Exotická pochúťka

Číňania si na zmrzline pochutnávali už pred piatimi tisíckami rokov, no do Európy sa dostala až na prelome letopočtu, kedy si na nej pochutnávalo Gréci a Rimania. Európa za zmrzlinové pochúťky vďačí až moreplavcovi Marcovi Polovi, ktorý jej pôvodnú receptúru údajne ukradol na svojich potulkách Áziou.

Prvým zmrzlinovým dezertom, ktorý vyrobili Číňania, bolo roztlačené ovocie zmiešané so snehom a kúskami ľadu. Práve tento čínsky dezert môžeme považovať za predchodcu aj dnes obľúbenej ovocnej drene. Zmrzlina teda začínala ako pochúťka s ozajstným ovocím, v ktorej na vás žiadne nebezpečenstvo nečíhalo.

Tak ako kedysi, aj v súčasnosti patrí zmrzlina k obľúbeným letným pochúťkam. Hoci sa dnes k nej môžeme dostať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, v minulosti bola zmrzlina luxusným tovarom označovaným "ľadová senzácia" alebo "mrazivá vášeň", na ktorej si pochutnávali len na kráľovských dvoroch.

Neistota v kornútiku

Hygienici na Slovensku odobrali 622 vzoriek cukrárenských výrobkov a zmrzliny. Nevyhovelo až 30 vzoriek výrobkov a 43 vzoriek zmrzliny. „Zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae,“ priblížil Úrad verejného zdravotníctva zistenia z kontrolovaných zmrzlín.

Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj zmenami chuti a vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu, alebo je nedostatočne premiešaná, rozhodne by ste ju nemali konzumovať.

Ak si teda budete chcieť dopriať chutné osvieženie, dajte si pozor. Pár minút rozmaznávania chuťových pohárikov by sa vám mohlo vypomstiť žalúdočnými problémami. Plesne a baktérie namiesto kúskov ovocia by vám leto neskrášlili.