Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pšeničná, kukuričná, sójová... Ktorá múka je na čo dobrá?

Ak si doma pečiete chlieb sami, jeho chuť veľmi ovplyvníte správnym výberom múky.

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Kvalitný celozrnný chlieb by mal obsahovať sedemdesiat percent celozrnnej múky, je ťažší a hutnejší. Jeho vlastnosti ovplyvní predovšetkým druh múky, ktorý naň pekár použije. Viete, ktorá sa hodí na bezlepkovú diétu najlepšie a prečo majú niektoré múky sladšiu chuť ako iné?

• biela pšeničná múka – na pečenie chleba kupujte hladkú s označením T650. Obsahuje veľa lepku a dáva chlebu ľahkosť a nadýchanosť – obvykle sa preto aj pri pečení celozrnného chleba používa aspoň jej malé množstvo. Získava sa zo stredu zrna, ktoré obsahuje najmenej minerálnych látok.
• celozrnná pšeničná múka – z celozrnných múk na pečenie chleba je asi najvhodnejšia. Má podobné vlastnosti ako biela múka, ale oveľa viac vitamínov a minerálov, pretože vzniká pomletím celého zrna.
• celozrnná grahamová múka – je v podstate celozrnná pšeničná múka, ale sú v nej navyše pomleté aj otruby. Výrobky z nej majú potom sladšiu chuť ako klasické celozrnné.
• celozrnná ražná múka – tiež obsahuje dostatok lepku, no chlieb je tmavší a tuhší. Mieša sa väčšinou so pšeničnou múkou a pôsobí blahodarne na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom a nádorom.
• celozrnná špaldová múka – ide o nešľachtenú odrodu pšenice. Ľahšie sa trávi, obsahuje viac bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Podporuje imunitný systém a osvedčila sa pri niektorých alergiách. Neobsahuje toľko lepku, takže chlieb je ťažší. Má však charakteristickú orieškovú príchuť.
• celozrnná jačmenná múka – obsahuje málo lepku, preto sa z nej pečú predovšetkým ploché chleby a placky. Je však nutrične bohatá, a preto ňou možno nahradiť malé množstvo pšeničnej múky aj pri pečení chleba.
• celozrnná ovsená múka – vďaka zvýšenému obsahu prírodných tukov oproti ostatným múkam je výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Pri pečení ňou možno nahradiť až tridsať percent pšeničnej múky.
• zemiaková múka – vyrába sa zo sušených zemiakov, ktoré sa pomelú a môže nahradiť až pätnásť percent pšeničnej múky. Zemiakový chlieb je kyprejší a chutnejší.
• amarantová, kukuričná, pohánková, sójová a ryžová múka – všetky sú vhodné predovšetkým na bezlepkovú diétu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS