Podobne ako pri kúpe melónu môžete aj pri nákupe tekvice skúsiť zaklopať na jej povrch a sluchom zistiť, či dutosť zvuku signalizuje jej správnu zrelosť. Ak ju nemienite hneď pripraviť, uložte ju doma na suché a chladnejšie miesto, najlepšie zabalenú do novín. Vlhkosť tekviciam nesvedčí, môžu začať plesnivieť.
Tekvica hokkaido
Všestranná tekvica hokkaido
Zdroj: Shutterstock.com
Jedným zo skvelých bonusov tejto tekvice je, že ako jedinú ju netreba šúpať a kuchynská úprava prebieha aj so šupkou. Dá sa využiť na sladko aj na slano. Hodí sa na kompót, polievky, koláče i do marmelád, uplatní sa v plnkách, na grile a ako súčasť pyré alebo zemiakových placiek. Má jemnú, sladkastú chuť a krémovú konzistenciu.