Proti rakovine
Dobrá správa teda je, že péčko možno nájsť takmer vo všetkých konzumných rastlinách. Ak však na vašom tanieri nemajú miesto, skôr či neskôr to pocítite v následkoch. Znižujete totiž ochranu tela pred voľnými radikálmi a riskujete aterosklerózu, mozgovú a srdcovú príhodu, Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu i predčasné starnutie. Nedostatok vitamínu P v potrave môže podľa niektorých štúdií viesť aj k rakovine hrubého čreva a konečníka. Neporadíte si ani náhradou bioflavonoidov v tabletkách.
„Syntetický príjem tohto vitamínu má jeden nedostatok. Polyfenoly v potravinách často pôsobia v kombinácii s inými látkami obsiahnutými v potrave. Napríklad spomaľujú rýchlosť trávenia sacharidov a tlmia výkyvy glukózy. Ak však užijete výživový doplnok bez jedla, na tento parameter nemá žiadny vplyv,“ odporúča expertka namiesto tabletiek prijímať vitamín P z pestrej stravy. „Doplnky môžu mať navyše zmenenú biologickú dostupnosť a tiež odrádzať od konzumácie zdravej stravy v prospech zlej,“ uzatvára.
Netrávite jablká?
Denné odporúčané množstvo vitamínu P neexistuje. Nasýtite sa ho dosť v piatich porciách ovocia a zeleniny denne. Čím jasnejšie a farebnejšie, tým viac péčka majú. Bioflavonoidy v jablkách však môžu byť niekedy zodpovedné za to, že vám padnú ťažko. Predovšetkým, ak ich zjete veľa. „Vitamín P je vo vode rozpustný, preto jeho nadbytok telo vylúči močom. Prebytok môže spôsobovať problémy malým deťom, tehotným ženám alebo ľuďom citlivým na bioflavonoidy. Nadúvanie, bolesti žalúdka, kŕče, nevoľnosť až vracanie sú typické prejavy precitlivenosti,“ dodáva Petra Pavuková.