6 potravín, ktoré spôsobujú v tele zápal: Jete ich každý deň!
8. 3. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:38)

Zdroj: Shutterstock
Nie je cukor ako cukor a ani s tukmi to nie je také jednoznačné. A viete rozpoznať užitočné omega od menej prospešného?
Zápal môže byť pre organizmus dobrý alebo zlý v závislosti od situácie. Na jednej strane je to prirodzený spôsob ochrany vášho tela, keď ste zranení alebo chorí. Pomáha telu brániť sa pred chorobami a stimulovať liečenie. Na druhej strane je chronický zápal spojený so zvýšeným rizikom ochorení, ako je cukrovka, srdcové choroby či obezita.

Zdroj: Canva
Dietologička špecializujúca sa na cukrovku Franziska Spritzler na portáli Healthline píše, že niektoré potraviny, ktoré konzumujete, môžu mať vplyv na spustenie zápalových procesov v tele. Neznamená to, že sa týchto potravín máte vzdať úplne, treba si však ustrážiť mieru ich konzumácie.
Tieto potraviny môžu spôsobiť v organizme zápal ►►►
1. Sladké pokušenie
Zdroj: Shutterstock
Sacharóza a vysoko-fruktózový kukuričný sirup sú dva najpoužívanejšie druhy cukru v západnej strave.
Sacharóza a vysoko-fruktózový kukuričný sirup sú dva najpoužívanejšie druhy cukru v západnej strave. Klasický cukor je z 50% glukóza a 50% fruktóza, zatiaľ čo kukuričný sirup, často používaný v priemyselne spracovaných potravinách a sladkostiach, je z 45% glukóza a 55% fruktóza.
Jedným z dôvodov, prečo sú pridané cukry škodlivé, je že dokážu zvýšiť zápal v tele, čo môže viesť k ochoreniu. Zaujímavé výsledky priniesla klinická štúdia, ktorá pozorovala rôzne skupiny ľudí pravidelne pijúcich buď sýtené nápoje, nesladené nápoje, mlieko alebo vodu. Prvá skupina so sýtenými nápojmi mala zvýšené hladiny kyseliny močovej, ktorá spôsobuje zápal a rezistenciu na inzulín, vysvetľuje dietologička Spritzler.
Nadbytok fruktózy
Zdroj: Shutterstock
Cukor môže škodiť, pretože obsahuje priveľa fruktózy.
Cukor môže škodiť, pretože obsahuje priveľa fruktózy. Zatiaľ čo množstvo fruktózy prijatej zo zeleniny a ovocia je v poriadku, klasického cukru zjete neporovnateľne viac, preto aj prijaté množstvo fruktózy je vyššie. Nadmerná konzumácia fruktózy súvisí s obezitou, inzulínovou rezistenciou, cukrovkou, ochorením pečene a chronickým ochorením obličiek. Výskumy ukázali, že vysoký príjem fruktózy zvyšuje počet zápalových markerov u myší aj ľudí.
2. Umelé tuky
Zdroj: Shutterstock
Tuky s obsahom trans-mastných kyselín sú pravdepodobne najškodlivejšie tuky, aké sa však v potravinárskom priemysle bežne využívajú.
Tuky s obsahom trans-mastných kyselín sú pravdepodobne najškodlivejšie tuky, aké sa však v potravinárskom priemysle bežne využívajú. Obsahujú ich niektoré margaríny a stužené tuky. Často sa pridávajú do spracovaných potravín, aby sa predĺžila ich trvanlivosť, alebo aby nahradili drahšie tuky, ako napríklad maslo. Na rozdiel od prirodzene sa vyskytujúcich trans-tukov nachádzajúcich sa v mliečnych výrobkoch a mäse sa preukázalo, že umelé trans-tuky spôsobujú zápal a zvyšujú riziko ochorenia.

Zápalové markery
Zdroj: Shutterstock
Konzumácia umelých trans-tukov súvisí s vysokými hladinami zápalových markerov.
Konzumácia umelých trans-tukov súvisí s vysokými hladinami zápalových markerov, ako je C-reaktívny proteín (CRP). V jednej štúdii bola hladina CRP o 78% vyššia u žien, ktoré zaznamenali najvyšší príjem trans-tukov.
V štúdii u starších žien s nadváhou konzumácia hydrogenovaného sójového oleja zvýšila zápal v organizme omnoho výraznejšie v porovnaní s palmovým alebo slnečnicovým olejom. Štúdie u zdravých mužov a mužov so zvýšeným cholesterolom odhaľujú podobné zvýšenie zápalových markerov ako odpoveď na trans-mastné kyseliny.
3. Rastlinné oleje
Zdroj: Shutterstock
Počas 20. storočia sa spotreba rastlinných olejov napríklad v USA zvýšila o 130%.
Počas 20. storočia sa spotreba rastlinných olejov napríklad v USA zvýšila o 130%. Niektorí vedci sa domnievajú, že rastlinné oleje, ako je sójový olej, podporujú zápaly vzhľadom na ich veľmi vysoký obsah mastných kyselín omega-6. Hoci niektoré diétne omega-6 tuky sú potrebné, typická západná strava ich poskytuje oveľa viac ako ľudia potrebujú.
V skutočnosti odborníci odporúčajú konzumovať viac potravín bohatých na omega-3, ako sú mastné ryby, a zlepšiť pomer omega-6 k omega-3, pretože tie druhé majú protizápalové účinky.
4. Rafinovaný cukor
Zdroj: Shutterstock
Výskumníci naznačujú, že rafinované sacharidy v modernej strave môžu podporiť rast črevných baktérií, ktoré môžu zvýšiť riziko obezity a zápalového ochorenia čriev.
Sacharidy majú zlú povesť. Pravda je však taká, že nie všetky sú problematické. Po tisícročia ľudia konzumovali nespracované sacharidy vo forme ovocia, zeleniny či rôznych rastlín. Tieto zdroje sacharidov obsahujú vlákninu na rozdiel od rafinovaných sacharidov. Vláknina zabezpečuje sýtosť, zlepšuje kontrolu krvného cukru a podporuje prospešné baktérie v črevách. Výskumníci naznačujú, že rafinované sacharidy v modernej strave môžu podporiť rast črevných baktérií, ktoré môžu zvýšiť riziko obezity a zápalového ochorenia čriev.
5. Priveľa alkoholu
Zdroj: Shutterstock
Mierna konzumácia alkoholu je v poriadku, vyššie množstvá však môžu viesť k vážnym problémom.
Mierna konzumácia alkoholu je v poriadku, vyššie množstvá však môžu viesť k vážnym problémom. V jednej štúdii sa zvýšil zápalový marker CRP u ľudí, ktorí konzumovali alkohol. Čím viac alkoholu spotrebovali, tým viac sa tieto zápalové markery zvýšili.
Ľudia, ktorí pijú veľa, môžu mať problémy s bakteriálnymi toxínmi prechádzajúcimi z hrubého čreva do tela. Tento stav sa nazývaný syndróm deravého čreva a môže viesť k rozšírenému zápalu, ktorý vedie k poškodeniu orgánov.
6. Spracované mäso
Zdroj: Shutterstock
Spotreba spracovaného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, cukrovky, rakoviny žalúdka a rakoviny hrubého čreva.
Spotreba spracovaného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, cukrovky, rakoviny žalúdka a rakoviny hrubého čreva. Medzi bežné druhy spracovaného mäsa patria klobása, slanina, šunka, údené mäso a hovädzie mäso. Spracované mäso obsahuje pokročilejšie produkty glykácie, ktoré sa vytvárajú varením a pri vyšších tepelných úpravách. Je známe, že spôsobujú zápal.
Zo všetkých ochorení súvisiacich so spotrebou spracovaného mäsa sa najviac spája s rakovinou hrubého čreva. Hoci rôzne faktory prispievajú k rakovine hrubého čreva, predpokladá sa, že jeden z mechanizmov je zápalová odpoveď na spracované mäso bunkami hrubého čreva.