MENU
zdravy-zivot

Zaujímavá rada pre cukrovkárov: striedaním chladu a tepla v byte si zlepšíte stav

Teplota v izbe môže pomôcť pri chudnutí.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Zaujímavá rada pre cukrovkárov: striedaním chladu a tepla v byte si zlepšíte stav

Je vám doma chvíľami chladno? To je super! Vaše telo funguje oveľa lepšie, ako keď máte stále príjemnú teplotu okolo 22 stupňov.

Pokles teploty v miestnosti o jediný stupeň môže podľa odborníkov pomôcť pri liečbe cukrovky 2.typu rovnako účinne ako užívanie liekov. Ak je totiž organizmus človeka vystavený teplotám mimo jeho „komfortnej zóny“, zvýši sa jeho citlivosť na inzulín. Okrem toho sa zrýchli metabolizmus, čo je dobrá správa ako pre cukrovkárov, tak pre ľudí, ktorým sa nedarí schudnúť. No a potešiť by zdravotné účinky mierneho chladu mali aj nás všetkých, lebo menej kúrenia znamená menej emisií a menej znečisťovania životného prostredia. 

Chlad a jeho liečebné účinky pri cukrovke 

Vedci z maastrichtskej univerzity v Holandsku sledovali pacientov s cukrovkou 2.typu, ktorých v nepravidelných intervaloch vystavovali zníženej teplote. Už po 10 dňoch sa ich citlivosť na inzulín zvýšila o viac ako 40 percent. To je podľa odborníkov výsledok porovnateľný s účinkom tých najlepších dnes dostupných liekov na diabetes. Preto odporúčajú, aby v domovoch aj v kanceláriách boli kolísajúce, meniace sa teploty.

To by spolu s diétou a cvičením pomohlo mnohým lepšie zvládať cukrovku. Autor štúdie, profesor Wouter van Marken Lichtenbel povedal: „Doteraz sa predpokladalo, že stabilné vnútorné teploty dokážu uspokojiť pohodlie aj zdravie väčšiny ľudí. Tento výskum však naznačuje, že práve mierne studené a meniace sa teploty môžu mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Zároveň sú pre ľudí prijateľné alebo u nich dokonca môžu vytvárať potešenie.

Nebojte sa chladu, naopak!Nebojte sa chladu, naopak!
Nebojte sa chladu, naopak!
Zdroj: Shutterstock.com

Pomôžme sebe aj planéte

Samozrejme, cieľom nemá byť, aby ste prechladli alebo sa triasli od zimy. Stačia skutočne len malé a krátke výkyvy teploty smerom nadol a opäť späť. Za „komfortnú zónu“ sa pritom považuje teplota okolo 22 stupňov Celzia. Ak by týmto spôsobom chceli „nakopnúť“ svoj metabolizmus viacerí, mohlo by to pomôcť nielen zdraviu ľudí, ale aj zdraviu planéty Zem. V rozvinutých krajinách totiž tvoria až 40 % dopytu po energii budovy. Zároveň sú jedným z významných spolutvorcov emisií oxidu uhličitého. Zníženie vykurovania by preto malo dopad i na spomalenie vytvárania skleníkového efektu. 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor