Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Suši počas tehotenstve nejedzte, obsahujú listérie

Reklama

Ženskí lekári upozorňujú tehotné ženy, že suši by mali byť počas deviatich mesiacov tehotenstva tabu. Aj údené ryby, ako je napríklad údená makrela, by si mali mamičky dopriať až po pôrode. Dôvodom je vysoká koncentrácia baktérie listérie, ktorá môže nenarodené dieťa za určitých okolností veľmi vážne ohroziť.

Ak si žena počas tehotenstva dopraje suši alebo údenú rybu, môže ohroziť svoje bábätko.

Listérie môžu poškodiť orgány plodu alebo vyvolať predčasný pôrod. Existuje tiež nebezpečenstvo nákazy počas pôrodu.

I keď aj starší a oslabení ľudia môžu ochorieť na listériózu, sú to hlavne ženy počas tehotenstva, ktoré majú 12-násobné riziko vyplývajúce z nákazy listériou. Keď tehotná žena ochorie na listériu, má podobné príznaky, ako sa vyskytujú pri chrípke.

Pretože baktérie sú schopné prežiť aj bez kyslíka, mali by sa budúce mamičky počas tehotenstva úplne vyvarovať surovým potravinám. Aj v japonskom suši, ktoré je skladované v chladničke, nebezpečné baktérie listérie prežijú. Popri rybe by si mali tehotné ženy prevariť aj mlieko a mäso musia tiež tepelne upraviť.

Údeným morským tvorom by sa mali jednoznačne vyvarovať.

Vyberáme pre vás niečo PLUS