Jedna časť agátu je jedovatá, druhá liečivá. Čo sa oplatí zbierať?
15. 5. 2025, 15:01
Hoci je agát biely často považovaný za burinu, jeho kvety sú liečivé. Zmierňujú tráviace ťažkosti a vedia aj upokojiť. Ako ich správne zbierať?
Na prechádzke sa nedá agát prehliadnuť. Upozorní vás na seba výraznou vôňou. Všetky jeho časti sú jedovaté, ak si však odrhnete kvet, zmení sa agát biely na liečivo. Z bielych agátových strapcov si môžete pripraviť nielen čaj, ale i chutný sirup. Dôležité však je vedieť, ktoré časti rastliny sú bezpečné a ako správne kvety spracovať. S drobnými kvietkami však musíte pracovať opatrne, ľahko zhnednú.
Je agát jedovatý?
Naše staré mamy ho zbierali pravidelne. Potom sa na agátový kvet pozabudlo. Možno aj preto, že keďže často zničí dreviny vo svojom okolí, mnohí agát považovali za burinu, ktorá len pekne vonia. Agát biely obsahuje toxické látky, najmä v kôre, listoch a semenách, kde sa nachádza toxín robin a lektíny. Tieto látky môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, nevoľnosť až otravu. Kvety agátu sú však výnimkou, Po správnom spracovaní sú bezpečné a dokonca liečivé. Preto používajte iba kvety, ktoré treba správne odstopkovať a sušiť. Vždy zbierajte len kvety agátu bieleho.
Zdroj: Shutterstock
Vždy zbierajte biele kvety bez stoniek. Čaj vám môže pomôcť aj pri tráviacich ťažkostiach.
Liečivé účinky agátového kvetu
Agátové kvety však toho ponúkajú oveľa viac. Pomáhajú v prípade žalúdočných problémov ako sú napríklad kŕče či zhoršeného trávenia, keďže podporujú tvorbu žalúdočných štiav. Riešia aj ťažkosti s pálením záhy. Agátové kvety zmierňujú bolesti hlavy a rozpúšťajú hlieny či uľahčujú vykašliavanie. Tradičné flavonoidy zlepšujú činnosť močových ciest. Vďaka svojej jemne sladkej chuti a aróme, vám bude agátový čaj skutočne chutiť.
Ako ich zbierať?
- zbierajte len čisté kvety – mimo ciest a znečistených oblastí
- zbierajte počas suchého dňa a najlepšie dopoludnia
- oddeľujte len lupene kvetov, bez zelených stoniek
Aj po sušení sú biele
Lupene agátových kvetov sú jemné a ľahko sa znehodnotia. Pred sušením či varením sirupu ich vždy odstopkujte. Aby ste zabránili ich zhnednutiu, pozorne ich obtrhajte a sušte na tienistom, ale vzdušnom mieste. Rozložte ich na papier v jednej vrstve. Aj po vysušení by sa nemala stratiť biela farba z lupeňov. Po dôkladnom vysušení, ich uskladňujte v dóze, v tme a suchu. Ak chodíte na prechádzku do agátovej aleje, môžete si pokojne pripraviť aj agátový sirup.
Recept na sirup
Postup je podobný ako pri ostatných sirupoch, napríklad bazovom. Na liter vody budete potrebovať v priemere 125 gramov kvetov a 10 g kyseliny citrónovej. Do vody pridajte približne 400 gramov cukru. Všetko nechajte prevariť. Potom hrniec prikryte a nechajte deň odstáť. Preceďte a naplňte sirupom fľaše. Kvety sa snažte vždy zbierať v prírode a nie z agátu, ktorý rastie priamo pri ceste.
Agátový čaj vonia a upokojuje
Čaj z agátových kvetov je nielen liečivý, ale aj chutný. Jeho jemná vôňa a sladkastá chuť z neho robia obľúbený nápoj nielen pri tráviacich ťažkostiach. Ako pripraviť čaj?
- 1–2 čajové lyžičky sušených kvetov
- 250 ml vriacej vody
- lúhujte 10 minút pod pokrievkou
- sceďte a podľa chuti oslaďte medom
Pite pri tráviacich ťažkostiach, nervozite alebo ako jemný detoxikačný nápoj. Agát biely je rastlina plná kontrastov, na jednej strane potenciálne jedovatá, na druhej strane liečivá a voňavá. Ak dodržíte správny spôsob zberu a spracovania, môžete si z neho pripraviť liečivý čaj alebo voňavý sirup, ktorý obohatí vašu domácu lekárničku aj kuchyňu. Vždy zbiearajte len biele kvety! Ružovofialové patria inému druhu agátu a nie sú jedlé. Rovnako nie sú vhodné ani iné odtiene kvetov.
Počuli ste už náš podcast?