovnako ako pečeň narazí na neschopnosť svojho obalu rýchlo sa prispôsobiť.