Zmeny farby a konzistencie stolice sú častokrát spôsobené stravou a sú úplne neškodné. Niekedy však môžu počas vyprázdňovania ukázať aj náznak choroby a treba spozornieť. Naučte sa s nami, aký význam má konkrétna farba a konzistencia stolice a vyhnite sa vážnejším zdravotným komplikáciám.
Samotná stolica sa tvorí pri trávení potravy v črevách a pozostáva hlavne z nestrávených zložiek stravy, ako je vláknina a voda v rôznych pomeroch. Okrem toho sa v stolici zdravých ľudí nachádzajú baktérie normálnej črevnej flóry, odmietnuté bunky črevnej sliznice, tráviace sekréty a hlieny.
Frekvencia stolice sa líši od človeka k človeku, ale za normálnu frekvenciu je považovaná stolica trikrát denne až trikrát týždenne. Ak sa tak deje menej ako trikrát do týždňa, ide o zápchu. Na druhej strane príliš časté vyprázdňovanie nemusí hneď značiť chorobu, aj keď ide podľa tabuľky o hnačku.
Množstvo stolice závisí od množstva prijatej potravy, píše nemecký server Gesundheit. Normálne denné množstvo stolice je 100 až 200 gramov denne. Avšak pri vysokom prijme vlákniny, ako je to napríklad u vegetariánov, sa môže množstvo stolice zvýšiť až na 1000g. Spozornieť treba pri bežnom množstve prijatej potravy a zvýšenom množstve stolice. Vtedy môže ísť o poruchu trávenia, napríklad o ochorenie pankreasu. Varovným signálom je zapáchajúca a mastne lesklá stolica.