Kyselina listová môže chýbať aj vám? Ako sa hlási nedostatok?
9. 5. 2025, 6:01

Zdroj: Shutterstock
Kyselinu listovú si najčastejšie spájate so zelenými listami. Prirodzene sa však vyskytuje ako vitamín B9, teda folát. Stačí však chybný enzým a hneď jej máte málo.
Patrí do veľkej skupiny vitamínov B. Kyselina listová alebo aj vitamín B9 je veľmi dôležitá už pre správny vývoj plodu, ale jej príjem sa oplatí ustrážiť nielen počas tehotenstva či dojčenia. Stačí na to, aby ste si udržali správnu hladinu kyseliny listovej, siahnuť len po zelenej listovej zelenine? Ako sa prejavuje jej nedostatok?
Kyselina listová je dôležitá pre plod
Kyselina listová sa zúčastňuje rôznych procesov v tele. „Je nevyhnutná pre správnu tvorbu krvi či látkovú premenu homocy steínu, teda pre detoxikáciu organizmu. Dostatočnú hladinu kyseliny listovej potrebujeme aj pre správne fungujúci imunitný systém či psychiku,“ hovorí
o dôležitých úlohách tohto vitamínu farmaceutka PharmDr. Klára Lapinová. „Čo sa týka tehotenstva, jej dopĺňanie má význam pre správny vývoj plodu. Ak ideme na to chronologicky, ako sa plod vyvíja, kyselina listová prispieva k deleniu buniek, následne k rastu zárodočných tkanív a v neposlednom rade je nevyhnutná pre syntézu bielkovín.“ Kyselina listová podporujte aj tvorbu energie či zníženie únavy, čo sa zíde nielen mamičkám po pôrode.
V prirodzenej forme ide o folát
Ako už názov napovedá, jej najznámejším prirodzeným zdrojom je listová zelenina. Nájdete ju však aj v niektorých strukovinách, rovnako i v orieškoch, semenách, droždí, vo vajciach a v rôznych cereálnych produktoch. Pomenovanie kyselina listová v podstate platí len pre synteticky vyrobený vitamín. Prirodzene sa vyskytuje vitamín B9, ktorý sa označuje ako folát. Podľa odborníčky to však ide ešte hlbšie. „Syntetická kyselina listová musí v tele prejsť chemickými zmenami, aby z nej vznikol folát a následne pre telo využiteľný metylfolát,“ vysvetľuje odborníčka.
„V potravinách sa prirodzene vyskytuje najmä folát, ktorý si telo následne premieňa na spomenutý metylfolát. Je to forma kyseliny listovej, využiteľná telom pre všetky už spomenuté procesy.“
Bezpečné dávky
- odporúčané denné dávky kyseliny listovej sú u nás od 400 do 600 μg.
- vyššie hodnoty, teda 600 μg u tehotných
- 500 μg u dojčiacich žien.
„Za toxickú sa bežne považuje dávka 1 000 μg. No i dávka 400 μg počas dvoch týždňov už môže spôsobovať spomínanú toxicitu, ak bude kolovať v krvi nezmetabolizovaná,“ pridáva dôležitú informáciu farmaceutka.
Zdroj: Shutterstock
Okrem listovej zeleniny sú vhodným zdrojom folátu aj rôzne druhy strukovín.
Veľmi dôležitý enzým
Myslíte si, že máte pestrú stravu a dostatočný príjem folátu? Podľa farmaceutky to môže byť celkom inak. Niektoré výskumy tvrdia, že až 40 percent ľudí má genetickú mutáciu, ktorá znižuje alebo až znemožňuje funkciu enzýmu, ktorý premieňa folát na metylfolát. „To by znamenalo, že veľká časť populácie môže mať vďaka tomu zníženú hladinu aktívnej formy vitamínu B9. A to i napriek jeho dostatočnej konzumácii či dokonca pri užívaní výživových doplnkov vo forme kyseliny listovej alebo bežného folátu. Na trhu sú dostupné aj prípravky priamo s metylfolátom, po ktorých odporúčam siahnuť každému, kto má podozrenie, že mu tento vitamín môže chýbať.“ Pri takejto forme folátu sa znižuje riziko toxicity nezmetabolizovanej kyseliny listovej, ktorá cirkuluje v krvi.
Radšej čisté formy
Vyššia spotreba, a teda i potreba vitamínu B9, je určite počas tehotenstva, dojčenia, ale i u rastúcich detí či pri horšej absorpcii vitamínov, napríklad pri hnačke. Rozmýšľate, či počas tehotenstva automaticky užívať kyselinu listovú? Príjmom zo stravy možno dosiahnuť dostatočné množstvo, ale určite je vhodné, aby ste sa uistili, že nemáte genetickú mutáciu enzýmu, ktorý ju premieňa na aktívnu formu. „Ak áno, je jednoznačne nevyhnuté, aby ste si ju dopĺňali priamo vo forme metylfolátu. Máme dostupných mnoho čistých foriem vitamínov B,“ konštatuje farmaceutka Klára Lapinová. „Ak máte zdravotný stav, ktorý si vyžaduje zvýšený príjem vitamínu B9, alebo nejaké obmedzenie pri príjme stravy či vstrebávaní živín, je užívanie tohto vitamínu namieste.“
Ako sa hlási nedostatok?
Správnym hladinám folátu určite venujte pozornosť. Jeho nedostatok v prvých týždňoch tehotenstva môže viesť k poškodeniu centrálneho nervového systému u dieťaťa. Vo všeobecnosti sa nedostatok kyseliny listovej prejavuje:
- únavou, slabosťou
- rôznymi neurologickým ťažkosťami.
- kožnými a imunitnými ťažkosti, napríklad infekciami v ústnej dutine, zmenami na jazyku
- príznakymi anémie, existuje totiž aj anémia podmienená práve nedostatkom kyseliny listovej
Straty pri varení
Nedostatok môže postupne viesť aj k zvýšeným hladinám homocysteínu v krvi, ktoré sa spájajú s vyšším rizikom vzniku cievnej trombózy a kardiovaskulárnych ochorení. Nedostatok folátu môže podporovať aj nevyvážená strava, užívanie rôznych liekov a nadmerná konzumácia alkoholu. Na jeho príjem by si mali dávať určite pozor aj starší ľudia, ale i tí, ktorí sa snažia o bábätko. Foláty sú veľmi citlivé na teplo a svetlo, sú
aj rozpustné vo vode a to všetko zvyšuje riziko ich straty pri varení alebo umývaní. Ideálne je, ak umyjete zeleninu len krátko pred tým,
ako ju budete jesť, najlepšie nenakrájanú. Pri príprave uprednostnite ako úpravu len krátke varenie v pare. Strata folátov tak bude nižšia.
Počuli ste už náš podcast?